ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Ολοκλήρωσε χθες το πρόγραμμα των επαφών του στις ΗΠΑ,ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, με συνάντηση που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με την διευθύντρια Ευρώπης του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων της Γραμματείας, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και συνεργάτες της.

Στη συνάντηση που έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μπαν Νταβούτογλου, τον κ. Νεοφύτου συνόδευε ο Μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

Η συζήτηση κάλυψε τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, όπου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέπτυξε τις γνωστές ελληνοκυπριακές θέσεις, ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι η μη ανανέωση της NAVTEX και η απομάκρυνση του «Μπαρμπαρός».

Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Νεοφύτου είχε συνάντηση στην Αστόρια με την ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ και προέβη σε ενημέρωση για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τις εξελίξεις στο κυπριακό και την κυπριακή οικονομία, ενώ απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των παραγόντων της παροικίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήρε την προσφορά, την αγωνιστικότητα αλλά και την ενότητα της Ομογένειας κι ευχήθηκε και στην Κύπρο να μιλούσαν όλοι με μια φωνή.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο κ. Νεοφύτου μίλησε για την επίσκεψη στην Κύπρο του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, όπου ακούστηκαν δηλώσεις τις οποίες οι Ελληνοκύπριοι ουδέποτε ανέμεναν».

«Στη διεθνή σκηνή δεν υπάρχουν φίλοι, μόνο στρατηγικά συμφέροντα. Μικρά κράτη όπως η Κύπρος πρέπει με σωφροσύνη να βρίσκουν διεξόδους και τρόπους για να προασπίζουν τα εθνικά τους συμφέροντα», είπε.

Μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν στο κυπριακό, τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να σπάσει το αδιέξοδο και να περάσει το μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να δυναμιτίζει μέσω προκλητικών ενεργειών τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος οφείλει να διατηρεί στενές σχέσεις, πέραν των εταίρων στην Ε.Ε. και με άλλες σημαντικές χώρες, ιδίως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Ρωσία και υπερασπίστηκε την επίσκεψη στη Μόσχα του προέδρου Αναστασιάδη.

«Είναι όμως ένα θέμα που πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Δυστυχώς δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις στην Ουάσιγκτον, ότι η Κύπρος επιθυμεί να αλλάξει δρόμο πλεύσης. Εμείς θέλουμε την κατανόησή τους, ότι ως Κύπρος δεν έχουμε την πολυτέλεια να δημιουργούμε εχθρούς. Εκτιμώ ότι αυτή η λανθασμένη αντίληψη στην Ουάσιγκτον, μετά και τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τις δικές μου και τις δικές σας προσπάθειες, μετά την πάροδο λίγου χρόνου οι σκιές θα διαλυθούν».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκτίμησε ότι η υπάρχει η πιθανότητα μέσα στον Απρίλη να ξαναρχίσει ο διάλογος στο κυπριακό. Ωστόσο είπε ότι «αν η Τουρκία επιδείξει θετική διάθεση, πρόσθεσε, υπάρχουν πιθανότητες για σοβαρές συνομιλίες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, είπε πως στην Κύπρο εφαρμόστηκαν πρωτόγνωρα μέτρα, όπως σε καμία χώρα του κόσμου. Υπογράμμισε ότι ο κυπριακός λαός έδειξε πρωτοφανή σύμπνοια και το πολιτικό σύστημα κι οι συντεχνίες σωφροσύνη.

«Η εφαρμογή του προγράμματος προχωρεί καλά κι αν ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα με τις εκποιήσεις, η Κύπρος θα μπορέσει να βγεί από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα. Και τότε θα μπορέσουν τα spread των ομολόγων να πέσουν κάτω από το 4%».

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ελπίδα στις 19 Μαρτίου το πρόβλημα που υπάρχει στη Βουλή με τις εκποιήσεις να λυθεί και παρά την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, η Κύπρος θα μπορέσει σύντομα να ξεπεράσει τα προβλήματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που στηρίζει την αισιοδοξία του, ο κ. Αβέρωφ είπε πως «μιλά με το φίλο του Νικόλα Παπαδόπουλο».

Την εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κώστας Τσέντας, που παρουσίασε στον καλεσμένο την ηγεσία της ομοσπονδίας και της ΠΣΕΚΑ.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, χαιρετίζοντας την παρουσία του κ. Αβέρωφ στις ΗΠΑ, είπε πως η παροικία ενθαρρύνει τις επισκέψεις Κυπρίων πολιτικών στην Αμερική. Αναφέρθηκε επίσης στην συνάντηση που είχαν οι ηγέτες της παροικίας δύο μέρες νωρίτερα στην Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Κρίστοφερ είπε πως η ομογένεια αγωνίζεται ενωμένη επί 40 χρόνια για την Κύπρο.

«Το δικό μας κόμμα είναι η Κύπρος», είχε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ εξέφρασε απογοήτευση γιατί παρά τις προσπάθειες δεν κατόρθωσε η ομογένεια να αλλάξει την πάγια πολιτική της αμερικανικής κυβέρνηση.

«Το μόνο που επιτύχαμε είναι να πείσουμε την αμερικανική κυβέρνηση να συμβάλλει στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Όμως δεν κατορθώσαμε να αλλάξουμε την πολιτική της στο κυπριακό’.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο κ. Αιμιλίου και ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Βασίλης Φιλίππου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top