ΚΟΣΜΟΣ

Για κίνδυνο συγκρούσεων στα Βαλκάνια προειδοποιεί ο Ζ.Κ. Γιούνκερ

Για κίνδυνο συγκρούσεων στα Βαλκάνια προειδοποιεί ο Ζ.Κ. Γιούνκερ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα από τη Βιένη για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει "την ιδέα της προένταξης" για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή της, είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστρίας. "Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (...) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990" στην περιοχή, προειδοποίησε.

Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι "ακόμη είναι μακρύς ο δρόμος" μέχρι την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, καθώς η πρόοδός τους είναι ακόμη "ανεπαρκής" και δεν επιτρέπει να εξεταστεί η ένταξη τους "πριν από το 2025" το νωρίτερο. Όμως η ΕΕ πρέπει "να ασχοληθεί εντατικά" με τα Βαλκάνια και να μην επιτρέψει να γεννηθεί η ιδέα "ότι δεν είμαστε σοβαροί όσον αφορά τις προοπτικές ένταξης" τους, πολύ περισσότερο που ορισμένες χώρες-μέλη δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους.

"Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο" για συγκρούσεις στην περιοχή, εκτίμησε ο Γιούνκερ. "Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να προειδοποιήσουμε πριν πάνε στραβά τα πράγματα και να διασφαλίσουμε ότι είναι απολύτως κατανοητό πως όλες οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη. Δεν πρέπει να εισάγουμε αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ, πρέπει να εξάγουμε σταθερότητα από την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια", τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προτείνει στις χώρες της περιοχής "έναν οικονομικό χώρο όπου θα μπορούν εν μέρει να λειτουργούν "με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνουν όταν κάποια μέρα γίνουν μέλη". Η ΕΕ έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Αλβανία και η πΓΔΜ είναι σήμερα απλώς υποψήφιες χώρες, ενώ το καθεστώς αυτό ελπίζουν ότι θα πετύχουν κάποια στιγμή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top