ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθιμοτυπικοί κανόνες εφαρμόζονται ανάμεσα στα κράτη, στα κοινοβούλια και το ΕΚ, λέει ο Πρόεδρος Βουλής

Εθιμοτυπικοί κανόνες εφαρμόζονται ανάμεσα στα κράτη, στα κοινοβούλια και το ΕΚ, λέει ο Πρόεδρος Βουλής

Εθιμοτυπικοί κανόνες καθιερώθηκαν και εφαρμόζονται σήμερα τόσο ανάμεσα στα κράτη όσο και στα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

 


Σε χαιρετισμό του, στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντισυνταγματάρχη Θεόδωρου Ζωνιά και πρώην Διευθυντή Εθιμοτυπίας και Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Άμυνας «Πρωτόκολλο - Εθιμοτυπία ενός σύγχρονου κράτους», ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο διαμορφώθηκε και αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, ως απόρροια της ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας - η οποία ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στους κατεξοχήν εκφραστές των λαών, τα κοινοβούλια - και η λεγόμενη «κοινοβουλευτική εθιμοτυπία».

Η υιοθέτηση γενικά αποδεκτών κανόνων καλής συμπεριφοράς κατά τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τήρησης κατά τα ήθη μιας τάξης, σημείωσε, χάνεται στα βάθη των αιώνων.  «Στον ελληνικό χώρο μαρτυρείται ήδη στην πρώτη ραψωδία της Οδύσσειας, όπου περιγράφεται η υποδοχή της Αθηνάς από τον Τηλέμαχο, ο οποίος οδηγεί τη θεά της σοφίας με κάθε επισημότητα εντός του βασιλικού μεγάρου και την καθίζει σε θρόνο.  Πρόκειται για την πρώτη ίσως πράξη απόδοσης τιμής, μέσω της κατάληψης εξέχουσας θέσης, η οποία υπαγορεύεται από τους άγραφους νόμους, τα ήθη και την παράδοση, που συνιστούν αυτό που σήμερα καλούμε με μια λέξη `εθιμοτυπία`», πρόσθεσε. 
       
Η επισημοποίηση της εθιμοτυπίας, συνέχισε, σε ένα σώμα γραπτών κανόνων έγινε πολύ αργότερα, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο.

«Η διττή διάσταση της εθιμοτυπίας αφορά επιπλέον μια άλλη πτυχή, εξίσου σημαντική, πέραν από τη διεθνή, την εσωτερική, που καθορίζει τη σειρά προβαδίσματος ανάμεσα στους κρατικούς αξιωματούχους σε επίσημες εκδηλώσεις, καθώς και άλλα τελετουργικά ζητήματα. Σήμερα τόσο το πρωτόκολλο όσο και η εθιμοτυπική τάξη εφαρμόζονται ευρέως σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, τόσο της δημόσιας όσο και, ως έναν βαθμό, της ιδιωτικής», συμπλήρωσε.
       
Πρόσθεσε ότι το βιβλίο του αντισυνταγματάρχη, Θεόδωρου Ζωνιά, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην κυπριακή βιβλιογραφία και να εμπλουτίσει  - την περιορισμένη σε αυτόν τον τομέα - ευρύτερη ελληνική βιβλιογραφία.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top