ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

Baroque: Tο «ανώμαλο μαργαριτάρι» του 17ου αιώνα

Baroque: Tο «ανώμαλο μαργαριτάρι» του 17ου αιώνα

Δεν είναι εύκολο να σταθείς μπροστά σε έναν πίνακα Μπαρόκ, χωρίς να νιώσεις μικρά ρίγη να σε διαπερνούν βραδέως. Οι έντονες αντιθέσεις φωτός-σκιάς, οι απότομες κινήσεις των μορφών που προκαλούν συσπάσεις, οι πολύπλοκοι διαπλεκόμενοι όγκοι και η μεγαλειότητα των μορφών, διεγείρουν τα νευραλγικά εκείνα σημεία της νόησης και της συναίσθησης, που τις περισσότερες φορές αποφεύγουμε να επικαλεστούμε.

Της Ιλιάνας Κουλαφέτη

Πολύ περισσότερο, προκαλεί η θεματολογία, που ξεχειλίζει από αφηνιασμένα συναισθήματα, μονίμως υπερβολικά. Το δράμα, η έντονη θεατρικότητα, ο ψευδαισθητισμός είναι λίγα από μία πλειάδα έντονων χαρακτηριστικών, που δικαίως το κατέστησαν ένα από τα πιο ιδιόρρυθμα καλλιτεχνικά ρεύματα.

Οι καλλιτέχνες του 17ου αιώνα, στόχευαν στη συγκινησιακή επιφόρτιση του πνεύματος, μέσω ενός σχετικά «ευανάγνωστου» πίνακα. Και το κατάφεραν, δημιουργώντας στον θεατή το αίσθημα, πως οι ανήσυχες φιγούρες διακατέχονται από έναν κόσμο ηθικών ανομημάτων, χωρίς αυτά να είναι καταδικαστέα. Το είδωλο του αναγνώστη, αντικατοπτρίζεται ενδόμυχα στις εκρηκτικές αναπαραστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top