ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ: Η αποχώρηση των στρατευμάτων μας από τη Συρία θα είναι «αργή»

Τραμπ: Η αποχώρηση των στρατευμάτων μας από τη Συρία θα είναι «αργή»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα είναι «αργή», επαναλαμβάνοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει νικηθεί, γεγονός που δικαιολογεί την απόφαση που έλαβε.

 

Η ανακοίνωση της 19ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Συρία «εντός 30 ημερών», φαίνεται να ακολουθεί την πεπατημένη άλλων εξαγγελιών του Ντόναλντ Τραμπ που απέχουν από την υλοποίηση. Ο γερουσιαστής Λίντζι Γκρέιαμ υποστήριξε χθες ότι ο Τραμπ «επανεξετάζει» το σχέδιο αποχώρησης ώστε να τηρηθούν τρία κριτήρια.

«Ο πρόεδρος θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε αποχώρηση από τη Συρία θα υλοποιηθεί εφόσον διασφαλιστεί ότι το ISIS έχει καταστραφεί για πάντα, ότι το Ιράν δεν θα καλύψει το κενό και ότι οι Κούρδοι σύμμαχοί μας θα προστατευθούν» σημείωσε ο Γκρέιαμ μετά το γεύμα του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Μετά το γεύμα αυτό αισθάνομαι πολύ καλύτερα σχετικά με τη Συρία απ’ ό,τι προηγουμένως», προσέθεσε ο Γκρέιαμ.

«Η διαδικασία θα διαρκέσει κάπως περισσότερο απ’ όσο νόμιζαν όλοι, αλλά ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε. Η δραματική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου στις 19 Δεκεμβρίου είχε δώσει την εντύπωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή την αποχώρηση. Ομως η εικόνα που μετέφερε ο Γκρέιαμ δεν ήταν αυτή της κίνησης αλλά της στάσης. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μία παύση, σε μια φάση επανεξέτασης ώστε να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να επιτύχουμε τον στόχο του προέδρου, ο οποίος είναι να υπάρξουν άλλοι που θα πληρώνουν περισσότερα και θα κάνουν περισσότερα», είπε ο Γκρέιαμ.

 

Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε ότι η χριστουγεννιάτικη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στους Αμερικανούς στρατιώτες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του ISIS στο Ιράκ, «ήταν πολύ διαφωτιστική». Σύμφωνα με τον Γκρέιαμ, αντί της προηγούμενης εκτίμησης ότι το ISIS έχει νικηθεί, ο Τραμπ πλέον κατανοεί ότι η μάχη συνεχίζεται.

Το ISIS, τοξικό υποπροϊόν του κενού εξουσίας που προξένησαν η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και ο εμφύλιος της Συρίας, κατέλαβε τμήμα των δύο χωρών το 2014. Προς τα τέλη της χρονιάς εκείνης, οι αμερικανικές δυνάμεις συμμάχησαν με τους Κούρδους της Συρίας, προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση του ISIS στην πόλη Κομπάνι. Εν συνεχεία, κουρδικές χερσαίες δυνάμεις με αμερικανική καθοδήγηση και αεροπορική υποστήριξη εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχαν καταλάβει.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων προξένησε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην Ουάσιγκτον. Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των διαφωνιών του με τον υπουργό Αμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος παραιτήθηκε καταγγέλλοντας δημοσίως τις μεθόδους λήψης αποφάσεων στον Λευκό Οίκο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top