ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δημοψηφίσματος από Συμμαχία-Οικολόγους για πρόωρες εκλογές – «Ακολούθησε το ΔΗΚΟ»

Πρόταση δημοψηφίσματος από Συμμαχία-Οικολόγους για πρόωρες εκλογές – «Ακολούθησε το ΔΗΚΟ»

Κατάθεση πρότασης στη Βουλή για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 26 Μαΐου 2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας και των Οικολόγων, το ψήφισμα θα ρωτά τους πολίτες, εάν θέλουν πρόωρες Βουλευτικές, Προεδρικές ή και τα δυο μαζί.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πολίτες θα ερωτηθούν εάν θέλουν να υιοθετηθεί η οριζόντια ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές.

«Σε περίπτωση που το Σχέδιο Απόφασης εγκριθεί θα προωθήσουμε άμεσα προς ψήφιση και την Πρόταση Νόμου για την διεξαγωγή των Βουλευτικών Εκλογών με Οριζόντια Ψηφοφορία», αναφέρεται.

Ακόμη, στην ανακοίνωσή τους τα δυο κόμματα αναφέρουν πως με έκπληξη είδαν πως «το ΔΗΚΟ αντέγραψε το Σχέδιο Απόφασης μας αλλά φυσικά αφαιρώντας την επιλογή για πρόωρες βουλευτικές εκλογές φεύγοντας τις δικές του ευθύνες και των άλλων κομμάτων από μέσα. Συνεχίζει το ΔΗΚΟ να μην σέβεται τα συμπεράσματα του πορίσματος και να φοβάται  την απόφαση των πολιτών σε ένα δημοψήφισμα. Τόση δημοκρατία πια! Δυστυχώς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα αρνήθηκαν να διεξαχθεί η σημερινή ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης μας».

 

Αυτούσιο το Σχέδιο Απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,

ΕΠΕΙΔΗ συζήτησε στο Τέταρτο Κεφάλαιο της Ολομέλειας του Σώματος σε ολοήμερη συνεδρία της, στις 4 Απριλίου και στις 12 Απριλίου 2019, το θέμα «Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος», που αφορούσε το Πόρισμα που εξέδωσε την 1η Μαρτίου 2019, η Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με σχετικό Διάταγμα ημερομηνίας 6ης Ιουλίου 2018.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ η πιο πάνω ερευνητική επιτροπή έλαβε την εντολή από τον Γενικό Εισαγγελέα, που τη διόρισε σύμφωνα με τον περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο (Κεφ. 44), «όπως προβεί στην διεξαγωγή πλήρους και ενδελεχούς έρευνας με αντικείμενο τη διακρίβωση όλων εκείνων των γεγονότων, αποφάσεων, πράξεων ή παραλείψεων που σχετίζονται με τους λόγους και τα αίτια, που οδήγησαν το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα και τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα), στην κατάσταση στην οποία περιήλθαν, περιλαμβανομένων και γεγονότων που ήθελαν προκύψει μετά το διορισμό της Επιτροπής, μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της Έκθεσης της Επιτροπής».

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στην Κυβέρνηση, στον Υπουργό Οικονομικών  αλλά και στα κόμματα που διόριζαν τις επιτροπιες των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ  ακόμη δεν έχουν αναληφθεί οι πολιτικές ευθύνες από την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομικών και τα πολιτικά κόμματα που διοικούσαν τον Συνεργατισμό.

 ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ γίνονται συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, είτε Βουλευτικές , είτε Προεδρικές , είτε και τα δύο.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ θεωρούμε ότι ο μοναδικός τρόπος για να απονεμηθούν ευθύνες όταν δεν αναλαμβάνονται είναι να τις απονείμει ο ίδιος ο κυρίαρχος λαός.

Ως εκ των άνω, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίζει ως ακολούθως:

Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 26 Μαΐου 2019, την ίδια μέρα με τις  Ευρωεκλογές για λόγους πρακτικούς και οικονομικούς για να κληθεί ο λαός να επιλέξει μεταξύ των πιο κάτω :

  • Διεξαγωγή πρόωρων Βουλευτικών Εκλογών ΝΑΙ/ΟΧΙ
  • Διεξαγωγή πρόωρων Προεδρικών Εκλογών ΝΑΙ/ΟΧΙ
  • Διεξαγωγή πρόωρων Βουλευτικών και Προεδρικών Εκλογών ΝΑΙ/ΟΧΙ
  • Υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας για βουλευτικές εκλογές

Σε περίπτωση που το Σχέδιο Απόφασης εγκριθεί θα προωθήσουμε άμεσα προς ψήφιση και Πρόταση Νόμου για την διεξαγωγή των Βουλευτικών Εκλογών με Οριζόντια Ψηφοφορία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top