ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Ζημιά ύψους €104 εκατ. για το έτος 2018

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Ζημιά ύψους €104 εκατ. για το έτος 2018

Ζημιά μετά τη φορολογία ύψους €104 εκατ. για το έτος 2018 ανακοίνωσε την Δευτέρα (4/3) η Τράπεζα Κύπρου, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε η κεφαλαιακή της θέση, λόγω της ολοκλήρωσης του προγράμματος πώλησης του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας στο επενδυτικό ταμείο Apollo, το γνωστό έργο Helix.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχειά της Τράπεζας για το 2018, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 15.4% αναπροσαρμοσμένος (pro forma) για τις Αναβαλλόμενες Φορολογικές Πιστώσεις (ΑΦΠ) και το Helix (12.1% μη αναπροσαρμοσμένος)

Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 18.3% αναπροσαρμοσμένος για το ΑΦΠ και το Helix (14.9% μη αναπροσαρμοσμένος) .

Οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά 78% σε ετήσια βάση σε €168 εκατ. το 2018, σε σύγκριση με €780 εκατ. για το έτος 2017.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος Τζον Πάτρικ Χουρικάν αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι με την ολοκλήρωση της ετήσιας Διαδικασίας Εποπτικής Εξέτασης και Αξιολόγησης (ΔΕΕΑ) που πραγματοποιήθηκε από την ΕΚΤ το 2018, και με βάση την προκαταρκτική κοινοποίηση που έλαβαν, αναμένουν ότι οι απαιτήσεις ΔΕΕΑ θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) είναι στο 10.5% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας 14.0%, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής αύξησης του Αποθεματικού Ασφαλείας Διατήρησης Κεφαλαίου (CCB) και του Αποθεματικού Ασφαλείας των Άλλων Συστημικών Σημαντικών Ιδρυμάτων (O-SII)
Σημειώνεται επίσης ότι οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία για μετατροπή των οι οποίες επιτρέπουν τη μετατροπή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (ΑΦΑ) σε αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (ΑΦΠ), οι οποίες εγκρίθηκαν την 1 Μαρτίου 2019, οδηγούν σε βελτιωμένο χειρισμό των ΑΦΑ ως προς τα εποπτικά κεφάλαια, απελευθερώνοντας €285 εκατ. κεφαλαίων, όπως και η ενίσχυση κεφαλαίου κατά περίπου 170 μ.β. λόγω μετατροπής ΑΦΠ και κατά 160 μ.β. λόγω Helix .

Το σύνολο των εσόδων ανήλθε στα €781 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη ήταν €381 εκατ. και τα οργανικά κέρδη €140 εκατ για το έτος 2018.

Η ζημιά λόγω Helix ανήλθε στα €150 εκατ., η οποία μειώνεται σε περίπου €105 εκατ., καθώς η αξία του χρήματος μειώνεται (time value of money unwinds)

« Η γρήγορη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της Τράπεζας είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη μερική απομείωση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων κατά περίπου €80 εκατ. Η απομείωση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, κατά το δ’ τρίμηνο, οδήγησε σε καθαρή ζημιά ύψους €67 εκατ. για το δ’ τρίμηνο 2018. Η απομείωση, με την τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία επαναπροσδιορίζει τις ΑΦΑ σε ΑΦΠ, αναμένεται να αναστραφεί μέσα στο α’ τρίμηνο 2019. Ο συνδυασμός όλων των πιο πάνω ενεργειών, οδήγησε σε ζημιά
μετά τη φορολογία για το έτος ύψους €104 εκατ. Στο μέλλον, και μετά την επίτευξη περαιτέρω μείωσης των ΜΕΔ, εξακολουθεί να υφίσταται η συνεχής ανάγκη διαχείρισης των εξόδων», ανέφερε ο κ. Χούρικαν.

Μείωση ΜΕΔ κατά €4,8 δις.
------------------------------------------------
Στα αποτελέσματα σημειώνονται δεκαπέντε συνεχή τρίμηνα οργανικής μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), βάσει του ορισμού της Ευρωπαϊκής Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Τα ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) μειώθηκαν κατά €4.0 δις σε ετήσια βάση σε €4.8 δις, αναπροσαρμοσμένα για το Helix, μειωμένα κατά 68% από τον Δεκ’ 2014.

Το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια ανέρχεται σε 36%. Η κάλυψη με προβλέψεις ανέρχεται στο 47% αναπροσαρμοσμένη για το Helix.

