ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανοποίηση Υπουργού Τουρισμού για την επίδοση ρεκόρ του 2018

Ικανοποίηση Υπουργού Τουρισμού για την επίδοση ρεκόρ του 2018

Ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στο πλαίσιο του φετινού World Travel Market στο Λονδίνο, όπως και από την επίδοση του κυπριακού τουρισμού κατά το τρέχον έτος, εμφανίστηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης στο κλείσιμο του διήμερου προγράμματος συναντήσεών του.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη το απόγευμα ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η παγκόσμια τουριστική έκθεση του Λονδίνου έχει πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα για την Κύπρο, καθώς η βρετανική είναι η πιο σημαντική αγορά για τον κυπριακό τουρισμό.

«Έως το τέλος του έτους θα έχουμε υποδεχθεί 1,3 εκ. τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός που είναι πολύ μεγάλος. Έτσι λοιπόν οι συναντήσεις μας εδώ είχαν τη δική τους σημασία», είπε ο Υπουργός Τουρισμού.

Επισήμανε ότι από τις επαφές με μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες η αίσθηση που απεκόμισε η κυπριακή πλευρά είναι ότι υπάρχει αισιοδοξία πως και το 2019, παρά την αβεβαιότητα του Brexit, η ροή τουριστών προς την Κύπρο θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με αυξητική τάση υπό προϋποθέσεις. «Μας χαροποιεί ότι σε μία ώριμη αγορά όπως η βρετανική μπορούμε να διατηρήσουμε το μερίδιό μας και να το αυξήσουμε. Είναι κάτι σημαντικό», παρατήρησε ο κ. Λακκοτρύπης.

Σημείωσε ότι οι Βρετανοί αποτελούν το 1/3 επί του συνόλου των περίπου 4 εκατομμυρίων φετινών επισκεπτών στην Κύπρο, αναλογία που έχει μικρύνει μεν αλλά όχι επειδή μειώνονται οι αφίξεις από τη Βρετανία, αλλά επειδή οι αφίξεις από άλλες χώρες έχουν αυξηθεί γοργά. Όπως σχολίασε ο υπουργός, αυτό είναι θετικό, διότι η χώρα δεν επιθυμεί να έχει εξαρτήσεις από μία μόνο αγορά.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως ο ίδιος και ηγεσία του ΚΟΤ ενημέρωσαν τους tour operators και τις αεροπορικές για τα σχέδια της Κύπρου, όπως τη λειτουργία σε λίγους μήνες του Υφυπουργείου Τουρισμού και για την πορεία των μεγάλων επενδύσεων, όπως οι κατασκευές μαρίνων, γηπέδων γκολφ και του πολυθεματικού καζίνο.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τα έσοδα από τον τουρισμό το τρέχον έτος, ο Υπουργός είπε ότι ανέρχονται σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. «Πρόκειται για αύξηση, όχι τόσο μεγάλη όσο στις αφίξεις, αλλά ο πρώτος στόχος ήταν η ανάκτηση του χαμένου μεριδίου της αγοράς τα τελευταία 10-15 χρόνια. Κακά τα ψέματα, είχαμε χάσει την ανταγωνιστικότητά μας. Αλλά τώρα έχουμε ανακτήσει το χαμένο μερίδιο αγοράς και μάλιστα σε μια χρονιά όπως η φετινή κατά την οποία λειτουργούσαν πλήρως όλες οι ανταγωνιστικές μας αγορές. Εξάλλου, η στρατηγική 2030 ορίζει ότι αφού ανακτήσουμε το μερίδιό μας θα πάμε σε πιο ποιοτικό τουρισμό, που σημαίνει βεβαίως και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος».

Σε άλλη ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πού βασίζεται η αισιοδοξία για το 2019 παρά την απειλή του μη ομαλού Brexit, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες κινδύνων από το ενδεχόμενο μη συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών, τις οποίες ανέλυσε.

Αρχικά υπάρχει το ενδεχόμενο διακοπής των αεροπορικών συνδέσεων. «Πρόκειται όμως για πολύ μικρή πιθανότητα, εκτιμούμε. Μην ξεχνάμε πως ο ευρωπαϊκός νότος βασίζεται στη Βρετανία για την τουριστική αγορά του και πως οι χώρες του βορρά έχουν στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τη Βρετανία. Επομένως η πιθανότητα να αποκοπεί η αεροπορική σύνδεση με τη Βρετανία είναι σχεδόν αδιανόητη», είπε ο Υπουργός.

Ως πιο σοβαρό κίνδυνο σημείωσε την πιθανότητα υποτίμησης της στερλίνας σε περίπτωση ‘no deal’ στο Brexit, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της καταναλωτικής δύναμης των εν δυνάμει τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τρίτος κίνδυνος είναι η δημιουργία προβλημάτων στις θεωρήσεις εγγράφων εισόδου από «τρίτες χώρες», όπως πιθανώς θα λογιζόταν το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση άτακτου Brexit. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πάντως ότι πρόκειται για «μηδαμινό» κίνδυνο.

Νωρίτερα το απόγευμα, ο Υπουργός Τουρισμού προήδρευσε σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι τουριστικοί φορείς της Κύπρου που εκπροσωπήθηκαν στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου, για ανασκόπηση των αποτελεσμάτων και της δικής τους συμμετοχής στην έκθεση.

Χθες βράδυ ο Υπουργός Τουρισμού χαιρέτισε τη δεξίωση που συνδιοργάνωσαν με την ευκαιρία της WTM London 2018, το Υπουργείο, ο ΚΟΤ και η Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεταξύ άλλων, μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη μεταρρύθμιση σε θέματα τουρισμού που υλοποιεί η κυβέρνηση, με στόχο τη στήριξη και περαιτέρω ενίσχυση της ανοδικής πορείας των τελευταίων χρόνων.

Σημειώνοντας ότι το 2018 θα είναι ακόμη μια χρονιά ρεκόρ, αφού οι αφίξεις αναμένεται να φθάσουν κοντά στα 4 εκατομμύρια τουρίστες, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε πως προωθούνται οι αναγκαίες υποδομές, στη βάση της νέας, Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, η οποία επικεντρώνεται στους πυλώνες της αειφορίας, της ποιότητας, της αντιμετώπισης της εποχικότητας και της δημιουργίας ανανεωμένης τουριστικής ταυτότητας για την Κύπρο.

Ο Υπουργός Τουρισμού τόνισε δε ότι μεγάλες τομές αποτελούν η λειτουργία του νέου Υφυπουργείου Τουρισμού στις 2 Ιανουαρίου 2019, όπως και η υιοθέτηση αναβαθμισμένου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, για την αδειοδότηση και λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκε τέλος, στην πολιτική ανοικτών αιθέρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για ενίσχυση της προσβασιμότητας της Κύπρου, στη συνεχή ανάπτυξη στο νησί διαφόρων προγραμμάτων ειδικών προϊόντων, όπως ο αγροτουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας, καθώς και στις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται σήμερα στην τουριστική βιομηχανία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top