ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΟΝΔΙΝΟ: Απόφαση-σταθμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις βάσεις στην Κύπρο

ΛΟΝΔΙΝΟ: Απόφαση-σταθμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις βάσεις στην Κύπρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε πως έξι πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή που βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο προ δεκαετιών δεν έχουν το αυτόματο δικαίωμα μετεγκατάστασης στη Μεγάλη Βρετανία.

Στο πλαίσιο της εξέτασης της υπόθεσης, το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι το καθεστώς των Βάσεων ως προς το βρετανικό δίκαιο δεν έχει αλλάξει με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου. 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην παράγραφο 69 του σκεπτικού της απόφασης, «ο (βρετανικός) νόμος περί Κύπρου του 1960 δεν μετέβαλε το καθεστώς των Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεων, απλώς τις εξαίρεσε από τη μεταβίβαση εδάφους στη νέα Δημοκρατία της Κύπρου» και «το γεγονός πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε το 97% του νησιού της Κύπρου δεν μετέβαλε το καθεστώς του 3% που διατήρησε».

Οι παρατηρήσεις αυτές των Βρετανών δικαστών καταγράφονται ως μέρος του σκεπτικού της απόφασης που αφορά τους συγκεκριμένους ενάγοντες πρόσφυγες. 

Πρόκειται για έξι από τους 75 πρόσφυγες που τον Οκτώβριο του 1998 επιβιβάστηκαν σε λέμβο στο Λίβανο με κατεύθυνση την Ιταλία, αλλά ναυάγησαν ανοιχτά της Κύπρου, με αποτέλεσμα να διασωθούν από βρετανικά ελικόπτερα και να μεταφερθούν στη βάση Ακρωτηρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι από τη στιγμή που το καθεστώς των βρετανικών βάσεων δεν έχει αλλάξει από την εποχή της αποικιοκρατίας, η ισχύς της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (που κυρώθηκε από το Λονδίνο το 1954) εξακολουθεί να ισχύει και να δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς πρόσφυγες που καταλήγουν στις περιοχές των βάσεων.

Παρόλα αυτά, η διατήρηση της ισχύος της Σύμβασης δεν συνεπάγεται το αυτόματο δικαίωμα των προσφύγων να μεταφερθούν από τις βάσεις στη Μεγάλη Βρετανία, όπως υποστήριζαν οι ενάγοντες.

Το Δικαστήριο αποδέχεται την ισχύ του Μνημονίου Συναντίληψης που υπεγράφη το 2003 μεταξύ Λονδίνου και Λευκωσίας για την παροχή φροντίδας σε πρόσφυγες των περιοχών των βάσεων από υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ (1η Μαΐου 2014) και μετά. 

Στην απόφαση σημειώνεται ότι απαιτούνται ορισμένες πρόσθετες διευκρινίσεις για ανάλογη συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Λευκωσίας το 2005, που ορίζει ότι η συνεργασία μεταξύ βρετανικών και κυπριακών αρχών καλύπτει τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στις περιοχή των βάσεων ανεξαρτήτως ημερομηνίας άφιξής τους επί των εδαφών αυτών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκδόθηκε στις 30 Ιουλίου, επτάμισι μήνες μετά από τις ακροάσεις. 

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top