ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός διαβουλεύσεων στα κατεχόμενα για την οικονομία

Πυρετός διαβουλεύσεων στα κατεχόμενα για την οικονομία

Αναλυτική έκθεση με εισηγήσεις για την οικονομία θα δώσει στην «κυβέρνηση» ο Μουσταφά Ακιντζί, τις οποίες μελέτησε με τους συμβούλους του, όπως δήλωσε αμέσως μετά από τη σύσκεψη που είχε στο «Προεδρικό» με τους «κυβερνητικούς εταίρους», κανείς εκ των οποίων δεν προέβη σε δήλωση.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε το πρωί για μιάμιση ώρα με τους προέδρους των τεσσάρων κομμάτων της «συγκυβέρνησης», Τουφάν Ερχιουρμάν, Κουντρέ Οζερσάι, Τζεμάλ Οζγιγίτ και Σερντάρ Ντενκτάς, με τον τελευταίο να μεταβαίνει στο «προεδρικό» και πάλι με ποδήλατο.
 
Είναι σημαντικό όλοι μαζί, πρωτίστως η «κυβέρνηση», η «βουλή» αλλά και όλοι οι φορείς να ενεργήσουν με ενότητα ώστε να πάρουμε τα μέτρα που μπορούμε και χρειάζεται για να απαβλύνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης.
 
Η «κυβέρνηση», είπε, δήλωσε πως είναι ανοικτή σε σκέψεις, ιδέες και προτάσεις πέραν του πακέτου μέτρων που κατέθεσε και συζητήθηκαν προχθές στη «βουλή». Παρατηρούμε, συνέχισε, ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αρχίζουν σιγά σιγά να πέφτουν και να φτάνουν σε πιο ήμερα επίπεδα, λέγοντας ότι το θέμα πρέπει να προσεγγίζεται με «κοινή λογική».
 
Πρόσθεσε ότι η «κεντρική τράπεζα» είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καθώς τον έλεγχο έχει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
 
Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και αυτό προσπάθησε να κάνει και η «κυβέρνηση», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί ενώ η «συγκυβέρνηση» δέχεται πυρά για τα μέτρα που πήρε και ο κόσμος αντιδρά και εναντιώνεται στις συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών ως απότοκο της συναλλαγματικής ισοτιμίας, των αυξήσεων στα εισαγόμενα προϊόντα και την αύξηση του ΦΠΑ.
 
Η Χαμπέρ Κίπρις γράφει σήμερα ότι αύξηση σημειώθηκε και στις μεγάλες φιάλες νερού 19 λίτρων που από τις 7 λίρες έφτασε τις 8,5 ΤΛ (περίπου 1,30 ευρώ). Η Αφρίκα γράφει ότι το μεγαλύτερο σοκ για τους πολίτες δεν ήταν ούτε το συνάλλαγμα, ούτε ο κατώτατος μισθός, ούτε οι αυξήσεις σε καύσιμα και ηλεκτρικό, αλλά το ότι σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή του πόλιπιφ, περιγράφοντας τις αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Η Αφρίκα έχει πρωτοσέλιδο τα όσα μια μητέρα, η Ιζλέμ Οζενλί λέει σε βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκφράζει την αγανάκτησή της για την οικονομική κατάσταση. Η Ιζλέμ αναφέρει ότι είναι μητέρα δύο παιδιών και ο μισθός της είναι 2.500 ΤΛ με το ηλεκτρικό ρεύμα να έχει φτάσει από τα 400 στα 800 ΤΛ σήμερα (περίπου το 1/3 του μισθού της που με σημερινή αξία φτάνει τα 400 ευρώ περίπου) και πρέπει να πληρώνει και ενοίκιο.
 
Η Ιζλέμ εξηγεί γιατί δεν μπορεί ούτε φαγητό να αγοράσει στα παιδιά της και πως έχει στείλει επιστολή σε «υπουργό» για την αδυναμία της να πληρώσει το ενοίκιο υπό τις σημερινές συνθήκες και η απάντηση που πήρε ήταν ότι «εφαρμόζονται οι κείμενες νομοθεσίες». «Εμείς είμαστε Τουρκοκύπριοι, πληρωνόμαστε σε τουρκικές λίρες. Οι Άγγλοι μπορούν να πάρουν 2 σπίτια, τρία σπίτια. Τι ωραία! Πουλήστε μας κι εμάς και το νησί. Αλλωστε πολύ σύντομα και εμείς στους δρόμους θα μένουμε». Το βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
 
Σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν διπλασιαστεί γράφει πρωτοσέλιδα η Χαλκίν Σεσλι σημειώνοντας ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ αφού διαπιστώνει ότι δεν μπορεί πλέον να αγοράσει πολλά πράγματα. Ενδεικτικά γράφει πρωτοσέλιδα ότι το πόλιμπιφ πήγε από τις 10 στις 18 ΤΛ (2,9 ευρώ), η κονσέρβα τόνου από 13 στις 25 ΤΛ (4,03 ευρώ), το ταχίνι το κιλό από 22 στις 40 ΤΛ (6,4 ευρώ).
 
Στα φάρμακα συνεχίζει η εφημερίδα, οι αυξήσεις φτάνουν το 40% και δίδει ως παράδειγμα το πιο δημοφιλές φάρμακο για γρίπη με την ονομασία Day&night που από 58 έφτασε τις 83 ΤΛ (13,4 ευρώ). Στο αλκοόλ, προσθέτει, τα black label από 90 ΤΛ «πέταξαν» στις 170 ΤΛ (26 ευρώ περίπου) και τα red label από 50 στις 90 ΤΛ (13,8 ευρώ).

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top