ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Πώς το τρίαθλο με έκανε καλύτερο επιχειρηματία

Πώς το τρίαθλο με έκανε καλύτερο επιχειρηματία

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να περνάς τη γραμμή του τερματισμού σ’ ένα αγώνα. Να νιώθεις ότι έχεις ολοκληρώσει την προσπάθειά σου, ότι έφτασες σ’ έναν προορισμό και ότι πέτυχες τον στόχο σου. Γιατί ένας αγώνας, κυρίως ένας αγώνας αντοχής, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή κούρσα.

Είναι στοίχημα με τον εαυτό σου και η ευκαιρία να αποδείξεις ότι μπορείς να γίνεις καλύτερος. Η ενασχόληση μου με τους αγώνες διαρκείας, κυρίως το τρίαθλο, τα τελευταία 12 χρόνια, μου έχει διδάξει πολύτιμα μαθήματα, βελτίωσε την υγεία μου και με έκανε καλύτερο άνθρωπο.
Κυρίως όμως, με έκανε καλύτερο CEO.


Η δουλειά ενός CEO έχει πολλά κοινά και παραλληλισμούς με το άθλημα του τρίαθλου. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κάποιος που ασχολείται με το αγώνισμα είναι ότι δεν πρόκειται για αγώνα ταχύτητας αλλά αντοχής. Ο σωστός καταμερισμός ενέργειας, η ισορρόπηση δυνάμεων και η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στο περιβάλλον για να ανταποκρίθεις έγκαιρα σε όποια πρόκληση βρεθεί μπροστά σου είναι καίριας σημασίας για το τρίαθλο, ακριβώς όπως και με τη διοίκηση μιας επιχείρηση. Ευρισκόμενος στο τιμόνι της P.M. Tseriotis για τόσα χρόνια, έμαθα ότι εάν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα μονολιθικά, αγνοείς τις αλλαγές στην αγορά, αρνείσαι να προσαρμοστείς και αφιερώνεις όλη σου την ενέργεια σ’ ένα μόνο πεδίο, τότε είσαι καταδικασμένος σε αποτυχία. Όπως και στο τρίαθλο, το μυστικό είναι να έχεις ανοιχτό μυαλό για να μπορείς να αναγνωρίσεις το πρόβλημα, να μπορείς να προσαρμοστείς στα καινούρια δεδομένα και να κάνεις σωστό καταμερισμό πόρων.

Ο αθλητισμός αντοχής διδάσκει επίσης τη σπουδαιότητα της στοχοπροσήλωσης και τη σημασία του να θέτεις βραχυπρόθεσμους στόχους στην πορεία επίτευξης του μακροπρόθεσμου σκοπού. Χρειάζεται να θέτεις βραχυπρόθεσμους στόχους, να τους πετυχαίνεις και στη συνέχεια να βάζεις τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Όταν πρωτο-ξεκινάς να ασχολείσαι με το τρίαθλο, στόχος δεν είναι να τερματίσεις ή να κάνεις τον καλύτερο χρόνο. Είναι να καταφέρεις να αντέξεις το πρώτο χιλιόμετρο, να μπορέσεις να τελειώσεις ένα ακόμα τμήμα της κούρσας και να τα καταφέρεις μέχρι την επόμενη στροφή. Να μπορέσεις να αποδείξεις ότι μπορείς να υπερβείς εαυτόν. Η ίδια λογική μπορεί να εφαρμοστεί και στην επιχείρηση. Κάνεις τους σχεδιασμούς με βάση ένα γενικότερο στόχο, φτιάχνεις ένα οδικό χάρτη για το πώς θα φτάσεις εκεί και αφοσιώνεσαι στο να τηρήσεις αυτό το πλάνο. Να αντέξεις την πίεση, να τελειώσεις το επόμενο project και να καταφέρεις να έχεις θετικό πρόσημο για το επόμενο τρίμηνο. Μικρά, σταθερά βήματα που στο τέλος θα οδηγήσουν στην επιτυχία, εάν έχεις συνεχώς στο πίσω μέρος του μυαλού σου την ευρύτερη εικόνα και είσαι προσηλωμένος σ’ αυτό το στόχο.

Είναι επίσης ευρέως γνωστό ότι η σωματική άσκηση βοηθά στη σκέψη και την επίλυση προβλημάτων. Αυτό ισχύει διπλά για τα αγωνίσματα αντοχής. Ποδηλατώντας σε ένα ήσυχο ορεινό δρόμο ή τρέχοντας δίπλα στη θάλασσα είσαι μόνος σου με τις σκέψεις σου, σκέφτεσαι πιο καθαρά και βρίσκεις ιδέες και λύσεις που δεν βρίσκεις σε καμία άλλη στιγμή.


Τέλος, το τρίαθλο σε μαθαίνει να σπρώχνεις τον εαυτό σου στα όριά του και διδάσκει τη σημασία του να προσπαθείς συνεχώς για περισσότερα. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, τo τρίαθλο δεν είναι αγώνας ενάντια σε άλλους: είναι αγώνας ενάντια στον εαυτό σου. Ένα αδιάκοπο στοίχημα για το κατά πόσον μπορείς να ανταπεξέλθεις με επιτυχία στις αντιξοότητες και να κάνεις ένα ακόμα βήμα. Εκεί που νομίζεις ότι οι δυνάμεις σου έχουν τελειώσει, ότι δεν μπορείς να κάνεις ούτε βήμα παραπέρα, να αντλείς την εσωτερική σου δύναμη και να σπρώχνεις τον εαυτό σου πέρα από εκεί που νόμιζες δυνατόν. Αυτό είναι το μάθημα που πρέπει να εφαρμοστεί και στην επαγγελματική ζωή: εκεί που νομίζεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο, ότι έφτασες στο τέλος των δυνατοτήτων σου και ότι πολύ απλά δεν υπάρχει άλλη λύση από το να παραιτηθείς, εκεί είναι που πρέπει να σπρώξεις τον εαυτό σου για να κάνεις την υπέρβαση. Η επιμονή είναι το αμόνι στο οποίο σφυρηλατούνται οι λύσεις και τα αγωνίσματα αντοχής σου δίνουν την αυτοπεποίθηση για να μπορέσεις να αντέξεις στις δυσκολίες.

Αλέξανδρος Διογένους
CEO, P.M Tseriotis Ltd

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top