ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ολιγοπώλιο στις άδειες για φαρμακευτική κάνναβη – Εκατοντάδες εκατομμύρια ο τζίρος

ΚΥΠΡΟΣ: Ολιγοπώλιο στις άδειες για φαρμακευτική κάνναβη – Εκατοντάδες εκατομμύρια ο τζίρος

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο αξίζουν οι δύο μόνο άδειες που θα δοθούν για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης στο νησί.

 

Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις άδειες καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον αριθμό αδειών που θα δοθούν αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής της αδειοδότησης.  

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενες συνεδρίες, προαποφασίσθηκε ότι θα δοθούν μόνο δύο άδειες, ενώ παράλληλα θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με αυτή της αδειοδότησης του καζίνο.

Ωστόσο, μετά τα πιο πάνω, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ολιγοπώλιο των δύο εταιρειών που θα πετύχουν και θα λάβουν τελικά τις δύο άδειες, καθώς μετά από πρόχειρες μετρήσεις υπολογίστηκε ότι το κράτος ως φορολογία θα λαμβάνει ανά πεντάμηνο κοντά στα 45 εκατ. ευρώ. Ενδεικτική μέτρηση σχετικά με τον τζίρο των δύο εταιρειών. Άξιο απορίας, η οποία και κυριαρχεί στους κύκλους συζητήσεων είναι το πώς γίνεται να δοθούν δύο μόνο άδειες, δημιουργώντας ολιγοπώλιο σε μια βιομηχανία η οποία θα προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών σε προηγούμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, ανέφερε σχετικά με τον αριθμό των αδειών που θα δοθούν πως πήραν καθοδήγηση από Γερμανία και Δανία, οι οποίες τις παραχώρησαν με βάση τον πληθυσμό τους, αιτιολογώντας ταυτόχρονα την πρόθεση να δοθούν μόνο δύο άδειες καθώς θα γίνεται ευκολότερος έλεγχος σε αυτές.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι δύο εταιρείες που θα λάβουν τις άδειες θα πρέπει να ζητήσουν τις υπηρεσίες ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας, καθώς η Αστυνομία θα έχει μόνο εποπτικό ρόλο, αφού δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες.

BusinessNews

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top