ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υλοποιήθηκαν τολμηρές αποφάσεις για τα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:   Υλοποιήθηκαν τολμηρές αποφάσεις για τα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία

Τη διαβεβαίωση ότι έγνοια και στόχος του είναι κάθε μέρα που περνά να δημιουργούνται εκείνες οι προοπτικές που να μας οδηγούν στην πρόοδο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι για να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία «έπρεπε να υλοποιήσουμε τολμηρές αποφάσεις, πολλές από τις οποίες είχαν υψηλό πολιτικό κόστος».



Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην αποψινή ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), παραδέχθηκε ότι «η γραφειοκρατία παραμένει ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της χώρας» και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «συνειδητοποιώντας ότι επιτέλους χρειάζονται άλματα, να μεταρρυθμίσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό», όπως είπε, τη Δημόσια Υπηρεσία.
 
Συγκεκριμένα, στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και στις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αλλά και στους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 4% που βιώνει η οικονομία, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες του ΑΕΠ κατά την περίοδο της κρίσης με μεγέθυνση της οικονομίας την τριετία 2015-2018 κατά 16%, είπε ότι πετύχαμε μείωση της ανεργίας στο 7% περίπου και έχουμε θέσει ως στόχο, όπως τόνισε, «το 2020 να φτάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, γεγονός που θα μας επιτρέψει να αναθεωρήσουμε και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο  πτυχές της κοινωνικής πολιτικής».
 
«Για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα έπρεπε να υλοποιήσουμε τολμηρές αποφάσεις, πολλές από τις οποίες είχαν υψηλό πολιτικό κόστος, το οποίο όμως δεν προσμετρήσαμε και δεν θα προσμετρήσουμε, όποια πτυχή πολιτικής και αν απαιτείται προκειμένου να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», ανέφερε, τονίζοντας ότι «πριν και πάνω από όλα αυτό που προέχει δεν είναι να ικανοποιήσεις ή να ‘χαϊδέψεις τα αυτιά` όσων αναμένουν, ζώντας με ψευδαισθήσεις, να το πράξεις».
 
Εκείνο που επιβάλλεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι να παίρνεις αποφάσεις που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του συνόλου του λαού και της πατρίδας σου, και όχι να προέχει το κόμμα σου.
 
«Στα δύσκολα είναι που κρίνεται ο καθένας και όχι στις εύκολες αναφορές και στις ανέξοδες συμβουλές», υπογράμμισε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι λήφθηκαν μέτρα για εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και «υιοθετήσαμε φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παρά την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, «δεν το έχουμε πετύχει».
 
«Θα πρέπει να το ομολογήσουμε. Η γραφειοκρατία παραμένει ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της χώρας μας. Θέλω να ελπίζω πως οι πολιτικές δυνάμεις συνειδητοποιώντας ότι επιτέλους χρειάζονται άλματα, θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό τη Δημόσια Υπηρεσία», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλεται η δημιουργία Μουσείου από το 2015, να βραβεύεται ο καλύτερος που πέτυχε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τον Μάη του 2017, και να προϋπολογίζεται η εκτέλεση του έργου του 2022 διότι έτσι κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί αποφάσισαν».
 
«Βιώνω, δυστυχώς, αυτές τις αγκυλώσεις, για αυτό και επιμένω και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς επιτέλους μέσα από τη συνεργασία και των κοινοβουλευτικών κομμάτων (μπορούν να ξεπεραστούν)», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχουμε το προεδρικό σύστημα, μπορεί να δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης, αλλά δεν δίδει και αποτελεσματική διακυβέρνηση αν δεν πετύχεις συνεργασίες στο Κοινοβούλιο».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό προσπαθούμε να πράξουμε ξεπερνώντας τις όποιες διαφορές», προσθέτοντας ότι «δεν είναι η εποχή που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες διαφορές».
 
«Αυτό που έχει σημασία είναι συνεργαζόμενοι όλοι μαζί να δούμε πώς μπορεί να συμβάλουμε στην πρόοδο της πατρίδας μας», σημείωσε.
 
