ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ: Προεδρική χάρη σε κατάδικo για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης – «Το θύμα τρέμει την ώρα που θα τον δει» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Προεδρική χάρη σε κατάδικo για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης – «Το θύμα τρέμει την ώρα που θα τον δει» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Σοβαρότατο ζήτημα δημοσιοποίησε την Τρίτη (11/9) η νομικός Αναστασία Παπαδοπούλου.

Σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Παπαδοπούλου κατέγραψε περιστατικό σύμφωνα με το οποίο δόθηκε προεδρική χάρη σε κατάδικο για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης.

Ενημερώθηκε, όπως σημείωσε, για πολύ πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασθέντα για σεξουαλική κακοποίηση και τη χαρακτηρίζει λανθασμένη.

Μάλιστα, καταγγέλλει παράκαμψη της διαδικασίας καθώς ο αποφυλακισθείς δεν πέρασε από την Αρχή Εποπτείας.

Κάτι όμως που προκαλεί εντύπωση και συγκλονισμό είναι όσα η κ. Παπαδοπούλου υπογράμμισε για το ίδιο το θύμα.

«Το θύμα άκουσε τους εορτασμούς επιστροφής του θύτη της στη γειτονιά. Και τώρα τρέμει την ώρα που θα κυκλοφορήσει και θα τον δει μπροστά της. Κανένας δεν την ενημέρωσε. Κανένας δεν την προστάτεψε για ακόμη μια φορά».

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει ότι το ενήλικο πλέον θύμα για τέσσερα χρόνια βρισκόταν υπό «τον αρρωστημένο ψυχολογικό έλεγχο του θύτη της και της ενεργής συνεργού στο αδίκημα, τη σύζυγό του και κανένας δεν την προστάτεψε ούτε τότε».

Διαβάστε όσα συγκλονιστικά αποκάλυψε η Αναστασία Παπαδοπούλου:

Εδώ και κάποια χρόνια παλεύουμε για να περάσει το μήνυμα της αναγκαίας αλλαγής νοοτροπίας όσον αφορά τα σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων, κατακρίνουμε τις συχνά ανεπαρκείς ποινές και καλούμε σε συστράτευση όλη την κοινωνία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. 
Η Εθνική Στρατηγική ήταν ή έπρεπε να είναι η δήλωση από μέρος του Κράτους ότι υπάρχει κοινό μέτωπο, κοινός στόχος, κοινή μάχη.

Χθες ενημερώθηκα για μια πολύ πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασθέντα για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών με Προεδρική χάρη. Πέραν της κατ´εμένα λανθασμένης απόφασης, (τουλάχιστον όσον αφορά τα μηνύματα που το ίδιο το Κράτος θέλει να στείλει) για παραχώρηση Προεδρικής χάρης σε καταδικασθέντα για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, με αυτό τον τρόπο παρακάμφθηκε η διαδικασία με την οποία τίθενται υπό εποπτεία οι καταδικασθέντες για παιδεραστία. 
Η νομοθεσία προσφέρει ή μάλλον στην ουσία της απαιτεί, οι αποφυλακισθέντες να τίθενται υπό εποπτεία ώστε να μην ξανα-αδικοπραγήσουν. Ώστε να μην μπορούν να ξανα-προσεγγίσουν το θύμα τους και για να μην μπορούν να καταστήσουν άλλα παιδιά νέα θύματα. 
Σε αυτή την περίπτωση παρακάμφθηκε η διαδικασία. Το Δικαστήριο δεν επέβαλε την εποπτεία στην ποινή, η Αρχή Εποπτείας ουδέποτε ενημερώθηκε για την πρόωρη αποφυλάκιση. Κανένα περιοριστικό ή προστατευτικό μέτρο δεν έχει επιβληθεί.

Το αποτέλεσμα; Το θύμα (ενήλικη σήμερα) άκουσε τους εορτασμούς επιστροφής του θύτη της στη γειτονιά. Και τώρα τρέμει την ώρα που θα κυκλοφορήσει και θα τον δει μπροστά της. Κανένας δεν την ενημέρωσε. Κανένας δεν την προστάτεψε για ακόμη μια φορά. 
Για 4 χρόνια στην παιδική της ηλικία βρισκόταν υπό τον αρρωστημένο ψυχολογικό έλεγχο του θύτη και της (κατά το ίδιο το Δικαστήριο) ενεργής συνεργού στο αδίκημα, τη σύζυγο του και κανένας δεν την προστάτεψε ούτε τότε. 
Η ίδια με βοήθεια άλλων μίλησε, έφτασε στο Δικαστήριο. Πέρασε άλλα τόσα στη δίκη επειδή της είπαμε σπάσε τη σιωπή σου και θα είμαστε εκεί ως κράτος και ως κοινωνία. 
Η σύζυγος η οποία είχε ενεργή εμπλοκή στην κακοποίηση, ουδέποτε κατηγορήθηκε από τη νομική υπηρεσία. Εργοδοτείται ακόμη και σήμερα σε σχολείο. Η αντίδραση κάποιων δεν ήταν αρκετή και πάλι για να επιβάλει τα αυτονόητα.

Σήμερα δεν νιώθω το κοινό μέτωπο, τον κοινό στόχο, την κοινή μάχη. Νιώθω πολλά άλλα τα οποία θα συγκρατηθώ να μην εκφράσω εδώ.

Αλλά ότι και να νιώθουμε εμείς ας σκεφτούμε λίγο πως ένιωσε αυτή που άκουσε τη γιορτή επιστροφής. Και πως νιώθει κάθε στιγμή που στέκεται στην πόρτα και σκέφτεται αν θα τολμήσει να βγει έξω.

Και μακάρι να μην υπάρξουν άλλα θύματα εκεί. Αναρωτιέμαι όμως, αν υπάρξουν πως θα νιώσουν κάποιοι;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αλέκος Μιχαηλίδης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top