ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Γεγονότα που ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ τη σεζόν 2018-2019! Από την κάρτα μέχρι τον Ουζόχο…

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Γεγονότα που ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ τη σεζόν 2018-2019! Από την κάρτα μέχρι τον Ουζόχο…

Μία ακόμα ποδοσφαιρική σεζόν (2018-2019) στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας πέρασε στην ιστορία, με τον ΑΠΟΕΛ να κατακτά το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα και την ΑΕΛ να σπάει κατάρα 30 χρόνων στο Κύπελλο, ενώ ΑΕΚ και Απόλλωνας που τερμάτισαν στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα, συμληρώνουν το… καρέ των Κυπριακών ομάδων που θα λάβουν μέρος στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της UEFA.

Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε όμως, υπήρξαν και κάποια γεγονότα που την… στιγμάτισαν, αλλά και στιγμές που τη σημάδεψαν είτε θετικά είτε αρνητικά!

Επιλέξαμε συνολικά έξι από αυτά από το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας και το κύπελλο, συν ένα… «μπόνους», που αφορά μία νεοσύστατη ομάδα, την Ομόνοια 1948 που ξεκίνησε από το Αγροτικό και στην πρώτη της χρονιά, όχι μόνο πέτυχε όλους τους στόχους της, αλλά έγινε πολλές φορές θέμα συζήτησης στα ποδοσφαιρικά στέκια και όχι μόνο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ: Οι ΗΧΗΡΕΣ αποχωρήσεις της σεζόν – Η στιγμή που ήξεραν, αλλά δεν ήθελαν να έρθει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι Κύπριοι παίκτες που πάνε… κόντρα στο ρεύμα! Το TOP-10 σε Α΄ και Β΄ γκρουπ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Πάμε να τα δούμε όπως τα έχουμε ταξινομήσει:

Υπόθεση Ουζόχο:

Ο νεαρός Νιγηριανός τερματοφύλακας αποκτήθηκε από την Ανόρθωση κυριολεκτικά την… υστάτη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και έκανε ντεμπούτο το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου απέναντι στον Απόλλωνα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής.

Πού να φανταζόταν ο άνθρωπος τι τον περίμενε στη συνέχεια! Ο Ουζόχο πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση στο ντέρμπι, «κατέβασε τα ρολά» και οδήγησε την ομάδα του σε μία σπουδαία νίκη με 1-0.

Μία νίκη όμως που δεν τη χάρηκε κανείς στην Ανόρθωση, αφού την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, ο Απόλλωνας καταθέτει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Νιγηριανού πορτιέρο, για παρατυπίες στο δελτίο υγείας του.

Και τότε αρχίζει ένα απίστευτο… γαϊτανάκι μεταξύ Απόλλωνα, Ανόρθωσης και ΚΟΑ! Για αρκετές ημέρες, το όνομα του Ουζόχο είναι πρώτη είδηση στα πλείστα αθλητικά σάιτ και «έπαιζε» καθημερινά όχι μόνο σε ραδιοφωνικές αθλητικές εκπομπές, αλλά μέχρι και στα δελτία ειδήσεων (!) των τηλεοπτικών καναλιών, ενώ έγινε θέμα ακόμα και σε… μη αθλητικές εκπομπές!

Ο ΚΟΑ και ειδικά ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Μιχαηλίδης, βρέθηκαν για τα καλά στο «μάτι του κυκλώνα» και… βάλλονταν από παντού, η Αστυνομία άρχισε να έρευνα εις βάθος την υπόθεση και έπαιρνε καταθέσεις και ο Νιγηριανός πορτιέρο γίνεται γνωστός σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για… λάθος λόγους.

Τελικά, ο Απόλλωνας κερδίζει την υπόθεση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ του με 0-3, ενώ η Ανόρθωση μηδενίζεται και της αφαιρούνται και έξι βαθμοί, με αποτέλεσμα να πέσει στο Β΄ γκρουπ!

Πέραν τούτων, υπήρξαν και διοικητικές αναταραχές με παραίτηση του Προέδρου Ανδρέα Παντελή και συνεργατών του. Μία υπόθεση που αναμφισβήτητα, στιγμάτισε το πρωτάθλημα της περιόδου 2018-2019…

Κάρτα φιλάθλου:

Η σεζόν που ολοκληρώθηκε, στιγματίστηκε (και) από τη… μαζική απουσία των οπαδών από τα γήπεδα της Α΄ κατηγορίας (οργανωμένων και μη).

