ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑΡΙ: Απαντά η ΕΣΚ για τους δημοσιογράφους που αντιδρούν – «Επιχειρούν να παραβιάσουν πόρτες ανοικτές»

ΓΛΩΣΣΑΡΙ: Απαντά η ΕΣΚ για τους δημοσιογράφους που αντιδρούν – «Επιχειρούν να παραβιάσουν πόρτες ανοικτές»

Γραπτή ανακοίνωση για το φλέγον ζήτημα του γλωσσάριου, εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Ανοικτές πόρτες επιχειρούν να παραβιάσουν οι δημοσιογράφοι που διαμαρτύρονται για το γλωσσάρι, αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση αναφέρει πως η ίδια δεν ενεπλάκη στο ζήτημα της δημιουργίας του Γλωσσάριου, «πέραν της προκαταρτικής συζήτησης».

Παράλληλα αναφέρεται πως πέραν της συνάντησης στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία, η Ένωση Συντακτών δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη με το θέμα.

Αναφερόμενη στην δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργου Φράγκου, πως «επεξεργαζόμαστε από κοινού γλωσσάριο…» η Ένωση με την ανακοίνωσή της, αναφέρει πως έγινε «έγινε εν τη ρύμη του προφορικού λόγου και αφορούσε την ευρύτερη δικοινοτική συνεργασία των δημοσιογράφων και όχι ενέργειες που σχετίζονται με την κοινή δράση ειδικά της ΕΣΚ και του Τ/κ Συνδέσμου Δημοσιογράφων».

Η Ένωση τονίζει πως ρόλος της είναι να ενώνει και όχι να διχάζει τους δημοσιογράφους, ενώ στη συνέχει αναφέρεται πως η χρήση του γλωσσάριου είναι προαιρετική, με τον κάθε δημοσιογράφο να κρίνει αν θα το χρησιμοποιεί ή όχι.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών:

«Οι συνάδελφοι που διαμαρτύρονται για το Γλωσσάρι κοινά αποδεκτών όρων μεταξύ Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων, το οποίο ετοιμάζεται με πρωτοβουλία του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ, απευθυνόμενοι ειδικά στην ΕΣΚ, είναι ως να επιχειρούν να παραβιάσουν πόρτες ανοικτές. Η ΕΣΚ κατανοεί τις όποιες ανησυχίες, επιφυλάξεις, ενδοιασμούς, ή και ενστάσεις καταγράφονται. Εξού και δεν ενεπλάκη στο όλο ζήτημα πέραν της προκαταρτικής συζήτησης όπου και ξεκαθάρισε με σαφήνεια στους ιθύνοντες του ΟΑΣΕ ότι το όλο θέμα εκπίπτει των δικαιοδοσιών και της αποστολής της. Αυτό έγινε στις 9 Οκτωβρίου 2017 στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία και έκτοτε η ΕΣΚ δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη.

Όσον αφορά την προφορική δήλωση του Προέδρου της Οργάνωσης, Γιώργου Φράγκου, που έγινε στις 5 Μαΐου 2018 στην κατεχόμενη Λευκωσία: «Επεξεργαζόμαστε από κοινού γλωσσάριο…», αυτή έγινε εν τη ρύμη του προφορικού λόγου και αφορούσε την ευρύτερη δικοινοτική συνεργασία των δημοσιογράφων και όχι ενέργειες που σχετίζονται με την κοινή δράση ειδικά της ΕΣΚ και του Τ/κ Συνδέσμου Δημοσιογράφων.

Η ΕΣΚ είναι εδώ για να ενώνει και όχι για να διχάζει τους δημοσιογράφους. Η συντεχνία μας δεν είναι μέρος καμιάς διελκυστίνδας ούτε και συστατικό στοιχείο του όποιου πολωτικού κλίματος τείνει να δημιουργηθεί γύρω από το όλο θέμα.

Η ΕΣΚ υπενθυμίζει ότι η χρήση του Γλωσσαρίου είναι προαιρετική και ο κάθε συνάδελφος είναι ελεύθερος να αποφασίσει την προοπτική απόρριψης ή εθελούσιας, μερικής ή ολικής, υιοθέτησης του όποιου γλωσσαρίου εξατομικευμένα. Αλλά να το πράξει με νηφαλιότητα, μετριοπάθεια συναινετική και υπερβατική διάθεση.

Την προσεχή εβδομάδα αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ θα βρίσκεται στη Λευκωσία για την παρουσίαση του προγράμματος ανταλλαγής δημοσιογράφων από τη μία κοινότητα στην άλλη, αλλά και για την παρουσίαση του Γλωσσαρίου. Η ΕΣΚ μετέχει στο όλο πρόγραμμα του ΟΑΣΕ «Διάλογος Κύπρος», έστω κι αν απείχε από τις διεργασίες εκπόνησης του γλωσσαρίου. Ως εκ τούτου, η ΕΣΚ θα είναι παρούσα στην όλη εκδήλωση, αλλά η παρουσία της δεν εξυπακούει υιοθέτηση του Γλωσσαρίου. Το Γλωσσάρι θα το κρίνει η ίδια η ζωή και η καθημερινή δημοσιογραφική πρακτική. Η όποια επιτυχία ή αποτυχία του, η όποια υιοθέτηση ή απόρριψή του θα είναι αυταπόδεικτες σε σύντομο χρονικό διάστημα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top