logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Μεταφέρει μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Τράπεζα Κύπρου - Η επιστολή

 02 Νοε 2018 Οικονομία

Η Τράπεζα Κύπρου απέστειλε επιστολές στους δανειολήπτες τα δάνεια των οποίων θα μεταφερθούν στην Apollo Global Capital Management στο πλαίσιο της πώλησης πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €2,8 δισεκατομμυρίων, σηματοδοτώντας την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την ολοκλήρωση του project Helix.

Με την επιστολή, η τράπεζα (όπως ορίζει και σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας) δίνει στους δανειολήπτες συνολικό περιθώριο 45 ημερών (από την ημερομηνία κοινοποίησης) προκειμένου να προσέλθουν στην τράπεζα για μια τελική διευθέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων ή σε διαφορετική περίπτωση, οι υποχρεώσεις τους μεταφέρονται στην Apollo. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Apollo, ως ο αγοραστής των εν λόγω δανείων, θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της στην όποια διευθέτηση τυχόν εξευρεθεί μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας.
 
Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του πακέτου των ΜΕΔ αφορά ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 14.024 δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εξασφαλίζονται με κάτι περισσότερο από 9.065 ακίνητα.
 
Η τράπεζα παρουσιάζεται καθησυχαστική ως προς τις όποιες ανησυχίες εκδηλώνονται σε σχέση με τη αντιμετώπιση των δανειοληπτών από την Apollo. Η πώληση συνεπάγεται περισσότερες ευκαιρίες για τον δανειολήπτη για διευθέτηση των υποχρεώσεών του, αφού η Apollo δεν υπάγεται στην ίδια εποπτική πίεση όπως μια εμπορική τράπεζα, δεν χρειάζεται να τηρεί κεφάλαια και δεν χρειάζεται να θωρακίζει τα δάνεια αυτά με προβλέψεις.
 
Εξάλλου, η Apollo αγόρασε το δανειακό χαρτοφυλάκιο σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τη συμβατική αξία των δανείων, (δηλαδή το ύψος της οφειλής του κάθε δανειολήπτη) που ανέρχεται σε €5,8 δις. Ως εκ τούτου θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια και χρόνος για μια ευνοϊκή διευθέτηση μεταξύ του δανειολήπτη και του διαχειριστή των δανείων.
 
Ωστόσο, η διαχείριση των δανείων αυτών παραμένει εν πολλοίς μια αχαρτογράφητη περιοχή. Είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο δανειακό χαρτοφυλάκιο μεταφέρεται εκτός του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να αξιολογηθεί στην πράξη η συμπεριφορά του διαχειριστή των δανείων. Αυτό που θα κριθεί στην πράξη είναι η κατεύθυνση που θα δώσει η Apollo: ήτοι την επιλογή των γρήγορων και σημαντικών εκπτώσεων στους δανειολήπτες με στόχο την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης ή το δρόμο των εκποιήσεων, αν οι δανειολήπτες δεν είναι συνεργάσιμοι. Είναι αντιληπτό ότι μια εταιρεία απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχει απώτερο σκοπό την απόδοση του χαρτοφυλακίου και δεν ενδιαφέρει το κτίσιμο μιας μακροχρόνιας σχέσης με τον πελάτη.
 
Διαχείριση από την Pepper

Σύμφωνα με τη δομή της συναλλαγής, η τράπεζα μετέφερε το εν λόγω δανειακό χαρτοφυλάκιο σε μια αδειοδοτημένη εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων, η οποία θα εξαγοραστεί στη συνέχεια από την Apollo.

Όπως είχε ανακοινωθεί, η τράπεζα Κύπρου αναμένεται να διατηρήσει την διαχείριση των δανείων για να χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαχείριση θα ανατεθεί στην εταιρεία Pepper γύρω στον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ ήδη πέραν των 110 εργαζομένων από τη Διεύθυνση Αναδιαρθρώσεων και Ανακτήσεων Δανείων της Τράπεζας Κύπρου έχουν συμφωνήσει να εργοδοτηθούν από την Pepper, η οποία πλέον μπαίνει πιο δυναμικά στην αγορά ως ένας σοβαρός διαχειριστής δανειακών διευκολύνσεων (servicer).