ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προδρόμου: Θα πρέπει «να υπερασπιστούμε την δημοσιονομική σταθερότητα»

Προδρόμου: Θα πρέπει «να υπερασπιστούμε την δημοσιονομική σταθερότητα»

Θα πρέπει «να υπερασπιστούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, διαφορετικά θα μας γίνουν συστάσεις από τα ίδια τα ευρωπαϊκά όργανα», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ερωτηθείς, μετά το πέρας ημερίδας για παιδιά στο GC School of Careers, στη Λευκωσία, για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Σε ερώτηση αν εξετάζεται το ενδεχόμενο ενάσκησης έφεσης εναντίον της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι πράγματι εξετάζεται η απόφαση του Δικαστηρίου, «η οποία βεβαίως πρέπει να πούμε ότι ισχύει».

 «Είναι μια απόφαση δικαστηρίου και ως τέτοια είναι σεβαστή. Ταυτόχρονα, όμως, επειδή πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες στην οικονομία της χώρας, γι΄ αυτό το λόγο εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποβληθεί, εφόσον υπάρχει το έδαφος, σε συνεννόηση με την Γενική Εισαγγελία, έφεση για την απόφαση και μαζί να ζητηθούν συντηρητικά μέτρα, δηλαδή αναστολή της εφαρμογής της μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Ταυτόχρονα, την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απασχολεί και το ζήτημα ενδεχομένως κατά πόσον το Σύνταγμα μας θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη, να είναι προσαρμοσμένο ούτως ώστε να μπορούν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις», είπε.

Υπενθύμισε ότι ήταν μια απόφαση, η οποία λήφθηκε συνειδητά από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και σύνολο της κοινωνίας, για να διορθωθούν τα οικονομικά πράγματα.

Επομένως, η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «πρέπει να υπερασπιστεί αυτή την λογική της καθολικής συμμετοχής και προσπάθειας που μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα, δηλαδή μακριά από την κρίση σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία».

 «Η Κυβέρνηση βεβαίως αναλόγως του πως θα εξελιχθεί η υπόθεση δικαστικά, θα μελετήσει τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να πράξει στη συνέχεια. Προς το παρόν, η απόφαση είναι για να εφεσιβληθεί η απόφαση του Δικαστηρίου και βεβαίως, ταυτόχρονα, θα ληφθούν όλα τα μέτρα, αν χρειάζονται για να προφυλαχτεί και η δημοσιονομική σταθερότητα που έχουμε πετύχει όλοι μαζί, αλλά και η πορεία της οικονομίας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο Β΄ σε περίπτωση που απορριφθεί η έφεση, αν και είναι νωρίς το ενδεχόμενο αυτό, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι πράγματι νωρίς «και δεν χρειάζεται να προτρέξουμε».

«Σχέδιο Β΄ δεν υπήρχε  από την αρχή που λήφθηκε αυτή η απόφαση, από το 2012 γιατί ήταν μια νομοθεσία καθολικής έγκρισης από όλη την Βουλή. Δεν ήταν ευχάριστες αποφάσεις, αλλά ήταν με πλήρη συναίσθηση του ότι πρέπει να διορθωθούν πράγματα και υπήρχε αντίληψη ότι διορθώνοντας κάποια πράγματα, η σημερινή Κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει να αποκαθιστά τα πράγματα στον δημόσιο τομέα, τους μισθούς, τις απολαβές, σταδιακά τα επόμενα δύο, τρία χρόνια επρόκειτο να αποκατασταθούν. Αυτή ήταν η λογική των πραγμάτων. Τώρα, αν χρειαστεί οπωσδήποτε υπάρχει τρόπος να ληφθούν μέτρα, δεν είναι κανένα μυστήριο, ούτε είναι θέμα να υπάρχει σχέδιο Β΄. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, διαφορετικά θα μας γίνουν συστάσεις από τα ίδια τα ευρωπαϊκά όργανα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουν κάποια συνάντηση με την ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι θέμα της οργάνωσης, της ΠΑΣΥΔΥ».

«Έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο μεμονωμένα, σημαντικός αριθμός μεν, αλλά μεμονωμένα ως άτομα ορισμένοι ενδιαφερόμενοι. Δεν είναι θέμα συλλογικής συνεννόησης. Τώρα υπάρχει μια απόφαση δικαστηρίου. Επομένως, πρώτα απ΄ όλα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το γεγονός», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top