ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βγαίνει» από τις λάσπες η Παναγία της Άσσιας

«Βγαίνει» από τις λάσπες η Παναγία της Άσσιας

«Βγαίνει» οριστικά από τις λάσπες η Παναγία της Άσσιας, λέει στο ΚΥΠΕ ο Τάκης Χατζηδημητρίου.

Τα έργα συντήρησης στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας, στην κατεχόμενη Άσσια, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2019, με τον Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκη Χατζηδημητρίου, να δηλώνει ότι μετά τις πρόσφατες πλημμύρες θα αναζητηθεί διεθνής εμπειρογνωμοσύνη, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Σε εξέλιξη είναι επίσης οι εργασίες για αποκατάσταση της εκκλησίας των Αγίων Σεργίου και Βάκχου και του Αγίου Αρτέμωνα, ενώ οι δρομολογούνται και οι εργασίες για αποκατάσταση τμήματος των ενετικών τειχών της κατεχόμενης Λευκωσίας μετά το τέλος του χειμώνα.

Την Τετάρτη επισκέφτηκαν την Παναγία της Άσσιας μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής και του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών μαζί με Ε/κ πρόσφυγες από την περιοχή. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι η επίσκεψη εντάσσεται στο πρόγραμμα για ενημέρωση των προσφύγων της Άσσιας σχετικά με τα έργα συντήρησης.

Η επίσκεψη αυτή «είναι μέσα στο πρόγραμμά μας, καθώς δεν διορθώνουμε μόνο εκκλησίες, αλλά ανοίγουμε και τα μνημεία στον κόσμο», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου. Ανέφερε εξάλλου ότι παρόμοια επίσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και στην εκκλησία των Αγίων Σέργιου και Βάκχου, στον κατεχόμενο Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου, όπου ενημερώθηκαν και Τ/κ κάτοικοι της περιοχής για τα έργα που είναι σε εξέλιξη.

Όσον αφορά την εκκλησία της Παναγίας, που πριν από λίγο καιρό βυθίστηκε για άλλη μια φορά στις λάσπες λόγω της πλημμύρας που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι τα έργα συντήρησης του μνημείου έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο μισό του 2019.

Αν και είχαν παρθεί μέτρα για την παροχέτευση των νερών, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι μετά τις πρόσφατε πλημμύρες θα αναζητηθεί διεθνής εμπειρογνωμοσύνη για το τί πρέπει να γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ανέφερε εξάλλου ότι στο παρόν στάδιο η Τεχνική Επιτροπή, σε συνεργασία με το UNDP και τη χρηματοδότηση της ΕΕ, έχει τελειώσει τους σχεδιασμούς και έχει προκηρύξει προσφορές για τις εργασίες συντήρησης στον Άγιο Σέργιο, ενώ αρχίζουν οι εργασίες και στον Άγιο Αρτέμωνα στην Αφάνεια.

Επίσης, εντός Μαρτίου θα παραδοθεί και η συντηρημένη εκκλησία της Αγίας Άννας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, που είχε ματαιωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω των πλημμυρών.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top