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «πως παρά τις δύσκολες, αλλά επιβαλλόμενες αποφάσεις που πήραμε ως αποτέλεσμα της κατάστασης που περιήλθε ο Συνεργατισμός από τα όσα ακούγετε, όπως δανεισμός σε ανύπαρκτα πρόσωπα, υποθήκες κοιμητηρίων, εκκλησιών και πάσης άλλης δημόσιας χρήσης κτηρίων, έχει γίνει κατορθωτό εκείνοι που αξιολογούν τις οικονομίες κάθε χώρας να επιβραβεύσουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και τρεις εξ αυτών των διεθνών οίκων αξιολόγησης να επανεντάξουν την Κυπριακή Δημοκρατία ακριβώς μετά τις δύσκολες αποφάσεις που λήφθηκαν, στην επενδυτική βαθμίδα».
 
Ανέφερε επίσης ότι τα αποτελέσματα είναι εμφανή με μεγάλες αναπτύξεις αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ να παίρνουν σάρκα και οστά και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο καζίνο – θέρετρο, στις μαρίνες, στις ξενοδοχειακές μονάδες, στις μεικτές αναπτύξεις, στα εμπορικά κέντρα και γήπεδα γκολφ και σε άλλα όσον αφορά τα επενδυτικά ταμεία, όπως πλοιοδιαχείριση, το κυπριακό νηολόγιο.
 
«Μπορεί να μην έχουμε ξεπεράσει ακόμα όλα τα προβλήματα, και δεν ανέμενε κανείς ότι θα ήταν δυνατόν μετά από μια κρίση του μεγέθους που είχαμε υποστεί το 2013 να μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε κατά τρόπο που να μη μείνουν πληγές», είπε.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «εστιάζουμε την προσοχή μας ώστε να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μέσα από μέτρα κοινωνικής πολιτικής, επιπρόσθετων των όσων έχουμε πάρει έτσι ώστε να γίνεται δίκαιος καταμερισμός αυτής της ανάπτυξης που έχουμε σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιτύχει».
 
Είπε επίσης ότι τα έργα στα οποία αναφέρθηκε είναι έργα που συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας, αναζωογόνησαν τον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο, ενίσχυσαν την Κύπρο ως ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και ενδυνάμωσαν τις προσπάθειές μας με στόχο την επίτευξη βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης και σημείωσε ότι οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Κύπρο με αίσθημα ασφάλειας.
 
Εξάλλου, σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ περιέγραψε ως σημαντικό ορόσημο το γεγονός ότι η φετινή ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού και τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, συμπίπτουν με την επιστροφή της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα.
 
«Οι προσπάθειες των τελευταίων έξι χρόνων από πλευράς κυβέρνησης, η συνετή οικονομική διαχείριση, η επανατοποθέτηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε υγιή βάση και η προσέλκυση επενδύσεων είναι τα βασικότερα στοιχεία που καθόρισαν την επιστροφή της κυπριακής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο πρόεδρος του Invest Cyprus.
 
Ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε μέσα από την ομιλία του αξιοσημείωτες επενδύσεις με προστιθέμενη αξία που υλοποιήθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και αποτέλεσαν κλειδί για την επιστροφή της στο δρόμο της ανάπτυξης.
 
Παράλληλα, ανέλυσε τις δράσεις που ανέπτυξε ο οργανισμός τους τελευταίους μήνες, σε μία προσπάθεια να διερευνήσει τις δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων, αξιοποιώντας ευκαιρίες που προκύπτουν από ανακατατάξεις και εξελίξεις στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.
 
Μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Invest Cyprus για την προώθηση της Κύπρου ως εταιρικής έδρας ενόψει Brexit, με τη διαμόρφωση εξειδικευμένης επικοινωνιακής στρατηγικής, τον εντοπισμό και την στοχευμένη προσέγγιση εταιρειών, καθώς και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως τομεακών roadshows, roundtables και επιχειρηματικών φόρουμ.
 
Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) Άγγελος Γρηγοριάδης έστειλε το μήνυμα ότι η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει ελκυστική βάση για τα επενδυτικά ταμεία και τους διαχειριστές τους διεθνώς.
 
Ο κ. Γρηγοριάδης στάθηκε στην ανάπτυξη του τομέα τα τελευταία χρόνια, αφού τα επενδυτικά κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ το σύνολο των υπό διαχείριση επενδυτικών ταμείων έφθασε στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 90%.
 
Στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και με αφορμή τα συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση του Invest Cyprus, ο πρόεδρος του Οργανισμού Μιχάλης Μιχαήλ τίμησε τους δύο πρώτους προέδρους, Φειδία Πηλείδη και Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, για την προσφορά τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top