ΔΙΕΘΝΗ

Σε συνεννόηση με Σοσιαλιστές για τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΕΚ, λέει ο Βέμπερ

Σε συνεννόηση με Σοσιαλιστές για τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΕΚ, λέει ο Βέμπερ

Επαφίεται στους Σοσιαλιστές & Δημοκράτες να παρουσιάσουν έναν υποψήφιο για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ο Επικεφαλής του ΕΛΚ στο ΕΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ είπε ότι είναι σε συνεννόηση με τους Σ&Δ ενόψει της αυριανής εκλογικής διαδικασίας.

 
Αναφερόμενος στην απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε σχέση με τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, ο κ. Βεμπερ είπε επίσης ότι το ΕΛΚ χαιρετίζει την απόφαση, είπε ωστόσο ότι «είναι μια λυπηρή ημέρα» σε σχέση με το πώς το Συμβούλιο χειρίστηκε τη διαδικασία.
 
Για το δεύτερο μισό της πενταετούς θητείας του Προέδρου του ΕΚ, ο κ. Βέμπερ έκανε λόγο για σεβασμό στην ισορροπία δυνάμεων, λέγοντας ότι το ΕΛΚ θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τον θεσμό για τα επόμενα 2,5 χρόνια.
 
Το ΕΛΚ ήταν πάντοτε υπεύθυνο και πάντοτε αναλαμβάναμε την ευθύνη όταν αυτό ήταν αναγκαίο για το μέλλον της Ευρώπης και σήμερα θα κάνουμε το ίδιο, δήλωσε ο κ. Βέμπερ στους δημοσιογράφους.
 
Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα του ΕΛΚ να στηρίξει την πρόταση-πακέτο που ενέκρινε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την οποία η νυν Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν αναλαμβάνει την ηγεσία της Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε αναδειχθεί ως επικεφαλής υποψήφιος του κόμματός τους για τη θέση αυτή.
 
Αναφέρθηκε ακολούθως στο αποτέλεσμα των τελευταίων Ευρωεκλογών που ανέδειξαν πρώτο το ΕΛΚ και χαρακτήρισε θετική την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα χέρια του ΕΛΚ και των Χριστιανοδημοκρατών.
 
Σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Βέμπερ ότι η σημερινή είναι μια δύσκολη ημέρα για τον ίδιο και αναφέρθηκε στην 9μηνη πορεία της εκστρατείας του ως υποψηφίου του ΕΛΚ για την Κομισιόν.
 
«Σε κάποιες χώρες η ιδέα του επικεφαλής υποψηφίου είχε πραγματικά αντίκτυπο, επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα. Είμαι υπερήφανος για το τί κάναμε, τί έκανε η ομάδα και ολόκληρο το κόμμα» είπε και ανέφερε ότι αισθάνεται σήμερα πολύ πιο έμπειρος απ’ ότι 9 μήνες πριν. «Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η σημερινή δεν είναι μια εύκολη ημέρα για εμένα» είπε.
 
Είπε ακόμη ότι η πρόταση-πακέτο που εγκρίθηκε είναι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι δική του, αλλά «προσωπικά είμαι πιστός σε αυτό το πακέτο και το ίδιο είναι και το κόμμα».
 
Ανέφερε ακόμη ότι είπε εντός της ομάδας του πως επιστρέφει την εντολή που έλαβε 9 μήνες πριν και συνεχίζει ως Επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βέμπερ είπε ότι δεν αμφιβάλει για την αλληλεγγύη και την στήριξη που έτυχε η υποψηφιότητά του εντός του ΕΛΚ, ανέφερε ωστόσο ότι υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Το ΕΛΚ είναι υπεύθυνο κόμμα, συνέχισε και ζήτησε από τις άλλες ομάδες να προχωρήσουν με πνεύμα συμβιβασμού. «Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό που μας ζήτησε ο κόσμος κατά την προεκλογική εκστρατεία» είπε λέγοντας ότι το ΕΛΚ είναι έτοιμο να φέρει εις πέρας αυτή τη δουλειά.
 
Ακόμη είπε ότι κάλεσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραστεί αύριο, Τετάρτη στη συνάντηση του ΕΛΚ, αν και όπως είπε εξετάζεται κατά πόσο αυτό είναι εφικτό. «Έδειξε αμέσως ετοιμότητα να έρθει και να παρουσιάσει τις ιδέες της, ώστε να συζητήσει μαζί μας ποιό είναι το έργο που πρέπει να γίνει τα επόμενα 5 χρόνια» είπε ο κ. Βέμπερ.
 
Ακόμη είπε ότι ζητά από τις άλλες πολιτικές οικογένειες στο ΕΚ να δείξουν ετοιμότητα για συμβιβασμό.
 
Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, είναι φυσικό και ξεκάθαρο πως μετά από μια θητεία 2,5 ετών του Αντόνιο Ταγιάνι του ΕΛΚ στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου «επαφίεται τώρα στους Σοσιαλιστές να παρουσιάσουν έναν υποψήφιο».
 
Αναμένουμε τον υποψήφιο, είπε και ανέφερε ότι θα συζητήσει για το θέμα με την προεδρεύουσα των Σοσιαλιστών Γκαρσία.
 
Όσον αφορά το δεύτερο μισό της θητείας του προέδρου του ΕΚ, ο κ. Βέμπερ είπε ότι η σαφής κατανόηση του αποτελέσματος και ο σεβασμός στην παράδοση του ΕΚ απαιτεί σεβασμό στην ισορροπία δυνάμεων.
 
Είμαστε υπέρ ενός ανεξάρτητου ΕΚ που εκπροσωπεί τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι 2,5 χρόνια θα προεδρεύουν οι  Σοσιαλιστές και το ΕΛΚ θα μπορεί να εκπροσωπήσει το ΕΚ για τα επόμενα 2,5 χρόνια, είπε.
 
Αυτό κατέληξε, είναι η δική μας ανάγνωση του αποτελέσματος στις Βρυξέλλες και η συνεννόηση μεταξύ των δύο κορυφαίων πολιτικών ομάδων στην ΕΕ, των Σοσιαλιστών και Χριστιανοδημοκρατών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top