ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, Ντεμιρτάς

Τουρκία: Καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, Ντεμιρτάς

Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών καταδίκασε τουρκικό δικαστήριο τον πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP,  Σελαχατίν Ντεμιρτάς για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk το δικαστήριο καταδίκασε τον Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 ενώ δικαζόταν με κατηγορίες σχετικές με την τρομοκρατία για σχόλια που είχε κάνει σε ομιλία του το 2013, όταν η κυβέρνηση διεξήγε ειρηνευτικές συνομιλίες με Κούρδους μαχητές.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον βουλευτή του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σίρι Σουρέγια Οντέρ σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών με τις ίδιες κατηγορίες στην ίδια υπόθεση, μετέδωσε το CNN Turk.

Στη φυλακή και ο δημιουργός της ταινίας στην οποία σημαδεύουν με όπλο τον Ερντογάν

Σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών καταδικάστηκε εξάλλου και ο Τούρκος κινηματογραφιστής Αλί Αβτζί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση για ταινία του στην οποία παρουσιάζεται ο  Ταγίπ Ερντογάν με ένα πιστόλι να τον σημαδεύει ενώ γύρω του κείτονται νεκρά τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Αβτζί συνελήφθη πέρυσι μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ για την ταινία του "Αφύπνιση", η οποία στηρίχθηκε στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, κατά το οποίο περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία.

Το τρέιλερ προκάλεσε δημόσια κατακραυγή καθώς έδειχνε την οικογένεια του Ερντογάν, μεταξύ των οποίων τον γαμπρό του και υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ να πυροβολείται και να σκοτώνεται, όπως και αξιωματικό του στρατού να σημαδεύει με όπλο τον πρόεδρο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, ενώ αυτός κάνει την προσευχή του.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον Αβτζί  για συμμετοχή στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία. Ο Γκιουλέν αρνείται την κατηγορία της Τουρκίας ότι αυτός ήταν ο εγκέφαλος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος που έγινε το 2016.

Το δικαστήριο έκρινε  ότι ο Αβτζί  επιχείρησε  μέσω της ταινίας του «να κατευθύνει τη δημόσια αντίληψη σε ευθυγράμμιση με τους βασικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο Τούρκος κινηματογραφιστής αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει πως ο ίδιος ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι εκείνος ήταν ο στόχος του αποτυχημένου πραξικοπήματος, όπως και των αεροπορικών επιδρομών που έγιναν κατά τη διάρκειά του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, μολονότι ο πρόεδρος απουσίαζε τότε.

«Αν προσπαθούσα να κάνω τρομοκρατική προπαγάνδα, θα είχα δείξει τον Ερντογάν να κάνει σχέδια για τη διαφυγή του αντί για την σκηνή στην οποία προσεύχεται», δήλωσε στο δικαστήριο ο Αβτζί.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή μιας δίκης τους και 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, δικαστών και στρατιωτικών, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί μετά την αποτυχημένη αυτή απόπειρα πραξικοπήματος.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top