ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Ντουμπάι ο Αρχηγός της Αστυνομίας - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στο Ντουμπάι ο Αρχηγός της Αστυνομίας - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μεταξύ των ημερομηνιών 18 – 21 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι η 87η Γενική Συνέλευση της Interpol, όπου παρευρέθηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Πρόκειται για το Ανώτατο Διοικητικό Σώμα του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού, που συνέρχεται μία φορά τον χρόνο και λαμβάνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις, καθορίζοντας τη γενική πολιτική που ακολουθεί η Interpol. Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για το Εκτελεστικό Πρόγραμμα, τις δραστηριότητες, αλλά και τις προτεραιότητες του Οργανισμού στον αγώνα κατά του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και άλλων απειλών που κατά καιρούς παρουσιάζονται σε ότι αφορά τη δημόσια ασφάλεια.

Στην 87η Γενική Συνέλευση συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 173 χώρες μέλη του Οργανισμού, όπως, Υπουργοί, Αρχηγοί Αστυνομίας, κ.ά., καθώς επίσης και επικεφαλής ή εκπρόσωποι Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη, η Europol και o Frontex.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Αρχηγός Αστυνομίας, κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Ανώτερο Υπαστυνόμο Χάρη Φιλιππίδη.

Τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση ήταν η εκλογή Προέδρου και άλλων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Interpol, η εξέταση των υποψηφιοτήτων νέων κρατών για ένταξη στην Interpol, καθώς και επιχειρησιακά θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση των διαφόρων μορφών του σύγχρονου διασυνοριακού εγκλήματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία στην αντιμετώπιση των πολύ μεγάλων προκλήσεων και απειλών σε σχέση με τις τάσεις του εγκλήματος, όπως παρουσιάζεται σήμερα, και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Παράλληλα, συζητήθηκε εκτενώς και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η έρευνα και καινοτομία στην προσπάθεια που καταβάλλεται, έτσι ώστε οι Αρχές Επιβολής του Νόμου να καταστούν πιο αποτελεσματικές.

Σε ότι αφορά την εκλογή του νέου Προέδρου της Interpol, αξίζει να σημειωθεί ότι διεξήχθη μαραθώνια διαδικασία με τρεις συνολικά ψηφοφορίες μεταξύ των μελών της Γενικής Συνέλευσης, οι οποίες ανέδειξαν τελικά τον κ. Kim Jong Yang από τη Νότια Κορέα ως τον νέο Προέδρο, έναντι του ανθυποψηφίου του, κ. Alexander Prokopchuk από τη Ρωσία.

Σε σχέση με τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, δηλαδή, το Κόσοβο, το Βανουάτου και το Κιριμπάτι, μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη, το Βανουάτου και το Κιριμπάτι εξασφάλισαν την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης και ως εκ τούτου, αποτελούν τα νέα Κράτη Μέλη του Οργανισμού, τα οποία ανέρχονται τώρα στα 194 συνολικά, καθιστώντας την Interpol ως τον μεγαλύτερο Διεθνή Οργανισμό. Από την άλλη, το Κόσοβο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, βάσει των Κανονισμών της Interpol (δηλ. τα 2/3 των ψηφοφόρων), με αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτησή του και να μείνει εκτός Interpol. Ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος διαδραμάτισε και η Κύπρος, αφού με τις τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στις οποίες προέβηκε ο Αρχηγός Αστυνομίας, κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, εναντίον της υποψηφιότητας του Κοσόβου, ενισχύθηκε η δυναμική κατά της συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

Καταληκτικά, δέον να σημειωθεί ότι στο περιθώριο των συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης, ο Αρχηγός Αστυνομίας είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις και επαφές με τους επικεφαλής των Αντιπροσωπειών του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Σερβίας και της Ολλανδίας και να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων Αστυνομικών Υπηρεσιών. Παράλληλα, του δόθηκε η ευκαιρία να έχει επαφές με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό της Σερβίας και Υπουργό Εσωτερικών, κ. Nebojsa Stefanovic, τον Γενικό Γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Interpol, κ. Jurgen Stock, καθώς επίσης και την Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, κα Catherine De Bolle.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top