ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Λύση Κυπριακού στη βάση ψηφισμάτων ΟΗΕ και πλαισίου Γκουτέρες»

Τσίπρας: «Λύση Κυπριακού στη βάση ψηφισμάτων ΟΗΕ και πλαισίου Γκουτέρες»

Την πλήρη στήριξή της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο 'Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσφωνώντας την 73η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η λύση αυτή, πρόσθεσε, «θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως είχε διαμορφωθεί στο σημείο όπου αφήσαμε τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά».

Ο 'Eλληνας Πρωθυπουργός έθεσε το Kυπριακό μέσα στο πλαίσιο των γεωστρατηγικών εξελίξεων στην περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει κρίση ασφάλειας.

 «Αντιμετωπίσαμε σοβαρές προκλήσεις από τη ραγδαία αύξηση της αποσταθεροποίησης, του εθνικισμού και των εντάσεων, σε μια περιοχή στην οποία είχαμε ήδη σημαντικές διαφορές με γειτονικές μας χώρες», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον η Ελλάδα διατήρησε μια πολιτική προάσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και συμφερόντων.

 «Την ίδια στιγμή, όμως, συνέχισε, επέλεξε να καταστεί, μαζί με την Κύπρο, ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Καθιερώσαμε δυναμικά τριμερή σχήματα συνεργασίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη. Και δώσαμε σαφώς το μήνυμα ότι ο διάλογος, η συνεργασία και ο σεβασμός για το διεθνές δίκαιο είναι ο μόνος τρόπος να καλλιεργήσουμε σταθερές διμερείς σχέσεις και να ενισχύσουμε τις προοπτικές της περιοχής».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην πολιτική παραμείναμε προσηλωμένοι και στις δύσκολες σχέσεις μας με την Τουρκία, αρνούμενοι ξανά και ξανά να ενδώσουμε στον εθνικισμό και την κλιμάκωση της έντασης.

 «Μια θέση που μας επέτρεψε να απελευθερώσουμε τη δυναμική των σχέσεών μας στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης, της ενέργειας και της οικονομίας. Αλλά την ίδια στιγμή, μια θέση που καταστούσε σαφή την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο", σημείωσε.

"Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίσαμε και ξεκαθαρίζουμε την πλήρη στήριξή μας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση που θα βασίζεται στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως είχε διαμορφωθεί στο σημείο όπου αφήσαμε τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά», υπογράμμισε.

Παράλληλα, προωθούμε ενεργά τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια, μέσω μιας πολιτικής επίλυσης ζητημάτων με τους γείτονές μας, που ξεκλειδώνει την προοπτική τους για ένταξη στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς που επιλέγουν, ανέφερε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top