ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρετανός Ύπατος Αρμοστής: «Η συνεργασία με Κύπρο στη διαχείριση κρίσεων θα συνεχιστεί»

Βρετανός Ύπατος Αρμοστής: «Η συνεργασία με Κύπρο στη διαχείριση κρίσεων θα συνεχιστεί»

«Εκτιμούμε τη συνεργασία μας με την Κύπρο στη διαχείριση κρίσεων και θα συνεχίσουμε να την αναπτύσσουμε, προς όφελος και των δύο χωρών» δήλωσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, μετά το πέρας της πενθήμερης ναυτικής, μη-στρατιωτικής άσκησης έρευνας, διάσωσης και εκκένωσης «Αργοναύτης 2019» στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, ο κ. Λίλι ανέφερε ότι «αυτές οι ασκήσεις είναι πολύ σημαντικές και είμαστε περήφανοι που συνεισφέρουμε. Είμαι βέβαιος ότι οι συμμετέχοντες είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενη κρίση».

Στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά ή με το καθεστώς του παρατηρητή πάνω από 20 χώρες. Το σενάριο του «Αργοναύτη» αφορούσε άσκηση έρευνας και διάσωσης και άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Κύπρο, με τη συμμετοχή τοπικών αρχών και τη συνδρομή άλλων χωρών στη διαχείριση της κατάστασης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι στην πενθήμερη άσκηση το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε με δεκάδες άτομα αλλά και με υλικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, το ΗΒ συνεισέφερε στη φετινή άσκηση με δύο λειτουργούς της Συνοριακής Δύναμης, μια ομάδα λειτουργών από το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Σύμβουλο Περιφερειακών Κρίσεων για τη Νότια Ευρώπη, καθώς και τον Σχεδιαστή και τον Αναπληρωτή Επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ. Συμμετείχαν επίσης δύο προξενικοί λειτουργοί από τη βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία και τη βρετανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.

Επιπλέον, πέντε εθελοντές από τη βρετανική κοινότητα του νησιού συμμετείχαν ως «θύματα» στην άσκηση στο Κίτιον Αθλητικό Κέντρο, ενώ 150 μέλη του πληρώματος του HMS Duncan, επίσης ενεπλάκησαν στον Αργοναύτη. Οι Βρετανικές Βάσεις συμμετείχαν μέσω της 84ης Μοίρας και άλλων μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γενικός στόχος του Αργοναύτη 2019 ήταν η ανάπτυξη και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, των κρατών μελών της ΕΕ και των τρίτων χωρών που συμμετείχαν στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top