ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: «Δανεικά και αγύριστα» €272.5 σε Τουρκοκύπριους για ηλεκτρική ενέργεια - ΕΓΓΡΑΦΟ

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: «Δανεικά και αγύριστα» €272.5 σε Τουρκοκύπριους για ηλεκτρική ενέργεια - ΕΓΓΡΑΦΟ

Τη σπατάλη εκατομμυρίων σε περιοχές μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία επαναλαμβάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην Έκθεση για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Οι οικονομικές καταστάσεις και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή κατατέθηκαν στη Βουλή τον Ιούνιο και αναμένεται να συζητηθούν την Πέμπτη (4/10) στην Επιτροπή Ελέγχου.

Σ’ ό,τι αφορά στο 2017, ο Γενικός Ελεγκτής επαναλαμβάνει ότι ηλεκτρική ενέργεια συνεχίζει να  παρέχεται σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Από το 1964 μέχρι σήμερα, η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται σε Τουρκοκύπριους των εν λόγω περιοχών ούτε τιμολογήθηκε ούτε εισπράχθηκε.

Χωρίς την επιβολή τόκων, ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Ηλεκτρισμού σε 272.500.000 ευρώ.

Όπως καταγράφει η Ελεγκτική Υπηρεσία, για το 2017, η αξία της εν λόγω ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 500.000 ευρώ και αφορούσε σε κατανάλωση από τουρκοκυπριακά υποστατικά στην περιοχή της Πύλας.

Σημειώνεται δε ότι στα εν λόγω υποστατικά, δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι μετρητές της ΑΗΚ και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η καταγραφή και τιμολόγηση της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας ανά υποστατικό.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε την άποψη ότι εκτός του ότι παραβιάζεται η Αρχή της ίσης μεταχείρισης, ειδικά για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τίθεται και θέμα κρατικής ενίσχυσης και εισηγήθηκε λήψη ενεργειών για είσπραξη των οφειλομένων.

Ως απάντηση, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ ανέφερε στην Ελεγκτική Υπηρεσία ότι το θέμα είναι πολιτικό και το χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top