ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώσεις σε Τουρκία από Ε.Ε. - Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα: 'ΗΠΑ και ΕΕ δεν θέλουν άλλη ένταση από την Τουρκία' - VIDEO

Κυρώσεις σε Τουρκία από Ε.Ε. - Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα: 'ΗΠΑ και ΕΕ δεν θέλουν άλλη ένταση από την Τουρκία' - VIDEO

Στο πλάι της Κύπρου η Ελλάδα η οποία επιδιώκει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να «κινήσει τα νήματα» απόφαση εναντίον της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης της Ελλάδας, αναφέρεται πως τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα εργάζονται για μια Ευρωπαϊκή απόφαση εις βάρος της Τουρκίας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου αναμένεται να εκφραστούν οι ανησυχίες της Ευρώπης για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται στη σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος την Τετάρτη 19/06 να θέσει το ζήτημα της Τουρκίας στο τραπέζι.

Ο κύριος Μητσοτάκης, αναμένεται να ζητήσει από τους επικεφαλής των κομμάτων να στηρίξουν την απόφαση της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου ευελπιστεί να εκφραστούν οι ανησυχίες της Ευρώπης για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ,  ανέφερε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο Βέμπερ με ανάρτησή του στο Twitter, είπε πως «Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με άρθρο του στα «Νέα» αναφέρει πως η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο αλλά δεν παραχωρεί τίποτα που της ανήκει βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Με σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και εθνική ομοψυχία δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», τονίζει ο κύριος Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο», καθώς όπως ο ίδιος εξήγησε «αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά».

Παράλληλα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Παϊατ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε πως  «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμμερίζονται την αναπτυξιακή προοπτική στα νερά της Κύπρου και δεν θέλουν άλλη ένταση από την Τουρκία», ενώ τόνισε πως «είναι καιρός για διάλογο και όχι για άλλες ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση».

Όσον αφορά το στρατόπεδο της Κύπρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε πως η «Τουρκία είναι πλέον διεθνώς απομονωμένη».

Ακόμη ο κύριος Προδρόμου μίλησε για πληροφορίες που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία εικοσιτετράωρα που σχετίζονται με υλικά που μεταφέρονται στο γεωτρύπανο.

«Πληροφορίες από τρίτες χώρες ότι ενδεχομένως έχει ξεκινήσει η γεώτρηση» αναφέρει ο κύριος Προδρόμου ενώ είπε πως «Αναλόγως των εξελίξεων υπάρχουν και άλλα μέτρα αναχαίτησης των τουρκικών προκλήσεων»

Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=tvycNbzc2ig

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top