ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συσπείρωση

Η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συσπείρωση

Η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συσπείρωση για επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και επαναφορά της εργασίας με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη χθεσινή διευρυμένη του συνεδρία, το Γ.Σ. της ΠΕΟ εκτίμησε τα αποτελέσματα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν τέλος του 2017 αρχές 2018 και καθόρισε την πολιτική που θα ακολουθηθεί για τις συμβάσεις που θα βρίσκονται υπό ανανέωση όπως και τις ευρύτερες κοινωνικές διεκδικήσεις της ΠΕΟ.

Όπως αναφέρεται, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, καταγράφουν ότι το 2018 ήταν αποφασιστικός χρόνος στην προώθηση της πολιτικής για επαναφορά μισθών και ωφελημάτων που είχαν μειωθεί ως αποτέλεσμα των ειδικών συμφωνιών.

Πέραν από την επαναφορά μισθών, προστίθεται στην ανακοίνωση, σε σημαντικό αριθμό συμβάσεων που ολοκληρώθηκε η ανανέωση τους, υπήρξε και αύξηση μισθών.

Το Γ.Σ. σημειώνει ότι «η σημερινή κατάσταση στον τομέα των εργασιακών σχέσεων όπου υπογράφονται παγκύπριες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις αλλά δεν εφαρμόζονται από όλους τους εργοδότες, η εισαγωγή σε ολοένα και μεγαλύτερη έκταση, αρρύθμιστων και προσωρινών μορφών απασχόλησης μέσα από προσωπικά συμβόλαια, η ψεύτικη μετατροπή εργαζομένων σε αυτοεργοδοτούμενους με πρωταγωνιστή σ’ αυτές τις περιπτώσεις το ίδιο το κράτος και η ανυπαρξία συμφωνημένου πλαισίου ελάχιστων όρων απασχόλησης σε χώρους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «κεντρικός στόχος της ΠΕΟ το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνάρτηση με την διαδικασία ανανέωσης των παγκύπριων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, είναι η προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συμβάσεις και η διαμόρφωση μέσα από ένα μηχανισμό διαπραγμάτευσης και διαλόγου ενός συμφωνημένου πλαισίου ελάχιστων όρων απασχόλησης, για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις».

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει, « η ΠΕΟ απαιτεί την άμεση ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης χωρίς αλλοίωση της φιλοσοφίας του με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας».

Αναφέρει επίσης ότι «στη βάση αυτών των γενικών στόχων, μέσα από τη διαδικασία ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων η επικέντρωση θα είναι στην ολοκλήρωση της επαναφοράς και στην επιδίωξη γενικών αυξήσεων λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση. Έμφαση να δίνεται στη βελτίωση των μισθών για τους χαμηλά αμοιβόμενους, τους νεοεισερχόμενους και στη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, στη στήριξη και ενίσχυση των ταμείων προνοίας και ευημερίας».

Με την ευκαιρία της συνεδρίας του το Γ.Σ. επαναλαμβάνει ότι για την ΠΕΟ η επίλυση του κυπριακού και η επανένωση του τόπου μας είναι επείγουσα ανάγκη.

Το Γ.Σ. της ΠΕΟ αποφάσισε όπως πραγματοποιηθεί Παγκύπρια Οργανωτική Συνδιάσκεψη για να ενδιατρίψει περισσότερο στη βελτίωση της οργανωτικής και οικονομικής κατάστασης της ΠΕΟ. Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2019 και σ’ αυτή θα πάρουν μέρος όλα τα εκλελεγμένα στελέχη της ΠΕΟ μέχρι το επίπεδο του μέλους της Επαρχιακής Επιτροπής Συντεχνίας.

Το Γ.Σ. της ΠΕΟ καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συσπείρωση. «Στον αγώνα ενάντια στις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, για επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, για επαναφορά της εργασίας με δικαιώματα και αξιοπρέπεια και για επανένωση του τόπου μας, η συλλογική αγωνιστική συμμετοχή και κινητοποίηση είναι ο μόνος δρόμος για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top