ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κηρύχθηκε ο Παγκύπριος Έρανος του Ερυθρού Σταυρού

Κηρύχθηκε ο Παγκύπριος Έρανος του Ερυθρού Σταυρού

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου κηρύσσοντας την έναρξη του Παγκυπρίου Εράνου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, προέτρεψε όλο τον κόσμο να ενταχθεί στη μεγάλη οικογένεια των εθελοντών αιμοδοτών και να προσφέρει αίμα, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους πολίτες να στηρίξουν έμπρακτα το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, προσφέροντας στον παγκύπριο έρανο.

Φέτος ο Παγκύπριος Έρανος του Ερυθρού Σταυρού διεξάγεται από τις 8 μέχρι τις 28 Μαΐου υπό το σύνθημα «Αγάπη σημαίνει δίνω».

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως δεν έχει σημασία πόσο υψηλή θα είναι η εισφορά του καθενός, αλλά η πράξη της προσφοράς, καθώς και το πιο μικρό ποσό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής κάποιου συνανθρώπου μας.

Ο Υπουργός Υγείας είπε επίσης πως η ανθρωπιά και ο αλτρουισμός αποτελούν δύο αξίες διαχρονικά διάχυτες ανάμεσα στους Κύπριους πολίτες και συντείνουν στη διασφάλιση συνοχής στην κυπριακή κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Ιωάννου είπε πως η εθελοντική προσφορά του χρόνου και της ενέργειας των πολιτών για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν είτε σε περίοδο ειρήνης είτε πολέμου, σε όλο τον κόσμο, αποτελεί το όραμα και την αποστολή του Ερυθρού Σταυρού.

Για τους αιμοδότες, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ο αίμα είναι το πολυτιμότερο αγαθό και δώρο που μπορεί να προσφέρει κάποιος για τους συνανθρώπους του, το οποίο δεν μπορεί να αγοραστεί, δεν μπορεί να κατασκευαστεί και δεν έχει υποκατάστατο.

«Προέρχεται μόνο από όσους έχουν αντιληφθεί την αξία του εθελοντισμού και χωρίς να αναμένουν αντάλλαγμα, προσφέρουν ζωή, δίνοντας αίμα σε όσους το έχουν ανάγκη», συνέχισε ο Υπουργός Υγείας και ταυτόχρονα τόνισε ότι μονό 62 από τις 236 χώρες του κόσμου ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε αίμα κατά 100%, με εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία σε αυτές περιλαμβάνεται η Κύπρος, η οποία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών, το οποίο ανέρχεται στο 9% του πληθυσμού.

Η Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Φωτεινή Παπαδοπούλου είπε πως το καθαρό ποσό του εράνου το 2018 ανήλθε στις 206.594,57 ευρώ.

Η κ. Παπαδοπούλου συνεχίζοντας είπε ότι όπως και πέρσι το 25% των καθαρών εσόδων θα διατεθεί στο θεραπευτικό κέντρο παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη» που λειτουργεί ο Ερυθρός Σταυρός στα Πολεμίδια, στο οποίο το 2008 προσφέρθηκαν 8.000 θεραπείες σε 34 κορίτσια και 81 αγόρια.

Η Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού συνεχίζοντας είπε πως μεγάλο μέρος των εσόδων του εράνου του 2018 δαπανήθηκε για τα πακέτα και κουπόνια αγάπης, τα οποία ανήλθαν στα 2574 τα Χριστούγεννα και 2531 το Πάσχα.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «πρόγευμα του μαθητή» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, στην παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ευάλωτα άτομα χαμηλού, οικονομικού, κοινωνικού προφίλ με επαγγελματίες κλινικούς ψυχολόγους.

Περαιτέρω αναφέρθηκε στην προσφορά ζεστών γευμάτων, ενώ για τους άτυπους μετανάστες, είπε πως ο Ερυθρός Σταυρός παρέχει το πακέτο πρώτης παρέμβασης στους μετανάστες στο χώρο προσωρινής υποδοχής Κοκκινοτριμιθιάς και στα δύο προγράμματα που τρέχει με χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα, εκ των οποίων το ένα αφορά δράσεις στο Κέντρο φιλοξενίας αιτητών διεθνούς προστασίας στην Κοφίνου και το άλλο άφορα την ένταξη αιτητών ασύλου και προσφύγων στην κοινωνία με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων για εξεύρεση εργασίας.

Είπε ακόμα πως ο Ερυθρός Σταυρός άνοιξε γραφείο στην Παλιά Λευκωσίας προκειμένου να διευκολύνει τα άτομα που υποστηρίζονται.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης, είπε πως η επίσημη έναρξη του εράνου ταυτίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού, προσθέτοντας πως ο ΟΠΑΠ Κύπρου έχοντας τις ίδιες ανθρωποκεντρικές ευαισθησίες πορεύεται και πάλι δίπλα από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό με δύναμη και ειλικρίνεια.

Πρόσθεσε πως ο ΟΠΑΠ αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας το έργο που επιτελείται, θέλει να συμβάλει στη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία του εράνου ώστε ο Ερυθρός Σταυρός να συνεχίσει στην ουσιαστική υλοποίηση των ανθρωπιστικών του προγραμμάτων.

Είπε τέλος πως για τον ΟΠΑΠ είναι μονόδρομος η έγνοια για όλους τους τομείς της κοινωνίας και ειδικά της υγείας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top