Η λεγόμενη «κάρτα φιλάθλου», κράτησε την πλειοψηφία του κόσμου μακριά από τις εξέδρες, γεγονός που «πόνεσε» οικονομικά τους συλλόγους, αφού υπήρξε τεράστια μείωση στη διάθεση των εισιτηρίων, αλλά και των σίζον τίκετς.

Πολλά ματς διεξάγονταν μεταξύ «συγγενών και φίλων», ενώ στα ντέρμπι «έκλεβαν την παράσταση» τα πάρα πολλά… άδεια καθίσματα και η ατμόσφαιρα ήταν κάτι παραπάνω από… υποτονική, χωρίς παλμό και ζωντάνια, ελλείψει των οργανωμένων οπαδών.

Το μόνο θετικό που καταγράφηκε, ήταν η εξάλειψη των κρουσμάτων βίας και χουλιγκανισμού εντός γηπέδων, με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα (μικρο)περιστατικά.

Το μόνο σίγουρο όμως, είναι ότι επιβάλλεται να βρεθεί μια λύση ενόψει της νέας χρονιάς, αφού ποδόσφαιρο χωρίς την παρουσία κόσμου, δεν υφίσταται…

ΑΕΛ, Κυπελλούχος Κύπρου 2019:

Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια και έξι χαμένους τελικούς από το 2003 μέχρι το 2015, το 2019 έμελλε να είναι το έτος που η ΑΕΛ θα έσπαγε και την… τελευταία κατάρα, μετά από αυτήν του Πρωταθλήματος (2012) και του Σούπερ Καπ (2015).

Κόντρα στα προγνωστικά, η Λεμεσιανή ομάδα (η οποία είχε βατές κληρώσεις στη φάση των «16» και των «8») απέκλεισε στα ημιτελικά τον Απόλλωνα με «εκτός» έδρας νίκη με σκορ 1-2 και ισοπαλία 0-0 στη ρεβάνς, ενώ κέρδισε στον τελικό τον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ με 0-2 και σήκωσε το… «γ@μ#μένο, όπως αποκάλεσε στη φιέστα το τρόπαιο του Κυπέλλου ο εκστασιασμένος Πρόεδρος της ΑΕΛ, Ανδρέας Σοφοκλέους!

Και όχι άδικα, αφού το Κύπελλο είχε γίνει το μεγάλο απωθημένο όλων των ΑΕΛιστών, οι οποίοι είδαν την ομάδα τους να παίρνει επιτέλους το έβδομο και να ξορκίζει τα «φαντάσματα» του 1989 και των χαμένων τελικών, στην 7η «απόπειρα» της από το 2003 μέχρι το 2019.

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν ΕΞΙ σερί χαμένοι τελικοί με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, απέναντι σε Ανόρθωση (2003), ΑΕΚ (2004), Πέγεια (2009), Ομόνοια (2012), Απόλλων (2013) και ΑΠΟΕΛ (2015)!

Το 4 στα 4 του ΑΠΟΕΛ απέναντι στον Απόλλωνα, ή αν προτιμάτε… του Τραμετσάνι απέναντι στον Αυγουστή:

Υπήρχαν στιγμές που το φετινό πρωτάθλημα το… «έδινε» ο ΑΠΟΕΛ στον Απόλλωνα με τις «γκέλες» που έκανε ειδικά στο ΓΣΠ, όμως η «ακατάδεκτη» Λεμεσιανή ομάδα… επέστρεφε τα «δώρα»!

Ο τίτλος κρίθηκε ουσιαστικά στις μεταξύ τους «μονομαχίες», όπου ο Τραμετσάνι κέρδισε κατά κράτος τον Αυγουστή στην «σκακιέρα των πάγκων» και η ομάδα της Λευκωσίας έκανε… «πάρτι» πετυχαίνοντας το απόλυτο, με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ντέρμπι και συντελεστή τερμάτων 13-3!

Μπορεί στο τέλος η διαφορά να «άνοιξε» και ο… «άδειος» ψυχολογικά και καταπονημένος Απόλλωνας να τερμάτισε τρίτος, όμως ήταν μέσα στο «κόλπο» μέχρι και τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη, όταν υποτάχθηκε στις ορέξεις του ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ με 3-0 στο πλαίσιο της 30ης αγωνιστικής (8ης στα πλέι-οφ) και το -3 από την κορυφή έγινε -6, ρίχνοντας στο φινάλε… «λευκή πετσέτα».

