ΔΙΕΘΝΗ

Πρόοδο, αλλά και καθυστερήσεις βλέπει η Κομισιόν στην υλοποίηση των αποφάσεων για την ασφάλεια

Πρόοδο, αλλά και καθυστερήσεις βλέπει η Κομισιόν στην υλοποίηση των αποφάσεων για την ασφάλεια

"Ικανοποιητική πρόοδος", αλλά και καθυστερήσεις με υπαιτιότητα των Κρατών Μελών, καταγράφεται στη νέα έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο σε σχέση με τη στρατηγική ασφάλειας της Ένωσης, που παρουσίασε σήμερα ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Στρασβούργο, κάνοντας εκ νέου έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να επιταχύνουν το έργο τους.



Σύμφωνα με την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη αποτελεσμάτων όσον αφορά όλες τις εκκρεμείς προτάσεις στον τομέα της ασφάλειας εν όψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2019.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν καλεί τα Κράτη Μέλη να δώσουν προτεραιότητα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων κανόνων σχετικά με τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την κυβερνοασφάλεια, την πρόσβαση σε όπλα, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την προστασία των δεδομένων στον τομέα της επιβολής του νόμου. 

Προειδοποιεί δε ότι η έγκριση ορισμένων ζητημάτων προτεραιότητας στον τομέα της ασφάλειας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξακολουθεί να εκκρεμεί και σε αυτά περιλαμβάνονται οι προτάσεις για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών για την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων της ΕΕ, ενώ οι προτάσεις για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, για την αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο και για τη βελτίωση της διασυνοριακής πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία —που είναι καίριας σημασίας για την εσωτερική ασφάλεια— θα πρέπει να εγκριθούν κατά προτεραιότητα. 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και πέραν αυτής, έχουν γίνει βήματα, επίσης και η Κομισιόν εξακολουθεί να συνεργάζεται με εταιρείες του διαδικτύου για την καταπολέμηση του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ που αποτελεί πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου από το 2015.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι διέθεσε επίσης επιπλέον 5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης μέσω της συμμετοχής της κοινότητας και των νέων (περισσότερες πληροφορίες εδώ) και 12 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών, το οποίο εγκαινιάστηκε μέσω του φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο για να στηρίξει αφηγήματα κατά της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο.

Τέλος συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών, ενώ προτείνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και με το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την απόκτηση διασυνοριακών ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων.

Όσον αφορά τις συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων στο πλαίσιο της Europol, ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων με την Τουρκία πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018, ενώ έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις με το Ισραήλ, την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, το Μαρόκο και την Τυνησία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top