LIKE ONLINE

Έρευνα συμβουλεύει: Κρατάτε τις γάτες μέσα στα σπίτια σας για να μην μολύνεστε

Έρευνα συμβουλεύει: Κρατάτε τις γάτες μέσα στα σπίτια σας για να μην μολύνεστε

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν όσους έχουν οικόσιτες γάτες να τις κρατάνε μέσα στο σπίτι ώστε να μη μολύνονται από διάφορα παράσιτα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση Biology Letters της Royal Society of London, οι γάτες που βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν από παράσιτα ή από παθογόνους παράγοντες σε σχέση με όσες βρίσκονται μέσα στο σπίτι.

Oι συγγραφείς της έρευνας μάλιστα επισημαίνουν ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέχουν καθώς κάποιες από αυτές τις ασθένειες που κολλάνε οι γάτες σε εξωτερικούς χώρους μεταδίδονται και στον άνθρωπο. Μάλιστα όσο πιο μακριά από τον ισημερινό βρίσκονται τα οικόσιτα αιλουροειδή, τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο ή ιό αν περνούν χρόνο αν είναι σε εξωτερικούς χώρους.

"Κάθε μοίρα γεωγραφικού πλάτους αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης κατά 4%", είπε η επικεφαλής της έρευνας Κέιλι Τσαλκόφσκι, ερευνήτρια στο τμήμα Δασοκομίας και Επιστημών της κγριας Ζωής στο Πανεπιστήμιο Auburn της Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ. "Νομίζουμε ότι οι τροπικές περιοχές έχουν περισσότερη άγρια ζωή, περισσότερα παράσιτα. Αλλά προκύπτει ότι το γεωγραφικό πλάτος λειτουργεί αντίστροφα", δήλωσε η ίδια στο AFP.

Για να λήξει οριστικά το ερώτημα `μέσα ή έξω οι γάτες`, η Τσαλκόφσκι και οι συνάδελφοί της μελέτησαν σχεδόν 24 παλαιότερες έρευνες στις οποίες γινόταν σύγκριση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου ως προς την παρουσία μιας ή περισσότερων ζωικών νόσων που πλήττουν τις οικόσιτες γάτες.

Συνολικά η νέα έρευνα εξέτασε 19 διαφορετικά παθογόνα γάτων σε περισσότερες από 12 χώρες, ανάμεσά τους και οι Ισπανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ελβετία, Γερμανία, Πακιστάν, Βραζιλία, Ολλανδία και Aγιος Χριστόφορος (ένα νησί της Καραϊβικής). Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια για σχεδόν όλες τις νόσους, περιλαμβανομένης της ασκαρίασης (της ασθένειας που προκαλείται από το παράσιτο-σκουλήκι ασκαρίς) και του μονοκυτταρικού παράσιτου που προκαλεί την τοξοπλάσμωση.

Και οι δύο ασθένειες μεταδίδονται στον άνθρωπο. Το παραπάνω μάλιστα ισχύει ανεξάρτητα από τον τρόπο μετάδοσής τους στις γάτες, είτε δηλαδή μεταδόθηκαν από το έδαφος, από άλλες γάτες ή από την λεία τους, όπως τα ποντίκια ή τα πουλιά. "Βασικά, όπου και αν βρίσκεσαι στον κόσμο, το να κρατάς μέσα στο σπίτι την γάτα σου είναι ένας καλός τρόπος για να την κρατάς υγιή, μακριά από μολυσματικές νόσους", κατέληξε η Τσαλκόφσκι συνοψίζοντας.

Οι άγριες γάτες πιθανόν να βρέθηκαν για πρώτη φορά σε ανθρώπινες κοινότητες στην αναζήτησή τους τρωκτικών και εξημερώθηκαν πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 90 εκατομμύρια οικόσιτες γάτες στις ΗΠΑ και σχεδόν 500 εκατομμύρια παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top