ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ- ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Τελευταίες οδηγίες πριν τις κάλπες- Λήγει τα μεσάνυχτα η προεκλογική περίοδος- ΠΙΝΑΚΑΣ

ΚΥΠΡΟΣ- ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Τελευταίες οδηγίες πριν τις κάλπες- Λήγει τα μεσάνυχτα η προεκλογική περίοδος- ΠΙΝΑΚΑΣ

Τις τελευταίες οδηγίες προς κόμματα, συνδυασμούς και ανεξάρτητους υποψήφιους αλλά και το εκλογικό σώμα πριν τις Ευρωεκλογές, η προεκλογική περίοδος για τις οποίες λήγει σήμερα (24/5) τα μεσάνυχτα, έδωσε την Παρασκευή (24/5) στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στο ΓΤΠ, ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κύπρος Κυπριανού.

Πρόκειται όπως είπε ο κ. Κυπριανού για τις εκλογές με τον μεγαλύτερο αριθμό εκλογέων. Απαντώντας σε ερωτήσεις διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να μπορούν να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα όσοι Τουρκοκύπριοι εκλογείς το επιλέξουν ενώ έκανε λόγο για μη έγκυρες πληροφορίες που μιλούν για την προσέλευση 5.000, 8.000 ή ακόμη και 10.000 Τουρκοκύπριων εκλογέων, κάτι που θα επιβεβαιωθεί ή όχι την ημέρα των εκλογών.

Υπενθύμισε επίσης ότι περίπου το 80% των εθνικών νομοθεσιών στηρίζονται πάνω σε αποφάσεις και νομοθεσίες που περνούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κάλεσε όλους τους εκλογείς «να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

641.181 εκλογείς σε 1.095 εκλογικά κέντρα

Η εκλογική διαδικασία της Κυριακής παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες. Η πρώτη ιδιαιτερότητα είναι ότι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εκλογέων που είχαμε ποτέ. Έχουμε επίσης και τον μεγαλύτερο κομμάτων ή συνδυασμών που συμμετέχουν σ‘ αυτή τη διαδικασία και έχουμε ακόμη και τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων, ο οποίος διεκδικεί εκλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο συνολικός αριθμός εκλογέων ανέρχεται στους 641.181. Από αυτούς οι 549.011 είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι και 10.559 κοινοτικοί εκλογείς.

Σύμφωνα με το Γενικό Έφορο Εκλογών στη Λευκωσία δικαίωμα ψήφου έχουν 217.649 εκλογείς, ακολουθεί η Λεμεσός με 154.496, η Λάρνακα με 95.099, η Πάφος με 54.288 και η Αμμόχωστος με 32.652. Υπάρχουν επίσης και 6.135 εκλογείς θα ασκήσουν το δικαίωμά τους σε εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.

Είπε επίσης ότι προκειμένου οι εκλογείς να μπορέσουν να ασκήσουν χωρίς ταλαιπωρία και απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα, η υπηρεσία εκλογών και οι επαρχιακές διοικήσεις έχουν οργανώσει τη λειτουργία 1.095 εκλογικών κέντρων.

Από αυτά, πρόσθεσε, τα 50 είναι ειδικά εκλογικά κέντρα που θα ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς με διεύθυνση σε περιοχές μη ελεγχόμενες από το κράτος.

Ενημέρωσε ότι στα εκλογικά κέντρα θα εργαστούν επίσης 309 άνεργοι πτυχιούχοι και ότι την ημέρα των εκλογών θα εργαστούν περίπου 7.000 άτομα, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί όπως και προσωπικό από άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι θα καλύψουν όλες τις φάσεις της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή την ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, την φρούρηση, την ασφαλή μεταφορά των καλπών, την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και βεβαίως την ανακήρυξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τα εκλογικά κέντρα, κατά Εκλογική Περιφέρεια έχουν ως ακολούθως:

Απο ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top