ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαζική κάθοδος αρχηγών στη Νέα Υόρκη - Πού λαμβάνουν μέρος Αναστασιάδης και Χριστοδουλίδης

Μαζική κάθοδος αρχηγών στη Νέα Υόρκη - Πού λαμβάνουν μέρος Αναστασιάδης και Χριστοδουλίδης

Ογδόντα τέσσερις αρχηγοί κρατών και 44 αρχηγοί κυβερνήσεων θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, κατά την εβδομάδα υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πρόκειται για μία από τις πλέον μαζικές από απόψεως συμμετοχής ηγετών Γενικές Συνελεύσεις και όπως ανέφερε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο ίδιος έχει διευθετήσει 70 συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ενώ θα λάβει μέρος σε συνολικά 40 εκδηλώσεις.

Αν και η συζήτηση στη Γενική Συνέλευση ξεκινά την Τρίτη, από τη Δευτέρα (24/9) αρχίζουν οι πολλές συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους στόχους του 2030, θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα.

Η πρώτη εστιάζεται στη στρατηγική για τη νεολαία και κατά τη διάρκειά της, στο πλαίσιο της στρατηγικής του «Νεολαία 2030», ο κ. Γκουτέρες θα κηρύξει την έναρξη της πρωτοβουλία του «Απεριόριστη Γενιά». Η δεύτερη αφορά τη χρηματοδότηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης 2030 και σε αυτήν θα συμμετάσχει και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ).

Η εκδήλωση που συγκεντρώνει φέτος το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη, Νέλσον Μαντέλα, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, την οποία θα προσφωνήσει σχεδόν το σύνολο των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο 'Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, με πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συγκαλείται εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τα ναρκωτικά (Παγκόσμιο προσκλητήριο δράσης για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών». Σ’ αυτή θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Κοτζιάς.

Την Τρίτη συγκαλείται με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, στην οποία επίσης θα συμμετάσχουν οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς.

Από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, ξεχωρίζει αυτή για την βιώσιμη ανάπτυξη 2030 σε σχέση με τη στρατηγική για τη νεολαία, η εκδήλωση για τη χρηματοδότηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης 2030 , η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και η εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης των Πυρηνικών». Τρεις ακόμη συναντήσεις υψηλού επιπέδου αφορούν τη Συρία ( αυτή διοργανώνεται από την ΕΕ), την εξάλειψη της φυματίωσης και την εξάλειψη μη μεταδοτικών ασθενειών. Υπάρχει τέλος μία εκδήλωση για τη μετανάστευση με τίτλο «Ο δρόμος για το Μαρακές».

Να σημειώσουμε ότι η Πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ María Fernanda Espinosa Garcés έχει ορίσει ως θεματική της 73ης Συνόδου το «Να καταστεί ο ΟΗΕ σχετικός με όλους τους ανθρώπους: Παγκόσμια Ηγεσία και κοινές ευθύνες για ειρηνικές, ισότιμες και βιώσιμες κοινωνίες».

Καθώς το μήνα Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ προεδρεύουν του ΣΑ., έχουν ορίσει την Τετάρτη μία θεματική συνεδρίαση υψηλού επιπέδου, υπό την προεδρία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με θέμα τη μη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, κατά την οποία η έμφαση από μέρους τους θα δοθεί στο Ιράν. Ακόμη μία συνεδρίαση του ΣΑ (αυτή τη φορά υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και θα επικεντρωθεί στη Βόρειο Κορέα.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top