ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου για το θέμα του Συνεργατισμού»

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου για το θέμα του Συνεργατισμού»

Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι δεν έπραξα κάτι αντίθετο με το περί δικαίου αίσθημα, όχι το δικό μου αλλά των αντικειμενικών δεδομένων όπως καταγράφονται στην έκθεση του πορίσματος για το Συνεργατισμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι «ήταν θέμα συνείδησης για εμένα αν και κατά πόσο απλά θα αποφύγω το πολιτικό κόστος αποδεχόμενος την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών - αλλά με βεβαρημένη τη συνείδηση ότι έχω διαπράξει εν τη ουσία ένα έγκλημα εις βάρος ενός ανθρώπου που διαφωνώ στο εύρος των ευθυνών που του αποδίδονται με βάση τα ευρήματα - ή θα υποστώ το πολιτικό κόστος».

«Και απολογούμαι γι αυτό γιατί γνωρίζω το πολιτικό κόστος και απολογούμαι γιατί φαίνομαι ασυνεπής, αλλά τουλάχιστον έχω ήσυχη την συνείδησή μου ότι δεν έπραξα κάτι που είναι αντίθετο με το περί δικαίου αίσθημα, όχι το δικό μου περί δικαίου αίσθημα, αλλά των αντικειμενικών δεδομένων όπως καταγράφονται στην έκθεση», πρόσθεσε.

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου σε προσφυγές για τις αποκοπές που έγιναν σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συγκαλέσει σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων για να μελετηθεί το θέμα από κοινού. Είπε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι ήδη είχε μια σύσκεψη με το Γενικό Εισαγγελέα και θα ακολουθήσουν και άλλες για την λήψη νομικών μέτρων.

Σε ερώτηση κατά πόσο οι αποφάσεις αφορούν μόνο όσους προσέφυγαν ή το σύνολο των υπαλλήλων είπε ότι υπάρχει αίτημα προς το Ανώτατο για διευκρίνιση αυτού. Σημείωσε ακόμη ότι ενδεχόμενα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το δίκαιο της ανάγκης.

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πρώτα και πάνω από όλα η προσπάθειά μας είναι να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό πάνω σε μια υγιή βάση που να μας δίνει προοπτική».

Ερωτηθείς για την αναμενόμενη κάθοδο της κ. Λουτ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ευελπιστεί ότι αυτό θα γίνει εντός των επομένων ημερών, ανέφερε ωστόσο ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο πλευρές στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, λόγω της επιμονής και της ερμηνείας που δίνει η τουρκική πλευρά στο θέμα της πολιτικής ισότητας.

Έκανε λόγο για «απόλυτα θετική στάση από δικής μας πλευράς» και είπε ότι όπως η ε/κ πλευρά κατανοεί τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, θα πρέπει να ισχύσει και το αντίστροφο. Αναφέρθηκε συναφώς στην «ανησυχία που προκαλείται στους Ελληνοκύπριους από ενδεχόμενες διατάξεις, οι οποίες πιθανότητα να μην αποδώσουν αύριο ένα λειτουργικό κράτος, με τον κίνδυνο κατάρρευσης την επομένη μιας συμφωνίας».

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των τουρκικών δημοτικών εκλογών και κατά πόσο αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή στάσης της Άγκυρας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να συνεκτιμήσει κανένας πόσο μπορεί να διαφοροποιηθεί η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ενεργούμε κατά τρόπο που να γίνει αντιληπτό πόσο πιο επικίνδυνο είναι εάν αποχωρήσει η ειρηνευτική δύναμη» ενώ υπογράμμισε ότι «δεν χρησιμοποιούμε την ειρηνευτική δύναμη για να μην λύνουμε το Κυπριακό».

Ο Πρόεδρος ανέφερε εξάλλου ότι η Κύπρος μετατρέπεται σταδιακά σε παροχέα ασφάλειας με τις διευκολύνσεις που δίνονται προς ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε άλλες δυνάμεις όπως είναι η Ρωσία και η Αμερική. Είπε ωστόσο ότι «δεν είναι στόχος μας να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ορμητήριο πολεμικών συρράξεων».

Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με τη Γαλλία για δημιουργία υποδομών φιλοξενίας πλοίων, ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που συζητείται.

Είπε ακόμη ότι στα πλαίσια της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης των καλών σχέσεων με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα από τα ζητούμενα είναι και μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ανέφερε ότι εντός Απριλίου θα επισκεφτεί την Κίνα, όπου θα έχει επαφές και με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top