ΕΛΛΑΔΑ

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Αλαλούμ την ώρα της φωτιάς - Οι συνομιλίες των αστυνομικών από τον ασύρματο

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Αλαλούμ την ώρα της φωτιάς - Οι συνομιλίες των αστυνομικών από τον ασύρματο

Οι χειρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου αποτέλεσαν αντικείμενο σφοδρής κριτικής. Τα στελέχη της Τροχαίας καταγγέλλονται ότι αντί να απομακρύνουν με ασφάλεια τους οδηγούς από τη φωτιά τους έστειλαν –λόγω των εκτροπών κυκλοφορίας– στο «μάτι του κυκλώνα».

Φως σε όσα συνέβησαν το κρίσιμο διάστημα που οι φλόγες διέσχισαν τη λεωφόρο Μαραθώνος με πορεία προς την ακτή, ρίχνουν οι ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών, τις οποίες δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η έντυπη έκδοση της «Καθημερινής» Ελλάδας.

Οι διάλογοι των ανδρών της Αστυνομίας δείχνουν το απόλυτο χάος που επικράτησε στην κορύφωση της πυρκαγιάς τη Δευτέρα 23/07/2018, λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα.

Πρόκειται το κρίσιμο 10λεπτο που η φωτιά προσπέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και ουσιαστικά το Μάτι παραδόθηκε στις φλόγες. Η Πυροσβεστική προσπάθησε να κάνει πυροσβεστικό μπλόκο στη Μαραθώνος και η αστυνομία έδωσε εντολή να διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων, τα οποία κατηύθυνε αλλού.

Ωστόσο όπως αποδείχθηκε με τον τραγικό απολογισμό οι εκτιμήσεις, αλλά και οι κινήσεις Πυροσβεστικής και Αστυνομίας δεν πρόλαβαν τη φωτιά και το αποτέλεσμα των αποφάσεων τους ήταν να στείλουν ουσιαστικά τους οδηγούς στην καρδιά της πυρκαγιάς όπου και εγκλωβίστηκαν.

18:12 η φωτιά μαίνεται και φτάνει στη λεωφόρο Μαραθώνος.

18.13: «Θα χρειαστεί να έρθετε πιο χαμηλά, θα χρειαστεί εκτροπή. Να ξεκινήσετε τώρα για Νέα Μάκρη» διατάσσει μέσω ασυρμάτου τους δύο υφισταμένους του ο διοικητής της Τροχαίας. Εκείνοι απαντούν: «Από πού να κόψουμε τη Μαραθώνος;».

Η εντολή δίδεται σε ένα περιπολικό και μια μηχανή

18:18: «Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή υπάρχει σταθμός (περιπολικό) εκεί να κόψει»

Ήδη το μέτωπο φαίνεται καίει ως την παραλία, ενώ η πυροσβεστική προσπαθεί να την κόψει στη Μαραθώνος, η διαπίστωση αυτή φαίνεται ότι κάνει τους υπεύθυνους της Αστυνομίας να δώσουν την επόμενη εντολή:

18.27 αστυνομικός της Τροχαίας που μετέχει στα μέτρα ακούγεται να διαβιβάζει: «Eχουμε κλείσει Μαραθώνος από μεριά της Φλέμινγκ»

18:29 «Ελάτε Κόκκινο Λιμανάκι να μην πάει τίποτα από παραλιακή για Νέα Μάκρη»…

Εκείνη την ώρα ωστόσο κάποια αυτοκίνητα λόγω διακοπής κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνα πολλά οχήματα πολιτών έχουν επιλέξει αυτή τη διαδρομή.

18:29 Στον ασύρματο της Αστυνομίας ακούγεται. «Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά, να τα κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να τα στείλουμε όλα Ραφήνα».

18:35 Η φωτιά έχει φτάσει ως τη θάλασσα, πέντε λεπτά αργότερα άλλωστε ακούγεται στον ασύρματο ότι έχει εγκλωβιστεί και ένα περιπολικό:

«Όσοι σταθμοί κινούνται ή βρίσκονται εντός φωτιάς προσοχή να μην εγκλωβιστούν. Ούτε ένα όχημα παραλιακά, αυστηρές εκτροπές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Μάλιστα ο διοικητής της Τροχαίας ακούγεται να ρωτά στον ασύρματο: «Το 10 (σ.σ. ανακριτικό της Τροχαίας) είναι καλά; Aκουσα ότι έχει εγκλωβιστεί;». Η απάντηση που ακολούθησε ήταν καθησυχαστική: «Ναι, όλα καλά έχει κατέβει στη διασταύρωση της Ραφήνας».

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top