Υπέρ ενός ευρύ συνασπισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται ο Μακρόν

Υπέρ ενός ευρύ συνασπισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Le Soir των Βρυξελλών, υπέρ ενός "ευρύτερου" συνασπισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη σημερινή πλειοψηφία μεταξύ "των σοσιαλιστών και των συντηρητικών", ώστε να προωθηθεί μετά τις ευρωεκλογές "ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο".


"Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μια πλειοψηφία ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους συντηρητικούς. Χρειάζεται ένας ευρύτερος συνασπισμός, στον οποίο οι ισορροπίες θα είναι πολύ πιο σεβαστές. Θα πρέπει να εργασθούμε για να οικοδομήσουμε αυτόν τον συνασπισμό της προόδου και του μέλλοντος με ηγέτες όπως ο (Βέλγος) Σαρλ Μισέλ, ο (Ολλανδός) Μαρκ Ρούτε, ο (Πορτογάλος) Αντόνιο Κόστα και άλλοι", αναφέρει.

Διότι, προσθέτει, "έχουμε να οικοδομήσουμε ξανά ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο (...) όπου πρέπει να δούμε πώς η Ευρώπη θα υπερασπιστεί την ιστορία της και το μέλλον της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, οι ευαισθησίες ανάμεσα στους μεν και τους δε είναι λιγότερο σημαντικές από την άβυσσο που μας χωρίζει από τα άκρα".

Ο Μακρόν δεν επιθυμεί να βρεθεί σε μια "κατάσταση στην οποία κανένας συνασπισμός δεν θα μπορεί να σχηματίσει μια πλειοψηφία" και επιθυμεί συνεπώς να "εργασθεί" για να τη σχηματίσει μαζί με "τους σοσιαλδημοκράτες, ένα μέρος των χριστιανοδημοκρατών και των οικολόγων".

Αναφορικά με τη διαδικασία της επιλογής των επόμενων προέδρων της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διευκρινίζει πως το ζήτημα θα είναι να "οικοδομηθεί μια συναίνεση" ανάμεσα στους ηγέτες την επομένη των εκλογών.

Ερωτηθείς σχετικά με τον Μισέλ Μπαρνιέ, εκτιμά πως ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit "ανήκει στους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν εξαιρετικές ιδιότητες και που μπορούν να περιληφθούν " στον κατάλογο των εν δυνάμει υποψηφίων, όπως και ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, του οποίου εγκωμιάζει "το πολιτικό θάρρος".

Αναφορικά με την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία αντιτάχθηκε η Γαλλία στα μέσα Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν εκτιμά πως "η Ευρώπη έχει άδικο να υποκύπτει στις εξωτερικές πιέσεις". "Eχουμε άδικο να αφήνουμε να πλανάται η αμφισημία ότι θα μπορούσαμε τάχα να δεχθούμε να διευκολύνουμε την είσοδο αγαθών ή τροφίμων ή προϊόντων που δεν θα είχαν τις ίδιες υγειονομικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές απαιτήσεις με τις δικές μας", διαβεβαιώνει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - ΠτΔ: Αναλαμβάνουμε την Προεδρία ΕΕ σε μια στιγμή βαθιάς αλλαγής

VIDEO - ΠτΔ: Αναλαμβάνουμε την Προεδρία ΕΕ σε μια στιγμή βαθιάς αλλαγής

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια στιγμή βαθιάς αλλαγής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην επίσημη ιστοσελίδα της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ καθώς η χώρα ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2026 την Προεδρία της ΕΕ για έξι μήνες.

BEST OF TOTHEMAONLINE