ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερχιουρμάν: «Δεν φαίνεται ακόμα το φως στην άκρη του τούνελ»

Ερχιουρμάν: «Δεν φαίνεται ακόμα το φως στην άκρη του τούνελ»

«Όλοι ξέρουν ότι το φως στην άκρη του τούνελ στο οποίο βρισκόμαστε, δεν έχει φανεί ακόμα», δήλωσε ο Τουφάν Ερχιουρμάν αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι «οι Τ/κ αναμένεται να περάσουν αυτή την διαδικασία χέρι με χέρι».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «πρωθυπουργός» παραχώρησε διάσκεψη Τύπου επιστρέφοντας το μεσημέρι από την τουρκική πρωτεύουσα, τονίζοντας ότι τους επτά μήνες που έχουν αναλάβει ως «συγκυβέρνηση» τα ηνία η τουρκική λίρα έχει χάσει το 80% της αξίας της, τον Αύγουστο το ψευδοκράτος κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τα τελευταία 22 χρόνια, 8,42% ενώ το κόστος ζωής, λόγω των αυξήσεων, έφτασε το 12.11%.

Ο συνολικός πληθωρισμός των τελευταίων 8 μηνών έφτασε στο 24,29%, σύμφωνα με τον Ερχιουρμάν, την ώρα που στην Τουρκία το ίδιο χρονικό διάστημα ο πληθωρισμός έφτασε το 12,29%. Αυτό δείχνει, είπε, ότι η πτώση της ΤΛ έχει επηρεάσει σε διπλάσιο βαθμό το ψευδοκράτος και αυτό το υπέδειξαν στον Τούρκο Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον ΥΠΕΞ, που ήταν παρόντες στη δίωρη συνάντηση, που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες χθες το απόγευμα στην Άγκυρα.

Το τι μπορεί να γίνει, συνέχισε, συζήτησαν χθες και σε γεύμα εργασίας με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι με τον οποίο θα συνεχίσουν την τεχνική διεργασία και θα συνομιλούν γι’ αυτά τα θέματα «μέρα παρά μέρα», όπως ανέφερε. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε επίσης ότι έθεσαν στην Άγκυρα το θέμα ότι παλαιότερα υπήρχε ο αρμόδιος για τα θέματα Κύπρου, κάτι που δεν έχει ακόμα καθοριστεί στο νέο προεδρικό σύστημα της Τουρκίας. Μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό, είπε, θα συνομιλούν με τον κ. Οκτάι.

Ως μήνυμα μετέφερε, όπως ανέφερε, πως η Τουρκική Δημοκρατία – όπως πάντοτε – σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικά εποχές θα είναι δίπλα στην «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και τον τουρκικό «λαό», επαναλαμβάνοντας ότι η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν «πραγματικά θετική».

Εκτίμησε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν κάποια απτά αποτελέσματα σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν σε αυτή την συνάντηση.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε συμφωνία για «ζεστό χρήμα» ή ανάληψη δέσμευσης για τις άμεσες ανάγκες, ο «πρωθυπουργός» Ερχιουρμάν είπε ότι δεν θεωρεί σωστό να συζητεί τέτοιου είδους θέματα. «Αλλά εμείς μεταφέραμε και σε ποια θέματα παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες και σε ποια έκταση. Τα σημείωσαν». Για όλα αυτά τα θέματα, είπε, για τα οποία έγιναν κάποιοι υπολογισμοί εκατέρωθεν, ο ίδιος θα συνομιλεί μέρα παρά μέρα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο.

Ο κ. Ερχιουρμάν μίλησε για ένα έλλειμμα 100 εκ ΤΛ που υπάρχει στο «υπουργείο δημοσιονομικών», αλλά «δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Η κατάσταση είναι τουλάχιστον το ίδιο δύσκολη για την αγορά, όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής. Ο τ/κ λαός πρέπει να ξεπεράσει αυτή την διαδικασία σε συνεργασία, χέρι με χέρι. Ναι, η Τουρκική Δημοκρατία είναι δίπλα μας και αυτό το μήνυμα μας δόθηκε με τον πλέον ισχυρό τρόπο, αλλά οι Τ/κ καταλαβαίνουν ότι είναι υποχρεωμένοι να είναι αυτό διάστημα σε συνεργασία και αλληλέγγυοι».

Δυστυχώς, συνέχισε, «από τις επαφές μας στην Τουρκική Δημοκρατία μέχρι τώρα, φάνηκε ότι το φως στην άκρη του τούνελ στο οποίο βρισκόμαστε, δεν άρχισε ακόμα. Γι’ αυτό θα ζήσουμε ακόμη περισσότερες δυσκολίες. Αυτό όποιος βλέπει τα πράγματα αντικειμενικά, το καταλαβαίνει. Δεν χρειάζεται ούτε να το παραβλέψουμε αυτό, ούτε να το εκμεταλλευτούμε πολιτικά. Είμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα».

Ερωτηθείς για τα μέτρα των κτηνοτρόφων, ο Τουφάν Ερχιουρμάν επανέλαβε την ανάγκη για επικοινωνία, διαβούλευση με όλες τις πλευρές λέγοντας ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται μέτρα διαμαρτυρίας με την νοοτροπία «εγώ μπορώ, το κάνω», ούτε και συμμερίζονται τη σκέψη να ζητούν «ζεστό χρήμα από την Τουρκία». 

Ανέφερε δε ότι οι «υπουργοί γεωργίας και δημοσιονομικών» θα συνεχίσουν τις επαφές με τις ενδιαφερόμενες πλευρές γι αυτό το θέμα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top