ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Άνοιγμα Βαρωσιού υπό τουρκική διοίκηση' προτείνει ο Αρικλί

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Άνοιγμα Βαρωσιού υπό τουρκική διοίκηση' προτείνει ο Αρικλί

Συνεχίστηκαν οι επαφές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με αρχηγούς κομμάτων για το Κυπριακό.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζι είχε επίσης συνάντηση και με τον Τούρκο Γενικό Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Ατίλα Γκιουλάν ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για τις επετειακές εκδηλώσεις της εισβολής.

Την Τετάρτη (18/7), ο Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε με τον ηγέτη του ΡΤΚ και «πρωθυπουργό» Τουφάν Ερχουρμάν, τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεγίν Οζγκιουργκούν και την «βουλευτή» του Κόμματος του Λαού και «υπουργό εσωτερικών Αισεκγιούλ Μπαϊμπάρς.

Την Πέμπτη (19/7) είχε συναντήσεις με τον ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Κεμάλ Οζγιγκίτ, τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος και «υπουργό οικονομικών» Σερντάρ Ντενκτάς και τον ηγέτη του Κόμματος Αναγέννησης Ερχάν Αρικλί.

Σε δηλώσεις του ο Οζγιγκίτ είπε ότι θέλουν μια διαπραγματευτική διαδικασία η οποία θα επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα να αρχίσει το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και αρχίζοντας από εκεί που είχε μείνει στο Κραν – Μοντάνα.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει μια πολύ θετική προσέγγιση, εξέφρασε την ευχή όπως η Ελληνοκυπριακή ηγεσία θα αποδεχθεί τη χείρα ειρήνης που της τείνει η Τουρκοκυπριακή ηγεσία και θα επανενώσουν το νησί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η διαδικασία, η οποία μπορεί να αρχίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ή τον Σεπτέμβριο δεν πρέπει να είναι ανοιχτού τέλους, πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι το στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό και πρόσθεσε ότι το κόμμα του επιθυμεί μια δικοινοτική, διζωνική λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας με κοινή κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μία διεθνή προσωπικότητα.

Από την πλευρά του, ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε στις δηλώσεις του ότι πρότεινε στον κ. Ακιντζί αλλαγής μεθοδολογίας στις διαπραγματεύσεις αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αν χρησιμοποιηθεί η ίδια μέθοδος τότε θα είναι χάσιμο χρόνου και δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι πρόθυμη και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τις πραγματικότητες, κατά τον ίδιο.

Ο κ. Αρικλί ανέφερε ότι είτε αρχίσουν είτε όχι οι διαπραγματεύσεις το ψευδοκράτος θα πρέπει μαζί με την Τουρκία να δείξουν στον κόσμο και άλλες εναλλακτικές και να ανοίξουν νέους ορίζοντες στους Τουρκοκύπριους.

«Οπωσδήποτε υπάρχει ανάγκη για Σχέδιο Β», είπε, προσθέτοντας ότι «η αναγνώριση θα έλθει αργότερα. Μπορούμε εύκολα να άρουμε τα εμπάργκο στις μεταφορές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό».

Είπε επίσης ότι μετέφερε στον κ. Ακιντζί τις ευαισθησίες και τις κόκκινες γραμμές και ότι θα είναι εναντίον σε μια συμφωνία η οποία θα τερματίζει την εγγύηση της Τουρκίας.

Τοποθετήθηκε θετικά στο θέμα του ανοίγματος των χωριών των Μαρωνιτών και είπε ότι ζήτησε από τον κ. Ακιντζί να θέσει το θέμα της Αμμοχώστου μαζί με αυτό των Μαρωνιτών.

«Πρέπει να κάνουμε μια κίνηση για άνοιγμα του Βαρωσιού στους παλιούς κατοίκους του κάτω από τουρκική διοίκηση με αυτόνομο στάτους και κάτω από την επίβλεψη του ΟΗΕ», ανέφερε.

Εξάλλου, εκτός από την συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί ο αξιωματικός του τουρκικού στρατού συναντήθηκε επίσης με τον κ. Ερχιουρμάν και τον «πρόεδρο της βουλής» Τεμπεριουκέν Ουλουτσάι.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top