ΕΛΛΑΔΑ

Υπό κλίμα έντασης και απειλών ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Βρυξελλών για τις μεταρρυθμίσεις

Υπό κλίμα έντασης και απειλών ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Βρυξελλών για τις μεταρρυθμίσεις

Κάτω από το βαρύ κλίμα των εμπρηστικών δηλώσεων Σόιμπλε – των προειδοποιήσεων Ντάισελμπλουμ, αλλά και το φρένο της Ελλαδικής κυβέρνησης στην άφιξη κλιμακίων, τύπου Τρόικα, στην Αθήνα, ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των εταίρων της, για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην απεμπλοκή της αξιολόγησης.

Σήμερα ξεκινά η κοινή εργασία των τεχνικών ομάδων στις Βρυξέλλες, ενώ εκ μέρους της Ελλάδας θα συμμετέχουν περίπου 15 τεχνοκράτες των ελληνικών υπουργείων, με επικεφαλής τη σύμβουλο του έλληνα ΥΠΟΙΚ, Έλενα Παναρίτη. Σύγχυση επικρατεί, ωστόσο, με το εάν η Ελλάδα θα δεχθεί έναν, δύο ή όλους τους εκπροσώπους των θεσμών σε εγχώριο έδαφος. 

Τελεσίγραφο από Ντάισελμπλουμ

Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται αρκετό στον Φερούν Ντάισελμπλουμ,  ο οποίος απέστειλε τελεσίγραφο στην Αθήνα ότι αν δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι τεχνοκράτες, δεν θα αρχίσει η αξιολόγηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποίησε με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα. Μιλώντας στο περιθώριο του  Ecofin, είπε χαρακτηριστικά: «Θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τις συζητήσεις, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα. Αν αυτό εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο, τότε η διαδικασία δεν θα αρχίσει».

Μαξίμου: «Όχι» στην τρόικα σε πλήρη σύνθεση

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα απορρίπτουν την ιδέα της καθόδου της Τρόικα με το σχήμα που γνωρίζαμε έως σήμερα, καθώς δεν θέλουν να εμφανίζεται σαν ένας οργανισμός που πραγματοποιεί καταδρομικές επισκέψεις στα υπουργεία, κάνοντας  φύλλο και φτερό τα στοιχεία του κυβερνητικού έργου.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν επιτρέπει την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών σε πλήρη σύνθεση, ωστόσο, εμφανίζεται διατεθειμένο να κάνει ένα βήμα πίσω, σε περίπτωση που απαιτηθεί η παρουσία ενός εκπροσώπου από τους τρεις θεσμούς.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρουσίας εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα

Το ΔΝΤ από την πλευρά του τηρεί στάση αναμονής, ενώ η Ουάσιγκτον, πάντως, κρούει τον κώδωνα, υποδεικνύοντας  ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος και διαμηνύει ότι είναι απαραίτητη η παρουσία τεχνικής ομάδας εκ μέρους του Ταμείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί επί τόπου επιθεώρηση στην Αθήνα.

 

Πηγή: new post

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top