ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2019: Αναλυτικά όλη η διαδικασία – Πώς να αποφύγετε την ταλαιπωρία

Ευρωεκλογές 2019: Αναλυτικά όλη η διαδικασία – Πώς να αποφύγετε την ταλαιπωρία

Κυριακή (26/5) και οι 641.181 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να δώσουν το παρόν τους, ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.095 εκλογικά κέντρα  για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περίοδο 2019-2024.

Ωστόσο, πληροφορίες οι οποίες αφορούν την καταμέτρηση ψήφων καθώς και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες για την εκλογική διαδικασία και την διάρκειά της, είναι σημαντικό ο κάθε ψηφοφόρος να γνωρίζει και να έχει υπόψη του, για αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας.

Όσον αφορά τις ώρες, πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα:

Αρχικά, να σημειώσουμε ότι η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 07:00 το πρωί της Κυριακής (26/5) και οι κάλπες θα κλείσουν μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Μεταξύ των ωρών αυτών (07:00- 18:00) θα πραγματοποιηθεί διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12:00 – 13:00 το μεσημέρι στο οποίο οι κάλπες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι το τέλος του διαλείμματος.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού ούτως ώστε η ολοκλήρωση της διαδικασίας να παραμείνει η ίδια και εντός αλλά και εκτός Κύπρου.

Σε περίπτωση που σε κάποιο εκλογικό κέντρο παρατηρείται μεγάλη ροή ψηφοφόρων, ο προεδρεύων έχει δικαίωμα παράτασης της ώρας ψηφοφορίας μέχρι και τα μεσάνυκτα.

 Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. 

Μέχρι τις 20:30 τα πρώτα αποτελέσματα

Δεδομένου ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, τότε μέχρι τις 20:30 το βράδυ της Κυριακής (26/5), αναμένεται να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου.

Επίσης αναμένεται να είναι γνωστός και ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν, το οποίο όμως δεν μπορεί να ανακοινωθεί επίσημα πριν το κλείσιμο των καλπών σε όλα τα κράτη μέλη, δηλαδή τα μεσάνυκτα της Κυριακής.

Η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος

Τα μεσάνυκτα της Κυριακής αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των υποψήφιων που θα καταλάβουν τις έξι έδρες, που αναλογούν στη Δημοκρατία.

Οι ίδιοι οι υποψήφιοι, θα ενημερωθούν από το γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών κ. Κυπριανού Κυπριανού , ώστε να βρεθούν στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», όπου θα γίνει η ανακήρυξή τους ως εκλεγέντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για την εκλογική διαδικασία, χρειάζεται να γνωρίζετε ότι:

  • Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς να προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά στους Κυπρίους εκλογείς, ή το έγγραφο με το οποίο έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, σε ό,τι αφορά στους Κοινοτικούς εκλογείς, έστω και αν είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο.

Όλοι συνεπώς θα πρέπει να μεριμνήσουν να έχουν μαζί τους ένα από αυτά τα έγγραφα, κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό κέντρο που έχουν κατανεμηθεί. 

  • Ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσει. Η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών και όλοι οι Έφοροι Εκλογής έχουν αρμόδιους λειτουργούς που ακόμη και την Κυριακή θα ενημερώνουν σχετικά τους ψηφοφόρους.

Πηγές πληροφόρησης που υπάρχουν για να ενημερωθεί κάθε πολίτης για το εκλογικό του κέντρο, είναι στην ιστοσελίδα wtv.elections.moi.gov.cy και τον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό ενημέρωσης, ο οποίος είναι 77772212.

  • Ο κάθε εκλογέας πρέπει να προσέξει ότι το ψηφοδέλτιο που θα του παραδοθεί από τον αρμόδιο υπάλληλο στο εκλογικό κέντρο είναι κατάλληλα σφραγισμένο με τη σφραγίδα της Δημοκρατίας.
  • Απαγορεύεται, τόσο στους εκλογείς όσο και στους εκπροσώπους των κομμάτων/συνδυασμών/υποψηφίων, να κάνουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου μέσα στα εκλογικά κέντρα

Τρόποι ψηφοφορίας (τα σύμβολα που γίνονται δεκτά)

Ο εκλογέας δεν έχει παρά να τοποθετήσει ένα «+» ή «χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

Ο εκλογέας που επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό μπορεί, αν θέλει, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένους υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομά τους.

Ο εκλογέας μπορεί να θέσει σταυρό προτίμησης σε μέχρι και δύο υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, ανεξάρτητα από τον αριθμό των υποψηφίων που έχει ο συνδυασμός.

Η τυχόν τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης, από τον αριθμό που προβλέπει ο Νόμος, καθιστά τους σταυρούς προτίμησης άκυρους, αλλά η ψήφος που δόθηκε στον συνδυασμό θεωρείται έγκυρος.

Με βάση την Εκλογική Νομοθεσία απαγορεύονται τα ακόλουθα:

  • Απαγορεύεται η οποιαδήποτε επαφή των εκπροσώπων των συνδυασμών ή υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια.
  • Απαγορεύεται επίσης να φέρουν πένες ή άλλα είδη γραφικής ύλης, ή να παίρνουν οποιεσδήποτε σημειώσεις κατά τη διαλογή των ψήφων.
  • Απαγορεύεται η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου προσώπου στο εκλογικό κέντρο κατά τη διάρκεια της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων. (Οι υποψήφιοι είναι ελεύθεροι να παρευρίσκονται).
  • Απαγορεύεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να παρευρίσκονται στα εκλογικά κέντρα κατά τη διαδικασία της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, εκτός από τη λήψη πλάνων κατά την έναρξη της διαδικασίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top