ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιαννάκης Παπαδούρης και επίσημα Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων

Ο Γιαννάκης Παπαδούρης και επίσημα Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε τη Δευτέρα 19/11 και επίσημα στο διορισμό του Γιαννάκη Παπαδούρη ως Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, ο οποίος θα αναλάβει το έργο του συντονισμού της ετοιμασίας του Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων Τροόδους, της ορεινής Λάρνακας και Πάφου ως ενιαία αναπτυξιακή οντότητα.

Ο κ. Παπαδούρης, γνωστός από τη δράση του που οδήγησε στην μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική του χωριού Καλοπαναγιώτης αλλά και πρώην προσωπικός σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη, άφησε τη θέση του ως Κονοιτάρχηw του χωριού, και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ουσιαστικά αφιλοκερδώς, ενώ ήδη έχει καταβάλει με δικά του έξοδα το κόστος της μελέτης για εκπόνηση στρατηγικής ανάπτυξης Τροόδους από το εργαστήριο αγροτικού χώρου της πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε ομιλία του κατά την τελετή διορισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ο ίδιος δεν έχει «την παραμικρή αμφιβολία ότι η μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το κοινό μας όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ανάληψη των νέων καθηκόντων».

Συγχαίροντας τον κ. Παπαδούρη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε πως «λαμβάνοντας υπόψη την ώθηση που δώσατε με τον σχεδιασμό σας για την ευρύτερη περιοχή Τροόδους, και ιδιαίτερα της κοινότητάς σας του Καλοπαναγιώτη που αποτελεί ένα πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης, μέσα από μια καθόλα αναγνωρισμένη, ανιδιοτελή και οικειοθελή και ανιδιοτελή προσφορά, είμαι απόλυτα βέβαιος για την επιτυχία του ομολογουμένως απαιτητικού έργου που αναλαμβάνετε».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα εισαχθεί ο όρος της «ορεινότητας» και θα επιδιωχθεί να κατοχυρωθεί θεσμικά και νομικά, στο πρότυπο του όρου «νησιωτικότητα», που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, αλλά και άλλων αντίστοιχων προσδιορισμών που συναντώνται σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ».

 «Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει κατορθωτή η εξειδίκευση σχεδίων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα αποσκοπούν στη δημιουργία ανταγωνιστικής αγροτικής οικονομίας», είπε, προσθέτοντας πως «προς επίτευξη τούτου θέτουμε ως βάση τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής γεωργικής ανάπτυξης με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, την προώθηση της μεταποίησης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών εμβληματικών αγροτροφίμων με τον παράλληλο νομικό καθορισμό της έννοιας ‘βιοτεχνία’ και ‘οικοτεχνία’».

Στο πλαίσιο των εισηγήσεων των μελετητών, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προωθείται η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αντιστροφής της πληθυσμιακής αποψίλωσης.

«Στόχος μας είναι επίσης η διαμόρφωση ενός προτύπου ορεινού κυπριακού τουρισμού, προσαρμοσμένο στο φυσικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον των ορεινών περιοχών», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, έχει ήδη διοριστεί Διυπουργική και Καθοδηγητική Επιτροπή, ενώ έχουν διοριστεί τεχνικές επιτροπές και εξειδικευμένες ομάδες εργασίας σε επίπεδο Υπουργείων, για διαβούλευση με την επιστημονική ομάδα κατά τον καθορισμό των σχεδίων δράσης της.

 «Σήμερα δεν μπορούμε παρά να νοιώθουμε δικαιωμένοι για τις ενέργειες μας αυτές, αφού για πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατίας προχωρεί στην υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδιασμού ολιστικής προσέγγισης ως ενιαίας περιφέρειας των ορεινών περιοχών Τροόδους, της ορεινής Λάρνακας και Πάφου», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υπογράμμισε όμως ότι «πέραν των δικών μας ενεργειών και αποφασιστικότητας, είναι απαραίτητη η συνέργεια και η δραστηριοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων των τοπικών παραγωγικών αναπτυξιακών, επαγγελματικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων και γενικότερα όλων των αρμοδίων φορέων, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε απτά αποτελέσματα.

Στη δική του ομιλία, ο κ. Παπαδούρης είπε πως «μέσα από τη λειτουργία του Γραφείου του Επιτρόπου θα διασφαλιστεί ότι από τώρα και στο εξής, κάθε Υπουργείο, κάθε Κοινοτικό Συμβούλιο, κάθε φορέας, κάθε επιχειρηματίας θα ακολουθούν τον ίδιο οδικό χάρτη, έναν χάρτη αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα οδηγεί στον ίδιο προορισμό, την ανάπτυξη και την αναβίωση του Τροόδους».

«Ανακόπτοντας έτσι», συνέχισε, την ασυντόνιστη ανάπτυξη και την μη ορθολογική διαχείριση των οικονομικών πόρων, που χαρακτήριζαν τις παρεμβάσεις στην περιοχή, προς ικανοποίηση αποσπασματικά κοινοτήτων, οργανισμών ή ατόμων, που όπως καλά γνωρίζουμε» δεν απέφεραν και δεν μπορούσαν να αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Ο κ. Παπαδούρης είπε πως η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους θα τεθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου στις τεχνικές επιτροπές για τις τελικές τους απόψεις, θα τεθεί για διαβούλευση με πανεπιστήμια, αγροτικές οργανώσεις, την ένωση κοινοτήτων, τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους κατοίκους Τροόδους, ενώ το πρώτο 15ημερο Ιανουαρίου το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διαβεβαίωσε κλείνοντας ότι «θα συνεχίσω να εργάζομαι ανιδιοτελώς για το κοινό όραμα όλων των Τροοδιτών, κατοίκων, αποδήμων και φίλων, τη συγκρότηση της περιφέρειας Τροόδους ως ενιαίας αναπτυξιακής οντότητας και την ανάδειξη της σε ελκυστικό τόπο δραστηριοποίησης και διαβίωσης.

Ο διορισμός του κ. Παπαδούρη είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά το 1ο Συνέδριο των Επιστημονικών και Τεχνικών Επιτροπών για την Αναγέννηση του Τροόδους, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον περασμένο Ιούνιο.

Εξάλλου, σε δήλωσή του μετά την τελετή, ο Ξενάκης Ξενοφώντος, Κοινοτάρχης Ευρύχου και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους χαιρέτισε τον διορισμό του κ. Παπαδούρη στη θέση του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, ένας διορισμός, που, όπως είπε, είχε εξαγγελθεί πέρσι στην Γενική Συνέλευση της Εταιρείας.

«Σήμερα όπως βλέπετε, είναι ιστορική μέρα για όλες τις κοινότητες της ορεινής αλλά ιδιαίτερα του Τροόδους, επειδή από το Τρόοδος θα ξεκινήσει το πρώτο σκέλος της στρατηγικής», είπε, προσθέτοντας ότι από τα πρώτα δείγματα της συνεργασίας «είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος όταν θα ολοκληρωθεί η στρατηγική θα επιφέρει ακριβώς την ανάπτυξη την οποία επιθυμεί τόσο και ο Πρόεδρος αλλά όσο και εμείς».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top