ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περδίκης: 'Ευθύνη της Κυβέρνησης η εφαρμογή ΓεΣΥ'

Περδίκης: 'Ευθύνη της Κυβέρνησης η εφαρμογή ΓεΣΥ'

Ευθύνη της Κυβέρνησης η εφαρμογή του ΓεΣΥ, δηλώνει ο Γιώργος Περδίκης.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι αποτελεί απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης και του ΟΑΥ να διαπραγματευθούν με τους γιατρούς για να υπάρξει συμβιβασμός και να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ χωρίς να παραβιαστεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, στο Προεδρικό, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το Ταμείο Εθνικών Επενδύσεων το νομοσχέδιο είναι έτοιμο από το περασμένο Μάρτιο.

«Έχουμε καταθέσει τροπολογίες τρία κόμματα. Έχουν στην πλειοψηφία τους απορριφθεί αυτές οι τροπολογίες από την Κυβέρνηση. Γιατί δεν έχει οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση – κακώς κατά την άποψή μας - αυτό είναι ευθύνη κυρίως του προηγούμενου Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, δηλαδή του Προέδρου του ΔΗΣΥ», είπε.

Τώρα, συνέχισε, «πως η Κυβέρνηση ζητούσε να έρθει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δεν το έφερνε να ψηφιστεί, αυτό το αφήνω σε σας να το κρίνετε και στην κοινή γνώμη».

Προφανώς, είπε ο κ. Περδίκης, «όπως φάνηκε και σήμερα, υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση σ’ αυτό το θέμα μεταξύ κυβέρνησης και κυβερνώντος κόμματος, την οποία πρέπει να τη λύσουν τις επόμενες ημέρες, γιατί εμείς συμφωνούμε με τον Πρόεδρο ότι αυτό το νομοσχέδιο με τις τροπολογίες που έχουν καταθέσει τα κόμματα θα πρέπει να πάει στην Ολομέλεια». Να ψηφιστεί, πρόσθεσε, όπως είναι ή με τροπολογίες και να τελειώσει αυτή η ιστορία η οποία κρατάει από το 2014 γιατί υπήρχε σχετική πρόνοια στο Μνημόνιο.

Όσον αφορά το ΓεΣΥ, ανέφερε, ο Πρόεδρος ζήτησε να επαναβεβαιώσουμε την πίστη μας στην εφαρμογή του.

Κανένα πρόβλημα, σημείωσε, «ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναβεβαιώνουμε την ψήφο μας, ότι δηλαδή θέλουμε να προχωρήσει μέσα στα καθορισμένα από το νόμο χρονοδιαγράμματα η υλοποίηση του ΓεΣΥ, αλλά δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι σε ό,τι αφορά νομοσχέδια που αφορούν το ΓεΣΥ όπως τα πανεπιστημιακά νοσηλευτήρια, όπως την ηλεκτρονική υγεία, όπως τον εθνικό φορέα φαρμάκων, δεν έχει προωθήσει αυτά τα νομοσχέδια η Κυβέρνηση στη Βουλή».

«Παραβιάζει τα χρονοδιαγράμματα η ίδια η Κυβέρνηση», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι παραβιάζει την συμφωνία μας του καλοκαιριού του 2016 που έλεγε ότι τα προβλήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια να αντιμετωπιστούν επαρκώς από την κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών «στα κρατικά νοσηλευτήρια ακόμα υπάρχουν ουρές, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πεθαίνουν περιμένοντας θεραπεία».

Διερωτήθηκε «πώς προωθούμε το ΓεΣΥ όταν αφήνουμε τα νοσοκομεία μας στο έλεος του Θεού και όταν δεν στηρίζουμε με κονδύλια, με ουσιαστικά προγράμματα τα κρατικά νοσοκομεία;»

Και βεβαίως, ανέφερε ο κ. Περδίκης, «πολλά από αυτά τα οποία αναφέρουν οι γιατροί ως μειονεκτήματα του ΓεΣΥ εμείς θεωρούμε ότι ισχύουν. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ευθύνη δική μας αυτά τα σημαντικά επιχειρήματα να τα περάσουμε μέσα από κανονισμούς στη Βουλή».

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του ΟΑΥ να δουν ποιες είναι οι λογικές υποχωρήσεις που μπορούν να γίνουν προς τους γιατρούς για να υπάρξει συμβιβασμός. Χωρίς να παραβιαστεί το χρονοδιάγραμμα. Χωρίς να παραβιαστεί ο στόχος», είπε.

Είναι, πρόσθεσε, «απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνηση και δεν αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη να διαπραγματευθούμε εμείς με τους γιατρούς ούτε βεβαίως όπως κάνουν κάποιοι να προωθούμε εμείς τα αιτήματα των γιατρών. Αυτό μακριά από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών»

Απαντώντας σε ερώτηση εκτίμησε ότι «υπάρχουν πολιτικά κόμματα τα οποία δια της πλαγίας προωθούν τα αιτήματα των γιατρών».
Αναφορικά με τη δικαιοσύνη ο κ. Περδίκης είπε ότι ο κώδικας δεοντολογίας είναι «ανέκδοτο». Έκανε λόγο για ανάγκη η Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Η Βουλή πρέπει να νομοθετήσει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πρόταση νόμου του Κινήματος και του ΔΗΚΟ κατατίθεται αύριο Παρασκευή στη Βουλή για ασυμβίβαστο των Δικαστών.

Αναφορά έκανε και στον κώδικα δεοντολογίας και τον νόμο περί ασυμβίβαστου που θα έπρεπε να υπάρχει και για τη Βουλή σύμφωνα με τις συστάσεις της GRECO.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top