ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενώπιον της ΕΕ η καταστροφή στον Πενταδάκτυλο - Τα ερωτήματα που αναμένουν απαντήσεις- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ενώπιον της ΕΕ η καταστροφή στον Πενταδάκτυλο - Τα ερωτήματα που αναμένουν απαντήσεις- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η καταστροφή στον Πενταδάκτυλο ενώπιον της ΕΕ μετά από παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη ο οποίος ζητά εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Την πρωτοφανή καταστροφή στον Πενταδάκτυλο λόγω παράνομων λατομεύσεων που προωθεί το κατοχικό καθεστώς, καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των επιχειρήσεων στις ελεύθερες περιοχές κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D). Επιπλέον, στην παρέμβασή του ανέδειξε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, τις ευθύνες του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κατεχόμενα αλλά και της Κυπριακής Κυβέρνησης που επιτρέπουν την κατάσταση να συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κ. Μαυρίδης έθεσε τα εξής με γραπτή του παρέμβαση στην Ευρ. Επιτροπή: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Ε/κ τύπο η οροσειρά του Πενταδακτύλου στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά και ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού τοπίου, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης λατόμευσης αφού πέραν των 36 λατομείων δραστηριοποιούνται παράνομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σπάνια τοπικά είδη χλωρίδας και πανίδας να κινδυνεύουν με πλήρη αφανισμό.

Επιπλέον, υλικό από τις παράνομες λατομεύσεις στα κατεχόμενα μεταφέρεται και πωλείται στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση ελεύθερες περιοχές. Το φαινόμενο της υπερλατόμευσης, που προωθεί το κατοχικό καθεστώς χωρίς να προηγηθούν περιβαλλοντικές μελέτες, κατέκρινε και μερίδα του τουρκοκυπριακού τύπου και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Έκπληξη προκαλεί, που η συγκεκριμένη περιοχή στον Πενταδάκτυλο δεν είναι ήδη ενταγμένη στις υπό παρακολούθηση ζώνες ειδικής προστασίας και προς τούτο ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πως διασφαλίζεται μέσω μηχανισμών ελέγχου η εφαρμογή των σχετικών Κανονισμών για προστασία των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρωτίστως, η ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ που παραχωρήθηκαν;

2. Πως εφαρμόζονται αποτελεσματικά όλες οι πρόνοιες των Κανονισμών περιλαμβανομένης της προστασίας της Ε/κ ιδιοκτησίας γης;

3. Πως προστατεύονται από τον έκδηλα αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω ανεξέλεγκτης λατόμευσης, οι επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές που τηρούν τους απαραίτητους ελέγχους και περιβαλλοντικές μελέτες;»

Ο κ. Μαυρίδης υπέβαλε μαζί με την ερώτηση προς την Επιτροπή και σχετικό υλικό:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top