Αναμένεται η κρίσιμη απόφαση για την Αγία Σοφία

Αναμένεται η κρίσιμη απόφαση για την Αγία Σοφία

Το μέλλον της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη θα κρίνει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, που αναμένεται την Πέμπτη (13/9) σύμφωνα με μέσα μαζικής ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Οι δικαστές αναμένεται να αποφασίσουν αν η Αγία Σοφία θα παραμείνει μουσείο, ή θα μετατραπεί σε τζαμί, όπως ζητούν πολίτες της γειτονικής χώρας.

Η Υπηρεσία Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος είχε κάνει προσφυγή το 2015, αναφέροντας ότι η άρνηση του αιτήματος για μετατροπή σε τζαμί παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.

Η συγκεκριμένη Υπηρεσία είναι ιδιωτικός οργανισμός, που αρχικά το 2004 είχε ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση για ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως τέμενος.

Σε αυτές τις κινήσεις δεν ειχε βρει ανταπόκριση από την ηγεσία αλλά επέμεινε, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005, που απέρριψε το αίτημά της. Στη συνέχεια ακολούθησε η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τα τελευταία χρόνια, κάθε Μάιο πλήθος μουσουλμάνων γεμίζουν την πλατεία Σουλτάν Αχμέτ όπου βρίσκεται η Αγία Σοφία για να γιορτάσουν την επέτειο της Άλωσης, ζητώντας παράλληλα την επαναλειτουργία της ως τέμενος.

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Στη συνέντευξή του στο ThemaOnline και τον Τάσο Θεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλά ανοιχτά για την επόμενη μέρα στην πολιτική, το μέλλον της παράταξης, τις εκλογές του 2026 και του 2028, τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, το Κυπριακό, αλλά και τα νέα πολιτικά φαινόμενα που ταράζουν τα νερά.

BEST OF TOTHEMAONLINE