ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Τορναρίτης: «Το μόνο μέσο για να φθάσουμε με ασφάλεια στον στόχο μας είναι η ομοσπονδία»

Ν. Τορναρίτης: «Το μόνο μέσο για να φθάσουμε με ασφάλεια στον στόχο μας είναι η ομοσπονδία»

Ενότητα και πολιτικό θάρρος ζητείται σήμερα στην Κύπρο για φθάσουμε στην απελευθέρωση και στην επανένωση της πατρίδας, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, προσθέτοντας ότι για τον ΔΗΣΥ «το μόνο μέσο για να φθάσουμε με ασφάλεια στον στόχο μας είναι η ομοσπονδία».  

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «σήμερα τιμούμε το ηρωικό έπος του ’40, θυμόμαστε τους ανθρώπους που χάθηκαν και ταυτόχρονα αντλούμε διδάγματα», προσθέτοντας ότι «το πρώτο δίδαγμα είναι η ενότητα».

 «Αυτή την στιγμή στην Κύπρο έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις και πολλές απειλές. Άρα το πρώτο που πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη και όχι στα λόγια είναι η ενότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τορνάριτης είπε ακόμη ότι στο έπος του ΄40 υπήρξε η αντρεία, το θάρρος και πρόσθεσε ότι «ζητείται και σήμερα στην Κύπρο πολιτικό θάρρος για φθάσουμε στην απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας».

«Για μας στον ΔΗΣΥ το μόνο μέσο για να φθάσουμε με ασφάλεια στον στόχο μας είναι η ομοσπονδία», πρόσθεσε.   

Κληθείς να πει αν αυτό το λέει ως απάντηση σε αυτά τα οποία γράφονται σε σχέση με κινήσεις που γίνονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι οποίες φθάνουν και τα όρια της συνομοσπονδίας, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι επαναλαμβάνει σήμερα αυτό που διαχρονικά επαναλαμβάνει ο ΔΗΣΥ «και ήταν και ένας από τους λόγους γέννησης του ΔΗΣΥ».

«Η πάλη για απελευθέρωση και επανένωση μέσω της ομοσπονδίας», ανέφερε. 

«Μέσω της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που συμφωνήθηκε από το 1977 μεταξύ Μακάριου– Ντενκτάς, επαναβεβαιώθηκε από τον Σπύρο Κυπριανού και τον Ντενκτάς το 1979 και εμπεριέχεται σε σωρεία ψηφισμάτων των ΗΕ και σε όλες τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και παράλληλα και στην Συμφωνία Κορυφής της 8ης Ιουλίου Παπαδόπουλου – Ταλάτ», πρόσθεσε.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «άλλο το ευκταίο, άλλο αυτό που λαχταρούμε και θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται στον τόπο μας και άλλο αυτό που μπορούμε να εφαρμόσουμε», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς το ευκταίο δεν είναι πάντοτε το ίδιο, ούτε και το εφικτό, αλλάζουν τα πράγματα».

Ερωτηθείς αν προβληματίζει τον ΔΗΣΥ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που διαπραγματεύεται αυτή την μορφή της λύσης για έξι χρόνια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν θα λειτουργήσει και ανησυχεί για την λειτουργικότητα της, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «αντίθετα, από την αρχή στηρίξαμε την άποψη του Προέδρου (της Δημοκρατίας) ότι πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση εξουσιών του κεντρικού κράτους προς τις πολιτείες για να υπάρξει περισσότερη λειτουργικότητα του κράτους μέσα πάντοτε στην ΕΕ».

 «Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που οδηγεί τον ΔΗΣΥ και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διεκδικούμε τη λύση ομοσπονδίας και να λέμε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν με βάση πάντοτε τις παραμέτρους των ΗΕ», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι αυτό είναι ευκταίο και ερωτηθείς αν είναι και εφικτό, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «αυτό είναι εφικτό γιατί αυτό ζητείται από την διεθνή κοινότητα».

 

Απόφαση Έκτακτης Συνέλευσης ΠΙΣ

Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για ενταχθεί στο ΓΕΣΥ, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «όταν πολλές φορές δεν θέλεις να φθάσεις στην πηγή βρίσκεις στον δρόμο πολλές δικαιολογίες».

Ο κ. Τορναρίτης ευχήθηκε «όλοι να πιστεύουν στον ίδιο στόχο και να εργαστούν με την ίδια αποφασιστικότητα για να υπάρξει και στην Κύπρο αυτό που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

 «Υγεία για όλους και όχι για τους προνομιούχους», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top