Η βελτίωση του ισολογισμού, επιταχύνθηκε μέσω της συμφωνίας για την πώληση περίπου €2.7 δις. μη εξυπηρετούμενων δανείων ΜΕΔ του Project Helix, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση της συμμετοχής της Τράπεζας στο ομολογιακό δάνειο (senior debt) σε σχέση με αυτή τη συναλλαγή στα €50 εκατ. από το αρχικό ποσό ύψους €450 εκατ. Αναμένεται ολοκλήρωσή της συναλλαγής κατά το τέλος του α’ τριμήνου 2019/ αρχές β’ τριμήνου 2019, αφού ληφθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από την ΕΚΤ, τις οποίες αναμένουμε σύντομα.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε μειώσει τα ΜΕΔ, περιλαμβανομένης της μείωσης από την πώληση του Helix, κατά 68% από το ανώτατό τους επίπεδο το 2014, σε €4.8 δις. αναπροσαρμοσμένα για το Helix τα οποία καλύπτονται από προβλέψεις ύψους 47%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για επίτευξη περαιτέρω ουσιαστικής προόδου μέσα στο 2019 και για συνέχιση της στήριξης μας προς της αναπτυσσόμενη Κυπριακή οικονομία», ανέφερε ο κ. Χούρικαν.

Πρόσθεσε ότι η τράπεζα συνεχίζει τη στρατηγική για τη βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας, περιλαμβανομένου και του σχεδίου της κυβέρνησης ΕΣΤΙΑ, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ τα οποία έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή κατά το τέλος του α΄τριμήνου 2019 και να επηρεάσει θετικά περίπου €0.9 δις ΜΕΔ.


Tο Συγκρότημα συνεχίζει να διερευνά ενεργά αριθμό εναλλακτικών επιλογών για επιτάχυνση της μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω πωλήσεων ΜΕΔ και άλλων μη κύριων περιουσιακών στοιχείων


Ως συναλλαγές που δημιουργούν αξία για τους μετόχους, αναφέρονται ολοκλήρωση πώλησης της θυγατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ενισχύει το κεφάλαιο κατά 70 μ.β. και είναι σε συνάρτηση με την πολιτική για επικέντρωση στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, τον Δεκέμβριο η Τράπεζα προχώρησε στην έκδοση €220 εκατ. Πρόσθετων Κεφαλαίων Κατηγορίας 1 (AT1), τα οποία ενισχύουν περαιτέρω το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής επάρκειας κατά 140 μ.β. στο τέλος του χρόνου.

Οι καταθέσεις στην Κύπρο παρέμειναν σε σταθερό επίπεδο κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου στα €16,8 δισ με το πλεόνασμα ρευστότητας να ανέρχεται στα €3.1 δις στις 31 Δεκεμβρίου 2018, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σε €4.4 δις. αναπροσαρμοσμένο για το Helix.

Τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Κύπρο ανήλθαν σε €1.9 δις για το 2018, υπερβαίνοντας το σύνολο των νέων δανείων που χορηγήθηκαν στην Κύπρο το 2017.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που διατηρούμε την ηγετική μας θέση σε μια ολοένα και πιο ισχυρή Κυπριακή οικονομία, η οποία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 3.9% κατά το 2018», ανέφερε ο κ. Χούρικαν.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανήλθε στο 65% στο τέλος του έτους αναπροσαρμοσμένος (pro-forma) για το Helix.

Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων

-------------------------------------------------

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων (ΔΔΑ) ανέλαβε ακίνητα ύψους €117 εκατ. (που περιλαμβάνουν κόστος κατασκευής) το δ’ τρίμηνο 2018 (αύξηση κατά 29% σε τριμηνιαία βάση) και ακίνητα ύψους €428 εκατ. για το έτος 2018 , μέσω συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα. Η ΔΔΑ επικεντρώνει την προσοχή της στην πώληση των ακινήτων που προκύπτουν από τις συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με ακίνητα και ανακτηθέντων ακινήτων.

Το Συγκρότημα ολοκλήρωσε την πώληση ακινήτων ύψους €42 εκατ. το δ’ τρίμηνο 2018 (σε σύγκριση με €28 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2018) και πωλήσεις ύψους €196 εκατ. το 2018, με αποτέλεσμα κέρδη από την πώληση ακινήτων ύψους €33 εκατ. για το έτος. Κατά το έτος 2018, το Συγκρότημα προχώρησε σε εκτέλεση αγοραπωλητήριων συμφωνιών με συνολική τιμή συμβολαίου ύψους €238 εκατ. (656 ακίνητα). Επιπρόσθετα, το Συγκρότημα υπέγραψε αγοραπωλητήριες συμφωνίες για πωλήσεις ακινήτων με τιμή συμβολαίου ύψους €106 εκατ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top