ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Έχει «ασυλία» η Νούι και δεν καταθέτει προφορικά – Τι αναφέρει σε επιστολή της στην Ερευνητική

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Έχει «ασυλία» η Νούι και δεν καταθέτει προφορικά – Τι αναφέρει σε επιστολή της στην Ερευνητική

Ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με την κυρία Ντάνιελ Νούι, πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέδωσε η Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση στον Συνεργατισμό.

Η Ερευνητική Επιτροπή εξηγεί ότι μεταφέρθηκε η πρόσκληση για κατάθεση μέσω τηλεδιάσκεψης στην κυρία Νούι από την Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, η Ερευνητική εκφράζει λύπη καθώς η κυρία Νούι ενημέρωσε ότι δεν είναι σε θέση να καταθέσει προφορικά για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Προβάλλει την ασυλία που απολαμβάνει ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και προτίθεται να απαντήσει γραπτώς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Η Ερευνητική Επιτροπή απορρίπτει κάτι τέτοιο.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η Ερευνητική Επιτροπή η συσταθείσα, κατόπιν, διατάγματος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 06.07.2018, σε σχέση με την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος ανακοινώνει τα πιο κάτω:

(1) Η Ερευνητική Επιτροπή, κατά τη χθεσινή της ανοικτή συνεδρία, άφησε να νοηθεί ότι η κυρία Danièle Nouy θα ήταν διατεθειμένη να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης. Μάλιστα, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου μας μεταφέρθηκε το μήνυμα ότι η κυρία Nouy ή αντιπρόσωπος της θα ήθελαν από πριν να γνωρίζουν τις θεματικές ενότητες των ερωτήσεων που θα υποβληθούν, έτσι ώστε να υπάρξει η σχετική προετοιμασία.

(2) Με λύπη της η Ερευνητική Επιτροπή έλαβε χθες το μεσημέρι επιστολή από την κυρία Nouy, η οποία ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να προτείνει κάποια ημερομηνία, κατά την οποία θα μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, απολαμβάνω ασυλίας στο να δώσω μαρτυρία, όσον αφορά πράξεις που έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, ενώπιον των εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων εθνικών Ερευνητικών Επιτροπών, σύμφωνα με το Πρωτόκολλό για τα προνόμια και τις ασυλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Επιπλέον, ανάφερε: «Πληροφόρησα την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επιστολή σας (…) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην άρει την ασυλία».
Τέλος, στην Επιστολή της αναφέρει, ότι παραμένει πρόθυμη να απαντήσει γραπτώς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις στις οποίες θα της θέσει η Ερευνητική Επιτροπή.

(3) Οι Εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής διέπονται από τον περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο, ΚΕΦ.44. Συγκεκριμένα το άρθρο 7(β) του ΚΕΦ.44 αναφέρει ότι οποιαδήποτε μαρτυρία είτε γραπτή είτε προφορική πρέπει να δοθεί ενόρκως. Επομένως, αυτό που προτείνεται από την κυρία Nouy δεν αποτελεί λύση σε αυτό που η Ερευνητική Επιτροπή επιδιώκει.

(4) Η Ερευνητική Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα υπάρξει λύση του προβλήματος στη βάση του Ενωσιακού Δικαίου και της Νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top