ΕΛΛΑΔΑ

Με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ανά χείρας στη συνάντηση με την Μέρκελ ο Τσίπρας

Με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ανά χείρας στη συνάντηση με την Μέρκελ ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι μεταβαίνει στο Βερολίνο χωρίς να πιέζεται από τις διαπραγματεύσεις

Με τον πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ανά χείρας φτάνει σήμερα, Δευτέρα, στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ώστε να έχει μια πρώτη συζήτηση επ' αυτoύ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο,Άγκελα Μέρκελ. Τα ίδια μέτρα που θα περιλαμβάνει ο κατάλογος, θα σταλούν και στους θεσμούς την Τρίτη.

Με μεταρρυθμίσεις ο Τσίπρας σήμερα στο Βερολίνο

Εάν ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις εγκριθεί από τους θεσμούς ,τότε θα πρέπει να την επεξεργαστεί το EuroWorking Group και στη συνέχεια να συνεδριάσει το Eurogroup ώστε να δώσει τελικά το "πράσινο φως" για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, που θα δώσει μεγάλη “ανάσα” στην οικονομία της χώρας.

Οι εταίροι φαίνεται πως πιέζουν για μέτρα άμεσης απόδοσης που θα φέρουν χρήμα στα άδεια ελληνικά ταμεία αλλά και θα ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο για το εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Προβληματισμός υπάρχει για το τι θα γίνει τελικά με τους συντελεστές του ΦΠΑ καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως συζητά ήδη την αύξηση σε κάποια κοσμοπολίτικα νησιά, τη στιγμή που οι δανειστές ζητούν κατάργηση όλων των εξαιρέσεων.

"Πονοκέφαλος" επικρατεί και για τη φορολόγηση των ακινήτων, καθώς τα έσοδα από τον ΦΜΑΠ αναμένεται ότι θα είναι 2 δισ. λιγότερα έναντι του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις για διατήρηση ενός πιο ήπιου ΕΝΦΙΑ. Κρίσιμο παραμένει το ζήτημα των συντάξεων και των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, με τους δανειστές να επιμένουν σε νέο μισθολόγιο και απολύσεις.

Οι εταίροι συνεχίζουν να αποκρούουν την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να ζητούν πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ επιμένουν να δουν άμεσα, έστω κάποια ιδιωτικοποίηση.

Με δήλωσή του στην "Καθημερινή" ο πρωθυπουργός τονίζει ότι μεταβαίνει στο Βερολίνο χωρίς να πιέζεται από τις διαπραγματεύσεις και προσθέτει:

"Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για δουλειά - σκληρή δουλειά. Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε. Συζητάμε, αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια...Τη Δευτέρα θα βρίσκομαι στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθώ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Μια συνάντηση που δεν θα 'πιέζεται' από τις διαπραγματεύσεις".

Γκάμπριελ: «Περιμένω να επιτευχθεί μια νέα αρχή»

«Περιμένω να επιτευχθεί μια νέα αρχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και ζήτησε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα και αναγνώριση της κοινωνικής κατάστασης στην χώρα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις, επανέλαβε ότι το θέμα έχει κλείσει και ζήτησε να μην χρησιμοποιείται προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Γερμανία.

«Πρέπει και οι δύο πλευρές να φερθούν ειλικρινά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει σαφώς ότι η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη θέλουν να βοηθήσουν, αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς δίκαιες συμφωνίες για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα πρέπει και η υπόλοιπη Ευρώπη να αντιληφθεί ότι δεν αρκεί μόνο να βοηθάμε και να σώζουμε τις τράπεζες, όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να βρουν εργασία. Η κοινωνική εξαθλίωση είναι τρομερή. Κατά το παρελθόν τα πακέτα βοήθειας εξυπηρέτησαν τις τράπεζες, αλλά όχι τους ανθρώπους. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν περιμένει από τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν πρέπει και αν μπορεί να το κάνει, αλλά διευκρίνισε ότι «αυτή είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο «Σχέδιο Γιούνκερ» για επενδύσεις στην Ευρώπη, λέγοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας πχ. στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, κάπως σαν μια μοντέρνα εκδοχή του παραμυθιού 'τα καινούργια ρούχα του βασιλιά'», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης τόνισε ότι δεν έχει σχέση με την οικονομική κρίση και παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

«Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έχει πει πολύ σωστά ότι αυτή η υπόθεση έχει κλείσει και δεν έχει νόημα να λέμε τώρα, να καταβάλλουμε προσπάθεια να ασκηθεί ηθική πίεση στην Γερμανία για να εξασφαλίσουμε περισσότερες παραχωρήσεις στην υπόθεση του ευρώ και της κρίσης χρέους. Τα δύο θέματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε βεβαίως ότι οι Γερμανοί φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη, αλλά το λέω ειλικρινά, στο παρελθόν δείξαμε πολύ μεγάλη προθυμία να βοηθήσουμε.

Οι Γερμανοί φορολογούμενοι επωμίζονται ένα τεράστιο ρίσκο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει από την άλλη πλευρά και η Ελλάδα να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει κι εμείς στην Ευρώπη να κάνουμε περισσότερα ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στους ανθρώπους, πχ. σε νέες θέσεις εργασίας και εκπαίδευσης».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισημαίνει ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το εμποδίσουμε» και τονίζει ότι «δεν έχει νόημα να κάνουμε συνεχώς εικασίες για αυτό», αναφέροντας ότι σε τέτοια περίπτωση «ο υπόλοιπος κόσμος θα κοιτούσε παράξενα την Ευρώπη, εάν δεν είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε μια χώρα με το 2% του ΑΕΠ της Ευρώπης».

Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «πολιτικά πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη και την Ευρωζώνη - αυτός ήταν ο δρόμος κατά το παρελθόν, να βρίσκουμε συμβιβασμούς και όχι να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου».

SPD: Να παρουσιάσει άμεσα τη λίστα ο Τσίπρας

Την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό Spiegel φιλοξενεί δηλώσεις επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν, με τίτλο «Το SPD χάνει την υπομονή του με τον Τσίπρα».

«Ο Τσίπρας είναι απαραίτητο να καταρτίσει μία πλήρη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Εγώ περιμένω, αυτή η λίστα να παρουσιαστεί στη συνάντηση με την Καγκελάριο τη Δευτέρα. Και θέλω τελικά να ξέρω αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει μεταρρυθμίσεις ή όχι», ανέφερε ο Όπερμαν

«Χωρίς ξεκάθαρη βούληση για μεταρρυθμίσεις η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει επιπλέον βοήθεια», υποστήριξε, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

Ο Όπερμαν επεσήμανε επίσης ότι χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί το Δημόσιο, ο φορολογικός μηχανισμός και να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Όπερμαν απάντησε: «Ένα Grexit θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη. Θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα, το μεγαλύτερο που θα είχε να αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της»

Πηγή: Mega-Spiegel

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top