ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Διάλεξη του Καθηγητή Πάνου Ραζή στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Διάλεξη του Καθηγητή Πάνου Ραζή στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, στις 15 Απριλίου, ο Καθηγητής Πάνος Ραζής μάγεψε τους παρευρισκόμενους σε μία σπάνια σε ποιότητα διάλεξη.

 

Σε ένα ταξίδι 2 ωρών, το κοινό περιπλανήθηκε από τους νόμους του Νεύτωνα στις μαύρες τρύπες και τα μυστικά του σύμπαντος. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στον χώρο της φυσικής και της αστροφυσικής και παρακολούθησαν την πρόοδο των πειραμάτων στο CERN. Το κοινό περιλαμβάνανε μαθητές από σχολεία της Πάφου, φοιτητές του Πανεπιστημίου αλλά και δεκάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας.


Σε κατανοητή γλώσσα, ο Καθηγητής Πάνος Ραζής περιέγραψε την σημασία των πειραμάτων που διεξάγονται στο CERN, το ρόλο της Κυπριακής ομάδας και το όραμα του. Την διάλεξη συντόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Δρ Σάββας Χατζηχριστοφής, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Δρ. Διομήδης Μαρκουλής. Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν το Cyprus Computer Society και το Lead Cyprus.
Με το πέρας της διάλεξης, ο Καθηγητής Πάνος Ραζής απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων και συνομίλησε με τους παραβρισκόμενους. Παράλληλα, συμμετείχε σε συζήτηση με το προσωπικό του Τμήματος Πληροφορικής με στόχο την εδραίωση συνεργασίας του CERN και του Τμήματος.


Ο Πάνος Ραζής είναι Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διαθέτει Πτυχίο Φυσικής από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1980) και Master of Science (1982), Master of Philosophy (1982) και Διδακτορικό (1986) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Yale των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της πορείας ένταξης της Κύπρου στο CERN ορίστηκε Πρόεδρος της μικτής Επιτροπής Κύπρου-CERN. Σήμερα είναι Scientific Delegate της Κύπρου στο CERN και Εκπρόσωπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ECFA, η οποία διαμορφώνει τη μελλοντική στρατηγική της Ευρώπης σε θέματα επιταχυντών, σωματιδιακής φυσικής και άλλων συναφών πεδίων με ανάπτυξη μεγάλων έργων. Είναι Συντονιστής του έργου ανάπτυξης ενός Κέντρου Κυκλοτρονίου για παρασκευή ραδιοφαρμάκων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Σύμβουλος της Κυπριακής Πολιτείας σε θέματα εγκατάστασης επιταχυντών για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς σοβαρών ασθενειών (καρκίνος, εκφυλιστικές παθήσεις).


Η διάλεξη του Καθηγητή Πάνου Ραζή εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνει το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο των Όλων» . Ο εν λόγω κύκλος εκδηλώσεων αναλαμβάνει να παρουσιάσει και να εξοικειώσει τους Πολίτες και τους Μαθητές της Πάφου με τις τεχνολογίες αιχμής του σήμερα (όπως για παράδειγμα η υπολογιστική νοημοσύνη, τα κρυπτονομίσματα, η ψηφιακή κατασκοπία κλπ.). Η συμμετοχή σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό και χορηγούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης.


Οι πόρτες του Πανεπιστημίου ανοίγουν ακόμα μια φορά για το κοινό της Πόλης μας, αποδεικνύοντας το αίσθημα της κοινωνικής ευθηνής που διακατέχει το Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top