ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ FOCUS: Νέα εμπλοκή στη διαδικασία κατάθεσης τεκμηρίων στο δικαστήριο.

ΥΠΟΘΕΣΗ FOCUS: Νέα εμπλοκή στη διαδικασία κατάθεσης τεκμηρίων στο δικαστήριο.

Δεν κατέστη σήμερα δυνατόν να κατατεθούν στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας από την Κατηγορούσα Αρχή νέα τεκμήρια της υπόθεσης «Focus» που αφορούν σε έγγραφα τα οποία περιέχονται στον σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή του Μιχάλη Ζολώτα, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, κατατέθηκαν τα δέκα επίδικα τεκμήρια για τα οποία είχε εγείρει ένσταση η υπεράσπιση και η οποία απορρίφθηκε με ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου ημερομηνίας 7/12/2018.

Την ένσταση ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Μιχάλη Ζολώτα, Μιχάλη Φόλε, Αθηνά Χριστοδούλου, Marfin Invesment Group (MIG) και Focus, υποστηρίζοντας ότι δέκα συνολικά έγγραφα λήφθηκαν από τους ανακριτές στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης κατά παράβαση του δικαιώματος του απορρήτου της επικοινωνίας.

Για την εξέταση της εν λόγω ένστασης το Κακουργιοδικείο είχε διατάξει τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης, αποφασίζοντας τελικά ότι τα εν λόγω τεκμήρια δεν περιέχουν ιδιωτική επικοινωνία γι’ αυτό και επετράπη σήμερα η κατάθεση τους στο δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για την 3η ,κατά σειρά, δίκη εντός δίκης που διέταξε το Δικαστήριο για εξέταση ενστάσεων της υπεράσπισης αναφορικά με τεκμήρια της υπόθεσης και την οποία κερδίζει η Κατηγορούσα Αρχή. Κατά τις δύο προηγούμενες διαδικασίες, το Δικαστήριο είχε απορρίψει τις ενστάσεις που ήγειρε η υπεράσπιση με τις οποίες αμφισβητούσε τη διαδικασία παραλαβής συγκεκριμένων τεκμηρίων από τις ελληνικές και βρετανικές αρχές.

Τα επίδικα τεκμήρια κατατέθηκαν σήμερα στο δικαστήριο από τον Λοχία του ΤΑΕ Μόρφου Νικόλα Φουλλίδης, ο οποίος τα είχε παραλάβει και διαχειριστεί, στο πλαίσιο της κύριας εξέτασης του.

Κατά την αντεξέταση του, ο εκ των δικηγόρων του κ. Ζολώτα, Ευστάθιος Ευσταθίου ρώτησε τον μάρτυρα κατηγορίας αν στις καταθέσεις που έλαβαν οι ανακριτές της υπόθεσης υπάρχει μαρτυρία ότι ο κ. Ζολώτας βρισκόταν στην Κύπρο μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2013. Ο κ. Φουλλίδης απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κάτι τέτοιο και πως αυτό μπορεί να το απαντήσουν οι εμπειρογνώμονες που έχουν καταρτίσει τις εκθέσεις με βάση τα τεκμήρια της υπόθεσης.

Ο κ. Ευσταθίου υπέβαλε στον μάρτυρα ότι δεν υπάρχει τέτοια μαρτυρία για να του απαντήσει ο κ. Φουλλίδης ότι δεν ήταν στη δική του αρμοδιότητα να γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Ευσταθίου ζήτησε ακολούθως από την Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει στην υπεράσπιση το ποινικό πόρισμα της υπόθεσης. Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ανδρέας Αριστείδης απάντησε ότι δεν υπάρχει ποινικό πόρισμα γι΄ αυτή την υπόθεση αλλά μια συνοπτική έκθεση η οποία δεν αποτελεί μέρος του μαρτυρικού υλικού.

Ο κ. Ευσταθίου εξέφρασε τη θέση ότι δεν υπάρχει τέτοια μαρτυρία πως ο δεύτερος κατηγορούμενος βρισκόταν στην Κύπρο κατά την πιο πάνω χρονική περίοδο και «ενδεχομένως να είναι κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας».

Ακολούθως ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής κάλεσε τον επόμενο μάρτυρα κατηγορίας και συγκεκριμένα τον Λοχία κ. Πογιατζή για να καταθέσει, σε έντυπη μορφή, έγγραφα που περιέχονται στο τεκμήριο 31 που αντιστοιχεί στον σκληρό δίσκο του κ. Ζολώτα.

Ο κ. Αριστείδης είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο όγκο εγγράφων που χρησιμοποιήθηκαν από τους εμπειρογνώμονες ή άλλους μάρτυρες στην υπόθεση, σημειώνοντας ότι ο σκληρός δίσκος έχει εκατομμύρια δεδομένα που για να εκτυπωθούν χρειάζονται πέντε χρόνια.

Η υπεράσπιση της Marfin Investment Group είπε ότι παρέλαβαν σε ψηφιακή μορφή αντίγραφο του περιεχομένου του δίσκου όμως δεν μπόρεσαν να ανοίξουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτό επειδή δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο λογισμικό.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι τα έγγραφα που προτίθεται να καταθέσει στο δικαστήριο έχουν ήδη δοθεί στην υπεράσπιση και περιλαμβάνονται στις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων τις οποίες και κατέχουν, όπως είπε.

Η υπεράσπιση ζήτησε ωστόσο χρόνο για να μελετήσει τα συγκεκριμένα έγγραφα προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσον θα εγείρει νέες προδικαστικές ενστάσεις.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου είπε ό τι «δεν μπορεί να σκαλώσει η διαδικασία» παραχωρώντας στην υπεράσπιση χρόνο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για να μελετήσει τα έγγραφα και να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε διαδικαστικό στάδιο, ενώ δεν έχει μέχρι σήμερα αρχίσει η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης.

Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top