ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ: Αναλυτικά τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα που προβληματίζουν

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ: Αναλυτικά τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα που προβληματίζουν

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (18/04) η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του κρατικού καναλιού της χώρας μας για τις Ευρωεκλογές του 2019.

Της Μαρίας Χαραλάμπους

Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης του ΡΙΚ σχετικά με τις Ευρωεκλογές του 2019, αφού όπως όλα δείχνουν οι ψηφοφόροι στο σύνολο παρουσιάζονται ιδιαίτερα απογοητευμένοι απέναντι στην πολιτική διαχείριση του τόπου. Στο στούντιο του ΡΙΚ το παρών τους έδωσαν πολιτικοί εκπροσώποι από όλα τα κόμματα, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στους ανάλογους προβληματισμούς που προέκυψαν από την εν λόγω δημοσκόπηση. 

Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν οι: Μιχαλάκης Μιχαήλ - ΕΛΑΜ, Χρίστος Ιακωβίδου- ΕΔΕΚ, Αντρέας Θεμιστοκλέους - Συμμαχία Πολιτών, Χρύσης Παντελίδης -ΔΗΚΟ, Γιώργος Λουκαΐδης - ΑΚΕΛ, Τζώρτζια Κωνσταντίνου – Παναγιώτου -ΔΗΣΥ, 

Τα αποτελέσματα A' γύρου:

Σε ερώτηση σχετικά με τα συναισθήματα που επικρατούν στο κοινό: 38% νιώθουν απογοητευμένοι, 24% ανησυχία, οργή και αγανάκτηση το 12%. 

Σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μας: 57% θεωρούν το Κυπριακό, 52% την οικονομική κατάσταση και το 18% τα σκάνδαλα. 

Όσον αφορά την πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού σήμερα: 88% Όχι, 8% Ναι και 4% χωρίς γνώμη.

Στο ερώτημα για την άποψη του κοινού σε ότι αφορά την συμβίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων: 56% να μένουμε μαζί και 39% να μένουμε χωριστά.

Στην άποψη τους για την κατάληξη του Κυπριακού: το 43% πιστεύει ότι θα παραμείνει ως έχειν, το 21% πιστεύει σε διχοτόμηση ενώ το 12% σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. 

Τελευταία ερώτηση του πρώτου γύρου που αφορά την κατεύθυνση της χώρας μέχρι στιγμής εάν είναι σωστή ή λάθος: Λάθος το 58% και 16% Σωστή. 

Τα αποτελέσματα Β' γύρου:

Σε ερώτηση για το ποιος θεωρείται ο καλύτερος σύμμαχος της Κύπρου για άμυνα: 25,5% τις ΗΠΑ, 21% το Ισραήλ, 20% τη Ρωσία, 10% την Ελλάδα.

Όσον αφορά τις τριμερείς συνεργασίες εάν ωφελούν την Κύπρο: το 70% πιστεύει ότι ωφελεί, το 11% πως δεν ωφελεί, ενώ το 19% χωρίς γνώμη.

Την καλύτερη εμπιστοσύνη σε θεσμούς που αφορούν την Ευρωπαική Ένωση: 58% Ευρωπαικό Δικαστήριο, 35% Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, 35% Ευρωπαική Επιτροπή και 25% Eurogroup. 

Τα αποτελέσματα Γ' γύρου:

Το ενδιαφέρον του κοινού για τις Ευρωεκλογές 2019: 42% δείχνει ενδιαφέρον ενώ το 63% δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον.

Σε ερώτηση εάν το κοινό θα ψηφίσει διαφορετικό κόμμα σε αυτές τις εκλογές σε σύγκριση με τις τελευταίες απάντησαν: Μάλλον το ίδιο το 41%, Μάλλον διαφορετικό 15%, Δεν θα ψηφίσει κανέναν το 15% ενώ 16% δεν έχει αποφασίσει ακόμα. 

Σίγουροι πρόθεση ψήφου με βάση τα κόμματα: 25% ΔΗΣΥ, 18,5% ΑΚΕΛ, 12% ΔΗΚΟ, 5,5% ΕΔΕΚ, 5,5% ΕΛΑΜ, 4% Οικολόγοι και 1,5% Δημοκρατική Παράταξη.

«Ρίχνουν» το μπαλάκι στην διακυβέρνηση Αναστασιάδη τα πολιτικά κόμματα για τα πιο πάνω αποτελέσματα

Σύμφωνα με τον σχολιασμό των πολιτικών εκπροσώπων με βάση τα πιο πάνω αποτελέσματα τα οποία χαρακτηρίστικαν ιδιαίτερα προβληματικά η κάθε πολιτική παράταξη, πλην του ΔΗΣΥ, έριξε τις ευθύνες στην διακυβέρνηση Αναστασιάδη και στους λάθους χειρισμούς της.

Ο Μιχαήλ από ΕΛΑΜ στηρίζει ότι ο λόγος που το κοινό παρουσιάζεται ιδιαίτερα απογοητευμένο σήμερα, ωφείλεται στην κακή διαχείριση που προηγήθηκε, ενώ το πόρισμα του Συνεργατισμού ήταν αυτό που επηρέασε αρνητικά το κοινό. 

Ο Ιακώβου από ΕΔΕΚ, υποστήριξε ότι πλέον έχουν αυξηθεί οι αρνητικές αντιλήψεις του κόσμου εφόσον αυξήθηκαν τα αρνητικά θέματα τα οποία απασχολούν τον πολίτη με αποτέλεσμα να έχουμε τα πιο πάνω προβληματικά στοιχεία. 

Ο Θεμιστοκλέους από Συμμαχία Πολιτών, θεωρεί ότι η έλλειψη στατηγικής για το Κυπριακό από τον Νίκο Αναστασιάδη και την πολιτική του, άφησε το κοινό απαισιόδοξο γι αυτό και δεν υπάρχει η ελπίδα στον λάο για την λύση του. 

Παντελίδης από ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι ο κυπριακός λαός βιώνει την πολιτική εξαπάτηση τόσο στο κυπριακό όσο και στην οικονομία από την διακυβέρνηση Αναστασιάδη, γι αυτό και παρουσιάζεται η αρνητική του στάση σε όλα τα προαναφερόμενα.

Ο Λουκαΐδης από το ΑΚΕΛ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο λαός σήμερα πέραν της απαισιοδοξίας του αντιμετωπίζει και το πρόβλημα εξεδφάλισης της ελπίδας, λόγω του ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν μπορεί να φέρει προοπτική στον τόπο. 

Εν τέλη η Κωνσταντίνου από το ΔΗΣΥ, έφερε την αντίθετη άποψη στα όσα λέχθηκαν από τους πιο πάνω πολιτικούς εκπροσώπους αναφέροντας ότι όλοι οι πολιτικοί του τόπου θα πρέπει να προβληματιστούν και να πάρουν την ευθύνη για την απογοήτευση του κόσμου και όχι μόνο η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top