Ο… «τελικός παραμονής» στο «Τάσος Μάρκου» στις 18 Μαΐου:

Μπορεί η μάχη του τίτλου να κρίθηκε σχετικά νωρίς υπέρ του ΑΠΟΕΛ, όμως η αγωνία για το ποια ομάδα θα ακολουθούσε τον Ερμή στη Β΄ κατηγορία κράτησε μέχρι τέλους, μέχρι και το… τελευταίο δευτερόλεπτο (κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά!) του τελευταίου αγώνα που έγινε στο «Τάσος Μάρκου» ανάμεσα στην ΕΝΠ και την Αλκή, που έκρινε την υπόθεση διαβάθμιση!

Σε ένα απίστευτο παιχνίδι με τρομερές εναλλαγές συναισθημάτων στο φινάλε, που σπάνια βλέπουμε στα Κυπριακά γήπεδα, η ομάδα του Παραλιμνίου σκόραρε ένα απίθανο γκολ στο… 12ο λεπτό των καθυστερήσεων (!) απέναντι στην Αλκή, η οποία είχε ισοφαρίσει στο 88΄ σε 2-2 και κρατούσε «σφιχτά» το εισιτήριο της παραμονής!

Ένα γκραν γκινιόλ παιχνίδι που ειδικά όσοι το έζησαν από το γήπεδο, θα το θυμούνται για χρόνια…

Μηδενισμός Πάφου και αφαίρεση έξι βαθμών:

Στις 2 Ιανουαρίου του 2019, η ΑΕΚ υποδέχθηκε στην «Αρένα» την Πάφο στο εξ αναβολής παιχνίδι της… 1ης αγωνιστικής – που θα έπρεπε κανονικά να διεξαχθεί τέλη Αυγούστου του 2018 (!) – το οποίο έληξε 1-1.

Η ομάδα της Λάρνακας όμως κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους της αναμέτρησης για αντικανονική συμμετοχή του νεαρού Σωτήρη Ζαντή που αγωνίστηκε ως αλλαγή.

Κέρδισε την υπόθεση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και πήρε το «τρίποντο» στα χαρτιά, ενώ η Πάφος όχι μόνο έχασε το βαθμό της ισοπαλίας λόγω του μηδενισμού, αλλά της αφαιρέθηκαν και έξι βαθμοί!

Μία απρόσμενη εξέλιξη που προκάλεσε αναταραχές στην ομάδα και μπλέχτηκε από το πουθενά και χωρίς ουσιαστικά να ευθύνεται, σε… μεγάλες περιπέτειες στην επικίνδυνη ζώνη!

Σταδιακά όμως συνήλθε από το σοκ, έκανε σερί νικών και εξασφάλισε σχετικά εύκολα την παραμονή της.

Ήταν αναμφίβολα μία στιγμή που «σημάδεψε» το πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε και θα πρέπει από τη νέα σεζόν, η ΚΟΠ, από την στιγμή που θέλει να αναβάλλει αγωνιστικές για να διευκολύνει τις Κυπριακές ομάδες που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στα τέλη Αυγούστου, να ενημερώνει έγκαιρα και αναλυτικά τους συλλόγους (οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους… δεκατέσσερα για να μην πιάνονται στον «ύπνο») για το ποιους παίκτες δικαιούνται να χρησιμοποιούν στα εξ αναβολής παιχνίδια τους, ούτως ώστε να μένουν εκτός αποστολής αυτοί που για ΧΨ λόγους δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

«Μπόνους» – Ομόνοια 1948:

Μπορεί να μην αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία, όμως ήταν αναμφίβολα το… talk of the country της σεζόν 2018-2019!

Μία ομάδα που ιδρύθηκε από τη… διάσπαση της Θύρας 9 και κόντρα στις προβλέψεις, κέρδισε με πανηγυρικό τρόπο το πρώτο μεγάλο στοίχημα που ήταν η άνοδος στην Επίλεκτη Κατηγορία της ΣΤΟΚ, κερδίζοντας μάλιστα και ΤΡΕΙΣ τίτλους, το νταμπλ στην Πανσόλειο Ομοσπονδία και την πρώτη θέση στο Πρωτάθλημα Ένταξης της ΣΤΟΚ!

Αυτό όμως που έγινε θέμα συζήτησης στα ποδοσφαιρικά στέκια και τα δημοσιογραφικά γραφεία, ήταν η εντυπωσιακή παρουσία του κόσμου της Ομόνοιας 1948, η οποία παρέπεμπε σε λαοφιλείς ομάδες Α΄ κατηγορίας, κάνοντας τις αντίπαλες ομάδες που φιλοξενούσαν τους «πράσινους», να… τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση βλέποντας τα εισιτήρια που είχαν «κοπεί» και μετρώντας το ρευστό που έμπαινε στα ταμεία τους!

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top