ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Τα βαριά ονόματα των ευρωεκλογών– Η 6η έδρα και ο ρόλος του Καρογιάν

ΚΥΠΡΟΣ: Τα βαριά ονόματα των ευρωεκλογών– Η 6η έδρα και ο ρόλος του Καρογιάν

Σε τροχιά ευρωεκλογών άρχισαν να μπαίνουν σιγά σιγά τα κόμματα με τα πρωτοκλασάτα ονόματα των ψηφοδελτίων να έχουν σχεδόν «κλειδώσει» την θέση τους.

Του Έκτορα Γεωργίου

Σίγουρες λύσεις από τους δυο μεγάλους
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τον ΔΗΣΥ, θέτουν τις ευρωεκλογές ως στοίχημα αφού θέλουν πάση θυσία να διατηρήσουν τα ποσοστά τους.

Πιο συγκεκριμένα, Στέλλα Κυριακίδου και Λευτέρης Χριστοφόρου συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες, ενώ σίγουρος θεωρείται και ο Νίκος Τορναρίτης.

Στο ΑΚΕΛ, οι βουλευτές Σκεύη Κουκουμά και Γιώργος Γεωργίου (Λάρνακα) φαίνονται οι επικρατέστεροί στο να ηγηθούν του αριστερού ψηφοδελτίου. Μάλιστα έντονα ακούγεται το όνομα του Δήμαρχου Δερύνειας, Άντρου Καραγιάννη χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Τέλος στην «Εζεκία Παπαϊωάννου» γίνονται σκέψεις για συμμετοχή ενός Τουρκοκύπριου.

Ο Μυλωνάς και η έδρα της Συμμαχίας
Έντονο παρασκήνιο επικρατεί στο ΔΗΚΟ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, με τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι να είναι μεταξύ άλλων του Κώστα Μαυρίδη, του Χρύσανθου Σαββίδη και τού πρώην Βουλευτή από την Πάφο Αντώνη Αντωνίου. Ψιθυρολογία έχει αναπτυχθεί γύρω από το όνομα του νέου εκπροσώπου Τύπου Παύλου Μυλωνά, ωστόσο σε περίπτωση εκλογής του η Βουλευτική του έδρα επιστρέφει πίσω στην Συμμαχία Πολιτών κάτι που ανατρέπει τους «σχεδιασμούς» του κόμματος στην Βουλή. Μπορεί το όνομα του Χρύση Παντελίδη να ακούστηκε, ωστόσο όπως όλα δείχνουν συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Η μάχη των «μικρών» για την 6η έδρα και το σενάριο που ευνοεί τον ΔΗΣΥ
ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ θα κονταροχτυπηθούν για την 6η έδρα, ωστόσο σε περίπτωση μεγάλης αποχής ο Δημοκρατικός Συναγερμός φαίνεται να κερδίζει το παιχνίδι.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης όπως όλα δείχνουν φαίνεται να επαναδιεκδίκει την έδρα στην Ευρωβουλή, ωστόσο ανώτερα στρώματα του κόμματος αντιδρούν σε ένα τέτοιο σενάριο - με τις συμμαχίες του κόμματος να καθορίζουν την τελική απόφαση. Ο Χρήστος Ιακώβου, διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών έχει δεχθεί μια πρώτη κρούση χωρίς να είναι ξεκάθαρο το τοπίο.

Οι Οικολόγοι με αιχμή του δόρατος τον Βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου θα διεκδικήσουν τις δικές τους πιθανότητες, ωστόσο οι ζυμώσεις για μια συνεργασία των «μικρών» ίσως αλλάξουν άρδην τα δεδομένα.

Η Συμμαχία Πολιτών με τους Ανδρέα Θεμιστοκλέους και Παναγιώτη Σαββίδη να είναι τα φαβορί, ενώ η Αλληλεγγύη με την Ελένη Θεοχάρους.

Ωστόσο όλα τα πιο πάνω δεν παύουν να είναι ασκήσεις επί χάρτου, αφού μια συνεργασία Οικολόγων-Αλληλεγγύης-Συμμαχίας, ίσως και ΕΔΕΚ να αλλάξουν τα σενάρια.

Το ΕΛΑΜ με τον Πρόεδρο του Χρίστου Χρίστου επικεφαλής του ψηφοδελτίου, όπως εκτιμάται θα διεκδικήσει τις δίκες του πιθανότητες.

Στο παιχνίδι των ευρωεκλογών μπαίνει και το νέο κόμμα του Μάριου Καρογιάν Δημοκρατική Παράταξη, όπου στις 21 Οκτωβρίου θα έχει το ιδρυτικό του συνέδριου, αλλά ο στόχος τους δεν είναι οι επερχόμενες εκλογές αλλά οι Βουλευτικές εκλογές του 2021. Εκείνο όμως που δεν έχει απαντηθεί είναι αν στέλεχος της ΔΗ.ΠΑ θα φιλοξενηθεί σε ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος και αν τελικά αυτό γίνει το ΔΗΣΥ συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Επίσης, δεδομένη είναι και η κάθοδος του Σενέρ Λεβέντ ως ανεξάρτητος υποψήφιος, παρόλο που έχει δεχθεί κρούση από διάφορα κόμματα.

Οι άγνωστοι παίκτες του κάδρου
Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί; Μέχρι στιγμής το τοπίο παραμένει θολό ωστόσο θα παίξουν σημαντικό ρόλο αφού θα διαμορφώσουν το σκηνικό, όπως για παράδειγμα το 2014 το «Μήνυμα Ελπίδας» με επικεφαλής τον Στέλιο Πλατή που απέσπασε το 4%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top